Het primaire doel van dit onderzoek is het monitoren van spieractiviteit in relatie tot voedsel hardheid tijdens de inname van vloeistoffen, semi-solide en vaste producten.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht en obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Orale processen zullen worden gemeten met elektromyografie (EMG). De activiteit
van de masseter, temporalis en suprahyoid spieren worden hiermee gemeten.
Sensoren zullen worden bevestigd op het gezicht om de elektrische activiteit
van de spieren te waarnemen en daarmee de spiercontractie en de kracht die
nodig is om het voedsel te verwerken
Secundaire uitkomstmaten
Sensorische attributen (zoals smaak & hardheid) van de voedingsmiddelen worden
gerapporteerd door de proefpersonen
Achtergrond van het onderzoek
Textuur, smaak en aroma intensiteit van het product zijn belangrijke factoren
die van invloed zijn op de acceptatie van het product. Textuur wordt vooral
waargenomen door kauwen en palatale reductie. Om te begrijpen hoe de mond
reageert op textuur, maakt deze studie gebruik van elektromyografie (EMG). Dit
instrument meet de spieractiviteit gerelateerd aan kauwen, slikken en palatale
reductie. De activiteit van de temporalis en masseter spieren (kauwen) en de
suprahyoid spier (palatale reductie) worden gemeten tijdens de consumptie van
vloeistoffen, semi-solide en vast voedsel, met verschillende niveau's in
hardheid. De geraporteerde hardheid van voedingsmiddelen wordt onderzocht met
betrekking op de verschillende manieren van het processen van voedsel. Hierdoor
zal dit onderzoek inzicht geven in de verschillende manieren van eten, van
kauwen tot palatale reductie en de reproduceerdbaarheid, binnen een persoon,
van de spieractivieit in het algemeen.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van dit onderzoek is het monitoren van spieractiviteit in
relatie tot voedsel hardheid tijdens de inname van vloeistoffen, semi-solide en
vaste producten.
Onderzoeksopzet
Dit is een interventie studie. Elke participant zal deelnemen aan twee, precies
dezelfde, sessies waar minimaal een week tussen zit. Tijdens beide sessies
consumeren de participanten gels, bestaande uit gelatine en water, met
verschillende concentraties. Elk product zal vervolgens beoordeeld worden op
gehele aangenaamheid van het product, de smaak, de inspanning die het kost om
het product te eten en de hardheid. Met het gebruik van EMG, wordt
spieractiviteit gemeten van de suprahyoids, temporalis en masseter spieren
tijdens de consumptie van de verschillende voedingsmiddelen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Elke participant zal deelnemen aan twee, precies dezelfde, sessies waar minimaal een week tussen zit. Tijdens beide sessies consumeren de participanten gels, bestaande uit gelatine en water, met verschillende concentraties.
Inschatting van belasting en risico
Het onderzoek is niet-therapeutisch voor de vrijwilliger. Het risico en de
lasten voor de vrijwilliger zijn laag. Beide meetsessies duren ongeveer 2 uur,
in totaal zal het onderzoek ongeveer 4-5 uur duren, verdeeld over 2 weken.
Publiek
Nieuwe Kanaal 9A
Wageningen 6709 PA
NL
Wetenschappelijk
Nieuwe Kanaal 9A
Wageningen 6709 PA
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- volwassen 18-50 jaar oud
- normaal gewicht; BMI 18.5-25.0 kg/m2
- gezond (zelfgerapporteerd)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Reguliere roker > 1 sigaret per dag
• Aversie of niet lekker vinden van de voedingsmiddelen die worden bestudeerd (score <3 op een 5-punt schaal)
• Een vermageringsdieet gevolgd gedurende de laatste 2 maanden
• Overgevoeligheid (allergie of intolerantie) van de voedingsmiddelen die bestudeerd worden
• Op dit moment moeite met kauwen of slikken
• Dragen van een beugel die mondbeweging beperkt
• Mond of tong piercing
• Het dragen van brillen en een slecht leeszicht
• geloof/leefgewoonten/eetgewoonten zijn in conflict met de voedingsmiddelen die bestuurd worden
• een baard
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL39023.081.12 |