1. In eerste instantie vaststellen van de mate van allergeniciteit van in het pinda-extract aanwezige allergenen (zoals de 2S-, 7S- en 11S-allergenen in pinda) in diverse voedselmatrices en nadat ze zijn onderworpen aan *in vitro vertering* en…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Allergische aandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- Proliferatie, subpopulatie van cellen en celdood binnen de gehele PBMC
populatie en cytokine productie in het supernatant van de kweken.
- Recombinant en gezuiverd pinda/soja allergenen profiel.
Secundaire uitkomstmaten
nvt
Achtergrond van het onderzoek
Een IgE gemedieerde pinda/soja allergie kan zich uiten van milde orale reacties
tot ernstige levensbedreigende anafylactische reacties. De ernst van deze
reacties is mogelijk o.a. afhankelijk van het type pinda/soja
allergeen/allergenen profiel waartegen IgE antistoffen worden gemaakt, maar ook
de vorm waarin het allergeen aan het immuunsysteem wordt aangeboden, zoals de
voedsel matrix en de manier waarop de pinda/sojaboon verwerkt en bereid is. Zo
zijn er aanwijzingen dat het verhitten van pinda*s van invloed kan zijn op de
allergeniciteit.
Van de pinda zijn drie major allergenen bekend (Ara h 1, h 2 en h 3). In dit
pilot onderzoek zal de allergeniciteit van deze major allergenen in diverse
voedselmatrices en na vertering en bewerking bestudeerd worden. Daarnaast zal
onderzocht worden in hoeverre de mate van pinda allergische symptomen wordt
beïnvloed door het type pinda allergeen waartegen IgE antistoffen worden
gemaakt. Dezelfde onderzoeksvragen worden gesteld voor de in soja extract
aanwezige allergenen.
Beide onderzoeksvragen zijn van belang voor mn.de diagnostiek van een
pinda/soja allergie. De klinische anamnese en de huidige huidpriktest/RAST
onderzoeken geven vaak onvoldoende uitsluitsel over een evt. klinisch relevante
pinda/soja allergie. Een orale provocatie test (DBPCFC) is dan noodzakelijk,
hetgeen een dure en risicovolle test is. Gegevens over het pinda/soja
allergenen profiel van de patiënt kan mogelijk het aantal provocatie testen
doen verminderen. Ook kan kennis over de invloed van de voedselmatrix op de
pinda/soja allergeniciteit de doelmatigheid van deze provocatietesten doen
toenemen.
Doel van het onderzoek
1. In eerste instantie vaststellen van de mate van allergeniciteit van
in het pinda-extract aanwezige allergenen (zoals de 2S-, 7S- en
11S-allergenen in pinda) in diverse voedselmatrices en nadat ze zijn
onderworpen aan *in vitro vertering* en bewerking.
2. Later zal dezelfde vraag worden gesteld voor de in soja extract aanwezige
allergenen.
3. Kan het major recombinant dan wel gezuiverd pinda/soja allergenenprofiel, en
het in vitro PBMC stimulatieprofiel de ernst van de pinda/soja-allergie
voorspellen (in de zin van klinische relevantie)?
Onderzoeksopzet
Een groep van 50 pinda allergische en 25 soja allergische patiënten, gradering
1 (milde orale irritatie) tot 4 (anafylaxie), en 20 gezonde controle patiënten/
vrijwilligers (geen IgE gemedieerde allergie) zullen worden geïncludeerd.
Van de pinda/soja allergische patiënten zal in bloed zowel een recombinant
(RAST) als gezuiverd (ELISA) major pinda/soja allergenen profiel vastgesteld
worden en deze profielen vergeleken worden. Daarnaast zal uit bloed PBMCs
geïsoleerd worden, in kweek gebracht en gestimuleerd met gezuiverde pinda/soja
allergenen, in diverse voedselmatrices, en na bewerking en vertering. Na
stimulatie wordt de mate van proliferatie van de PBMCs en hun cytokine profiel
gemeten mbv. flowcytometrie (niet allergsiche patiënten/vrijwilligers dienen
als controles).
Voor de beantwoording van de twee onderzoeksvragen zal worden geanalyseerd:
1) Of er verschil is tussen het PMBC stimulatie profiel voor de verschillende
major allergenen, en daarnaast of er verschil is in het PBMC stimulatie profiel
bij stimulatie van de allergenen in aanwezigheid van diverse voedselmatrices,
na *in vitro vertering* en na bewerking.
2) Welke correlatie is er tussen de gradering pinda/soja allergie en het
recombinant en gezuiverde pinda/soja allergenen profiel, en ook tussen de
gradering en het in vitro PBMC stimulatie profiel.
Inschatting van belasting en risico
De belasting bestaat uit het brengen van een bezoek aan het ziekenhuis waarbij
met een venapunctie bloed wordt afgenomen. Er zijn geringe risico*s voor de
deelnemers te verwachten aangezien de bloedafname wordt uitgevoerd door
gekwalificeerd personeel.
Algemeen / deelnemers
Velperweg 26
6824 BJ Arnhem
NL
Wetenschappers
Velperweg 26
6824 BJ Arnhem
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. Patiënten 12 jaar en ouder; geen restrictie v.w.b. geslacht/ethniciteit
2. Anamnestisch klachten door het eten van pinda of soja. Het klachtenspectrum omvat milde orale irritatie tot ernstige gradering (graad IV anafylaxie).
3. Huidpriktest en/of RAST positief voor pinda of soja.
4. Getekend informed consent formulier.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. Patienten < 12 jaar
2. Anamnestisch geen pinda of soja gerelateerde klachten
3. Ontbreken van een positieve huidpriktest en/of RAST voor pinda of soja
5. Ontbreken van getekend informed consent.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL23787.091.08 |