Het doel van het onderzoek is het verkennen van relaties tussen impliciete en expliciete metingen van product emoties door:1.Relateren van fysiologische en gedragsrespons van het autonome zenuwstelsel met expliciete product emoties, gemeten voor…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
gezonde voedselkeuze
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Impliciete en expliciete emotionele reacties op voeding door middel van
fysiologische en gedragsmaten en vragenlijsten
Secundaire uitkomstmaten
geen
Achtergrond van het onderzoek
Emotionele reacties zijn sterke drijfveren in voedselkeuzegedrag, en
voedselinname. Het is belangrijk om objectieve metingen te hebben van deze
emotionele reacties. Eerdere studies met fysiologische en gedragsmetingen
hebben laten zien dat mensen verschillend reageren op eten dat lekker of niet
lekker gevonden wordt. Er is echter nog geen informatie over de relatie van
deze metingen met product emoties.
In de voorgestelde studie worden fysiologische en gedragsmetingen verzameld
voor voedselproducten waarvan expliciete emotionele profielen eerder bepaald
zijn. Er worden directe relaties gelegd tussen expliciete emotionele product
emoties, gebaseerd op vragenlijsten, en impliciete product emoties, gebaseerd
op fysiologische en gedragsmetingen.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is het verkennen van relaties tussen impliciete en
expliciete metingen van product emoties door:
1.Relateren van fysiologische en gedragsrespons van het autonome zenuwstelsel
met expliciete product emoties, gemeten voor dezelfde producten.
2.Het meten van fysiologische en gedragsrespons van het autonome zenuwstelsel
tijdens het bekijken en proeven van de producten om de bijdrage van de
verwachte smaak en waargenomen smaak op de impliciete emoties vast te stellen
3. Het meten van fysiologische en gedragsrespons van het autonome zenuwstelsel
tijdens herhaalde blootstelling aan dezelfde producten. Dit levert inzicht op
in specifieke emoties die verantwoordelijk zijn voor systematische opbouw van
smaakwaardering of afkeur.
4. Het meten van expliciete reacties met behulp van een lijnschaal mbt smaak
intensiteit en smakelijkheid, en het gebruik van het Product Emotion
Measurement Instrument (PrEmo®)
Onderzoeksopzet
In deze studie worden jonge volwassenen 7 keer blootgesteld aan 5 verschillende
drinkontbijten om de effecten op blootstelling en herhaalde blootstelling te
bepalen. Metingen die verricht worden zijn impliciete responses van het
autonome zenuwstelsel (gezichtsuitdrukkingen, hartslagfrequentie,
vingertemperatuur en huidweerstand) en expliciete reacties (smaakintensiteit,
smakelijkheid). Vervolgens worden de drinkontbijten nog 1 keer aangeboden om de
PrEmotest uit te voeren.
Voedingsmiddelen worden gerandomiseerd aangeboden in 7 blokken van 5 stimuli.
Elk van de 5 producten wordt 1keer per blok aangeboden. Per blok en deelnemer
wordt de aanbiedingsvolgorde gerandomiseerd.
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemer. Het risico van deelname aan
dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met andere studies kan de
belasting voor de deelnemer als laag worden ingeschat.
Publiek
Bornse Weilanden 9
6700 AA Wageningen
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
6700 AA Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Leeftijd: 18-25 jaar
• BMI: 18.5 - 27.0 kg/m2
• Gezond (volgens eigen inschatting)
• Deelnemers moeten reeds bekend zijn met de categorie van ontbijt dranken, en moeten hiervan gebruiker zijn.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Participanten zijn van deelname uitgesloten indien:
- Zij niet aan de inclusie criteria voldoen
- Score op Dutch eating behaviour questionnaire (DEBQ): Mannen >2.25, vrouwen >2.79
- een energiebeperkend dieet volgen (afgelopen 2 maanden)
- Meer dan 5 kg gewicht hebben verloren of aan gekomen in het laatste jaar
- slechte eetlust hebben
- roken
- maagdarmziektes hebben
- diabetes hebben
- schildklierafwijking of andere hormonale aandoeningen hebben
- hartklachten en/of hoge bloeddruk hebben
- lijden aan nieraandoeningen
- voor vrouwen: zwanger zijn of borstvoeding geven
- allergies zijn voor een van de ingredienten van de test producten zoals koemelk allergie en intolerantie voor fructose.
- Deelgenomen hebben aan een eerdere studie met drinkontbijt.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL38444.081.11 |