Het hoofddoel van dit onderzoek is om specifieke orale verwerkingsbewegingen of bewegingspatronen, tijdens het consumeren van (half)vloeibare voedingsmiddelen, te identificeren. Dit specifiek voor smaak- en textuur gerelateerde eigenschappen (…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht en obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Tong en kaakbewegingen zullen worden geregistreerd doormiddel van de
articulograaf (EMA). Sensoren zullen bevestigd worden op het gezicht en op de
tong. Van deze sensoren zullen zowel bewegingen in plaats als in tijd worden
geregistreerd.
Secundaire uitkomstmaten
Electromyografie (EMG) zal worden gebruikt om de spiersamentrekkingen en de
kracht die nodig is om het voedsel te verwerken te meten. Daarnaast worden de
proefpersonen opgenomen op video om de metingen in tijd te synchroniseren.
Tenslotte, worden er ook sensorische attributen van de voedingsmiddelen
gerapporteerd door de proefpersonen.
Achtergrond van het onderzoek
Op dit moment worden er verschillende strategieen gebruikt om het
vetgehalte/suikdergehalte en dus de energiedichtheid van voedingsmiddelen te
verlagen, sommige van deze strategieen worden wel en sommige worden niet
geaccepteerd door de consument. Onze hypothese is dat de succesvolle
strategieen specifieke effecten hebben op de voedingsmiddelen die sensatie van
vet en suiker kunnen nabootsen. Op dit moment is er echter geen data
beschikbaar over de specifieke bewegingen die mensen met hun tong en mond maken
om smaak een textuur te kunnen waarnemen. Kennis over deze bewegingen en
bewegingspatronen kan de ontwikkeling van nieuwe strategieen, om het vet- en
suikergehalte in voedingsmiddelen te verlagen, verder helpen.
Doel van het onderzoek
Het hoofddoel van dit onderzoek is om specifieke orale verwerkingsbewegingen of
bewegingspatronen, tijdens het consumeren van (half)vloeibare voedingsmiddelen,
te identificeren. Dit specifiek voor smaak- en textuur gerelateerde
eigenschappen (bijvoorbeeld smaakintensiteit en viscositeit) en de sensorische
perceptie van deze kenmerken (bijvoorbeeld gerapporteerde smaak intensiteit en
dikte/viscositeit).
Onderzoeksopzet
Het experiment is observationeel. Binnen de sessies maken we
binnenpersoonsvergelijkingen tussen producten en gerapporteerde attributen.
Iedere proefpersoon zal deelnemen aan drie sessies die 1 week uit elkaar
liggen. Tijdens de eerste sessie zal spontaan eetgedrag worden gemeten. Tijdens
de tweede sessie zal een een groot scala aan verschillende
verwerkingsbewegingen worden geinduceerd. Tijdens de derde sessie zal het
gedrag gemeten wroden tijdens het analyseren van specifieke vet-gerelateeerde
attributen. Deze laatste sessie zal voorafgegaan worden aan een korte
trainingssessie om deelnemers deze attributen te leren herkennen en te
rapporteren.
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-terapeutisch voor de proefpersoon. Het gezondheidsrisico dat
samenhangt met deelname is laag. De invasiviteit van de studie is laag. Alle
drie de meetsessies zullen ongeveer 2-2,5 uur in beslag nemen. In het totaal
zal de studie ongeveer 10 uur in beslag nemen, verdeeld over 4 weken.
Publiek
PO Box 557
6700 AN Wageningen
NL
Wetenschappelijk
PO Box 557
6700 AN Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- volwassenen 18-50 jaar oud
- normaal gewicht; BMI 18.5-25.0 kg/m2
- gezond (zelfgerapporteerd)
- succesvolle screeningsessie, met EMA meting (zie sectie 6.3.1 van het protocol)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- regelmatige roker (> 1 sigaret per dag)
- aversie of niet lekker vinden van de voedingsmiddelend die worden bestudeerd (score <3 op een 5-puntsschaal)
- op dit moment mee doen met een ander onderzoek
- een vermageringsdieet gevolgd gedurende de laatste 2 maanden
- overgevoeligheid (allergie of intollerantie) van de voedingsmiddelen die bestudeerd worden
- gebruik van antistollingsmedicijnen
- overgevoeligheid voor latex
- op dit moment moeite met kauwen of slikken
- dragen van een pacemaker
- dragen van een beugel die mondbewegingen beperkt
- mond of tong piercings
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL38196.081.11 |
OMON | NL-OMON25079 |