Het doel van het project is om het effect te bestuderen van herhaalde blootstelling aan verschillende (nieuwe) groentesmaken in de kinderdagverblijfsetting op de groenteacceptatie van de kinderen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Geen specifieke aandoening, het gaat om het stimuleren van de groenteacceptatie van kinderen en daarmee het aanleren en bevorderen van gezond eetgedrag bij jonge kinderen.
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is groenteacceptatie van de kinderen. Dit wordt
gemeten via:
- De verandering in groenteconsumptie tussen de voor- en nameting wordt per
groente vergeleken tussen de twee onderzoeksgroepen.
- Het aantal kinderen dat daadwerkelijk van de groente geproefd heeft bij de
voor- en nameting wordt vergeleken tussen de twee onderzoeksgroepen.
Secundaire uitkomstmaten
Per kind zullen 'implementatie' metingen gedaan worden tijdens de 5-maanden
periode van herhaalde blootstelling. De pedagogisch medewerkers zullen per kind
registreren:
- of het kind aanwezig was
- of het kind geproefd heeft
- als het kind geproefd heeft, hoeveel het gegeten heeft (een beetje, medium of
veel ~ 3 categorieen)
Achtergrond van het onderzoek
Het eten van voldoende groente hoort bij een gezond voedingspatroon. Helaas
eten Nederlandse kinderen onvoldoende groente. De aanbeveling van het
Voedingscentrum voor 2 tot 3-jarigen is 50-100 gram groente per dag, terwijl
deze leeftijdsgroep gemiddeld slechts 40 gram per dag eet. Onderzoek heeft
laten zien dat eetgewoonten op jonge leeftijd aangeleerd worden. Het is dus
belangrijk om al bij jonge kinderen te beginnen met het aanleren van gezonde
eetgewoonten.
Doel van het onderzoek
Het doel van het project is om het effect te bestuderen van herhaalde
blootstelling aan verschillende (nieuwe) groentesmaken in de
kinderdagverblijfsetting op de groenteacceptatie van de kinderen.
Onderzoeksopzet
Een pre- en post-test design met twee parallelle onderzoeksgroepen. Zowel de
interventiegroep (N=100) als de controlegroep (N=100) neemt deel aan een voor-
en nameting van elk 4 weken. Tijdens deze 4 weken (voor- en nameting) krijgen
de kinderen in totaal 4 doelgroentes aangeboden (1 per dag), en zij mogen
hiervan eten zoveel zij willen (ad libitum inname; per groente minimaal 2
metingen per kind). Na de voormeting, zal de experimentele groep deelnemen aan
een blootstellingsperiode van circa 5 maanden. Tijdens deze periode worden zij
herhaaldelijk blootgesteld (13x) aan de 4 doelgroenten (1 groente per dag). De
groente wordt aangeboden tijdens een groente-eetmoment in de middag, op een
speelse en educatieve manier. De kinderen worden uitgenodigd om de groente te
proeven en mogen ook hier zoveel eten als ze zelf willen; de leiding proeft ook
tijdens dit groente-eetmoment. De controlegroep handhaaft zijn normale routines
gedurende deze periode. Na deze periode vindt de nameting plaats van 4 weken
(ad libitum inname van de vier groenten).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Een interventie van 5 maanden die bestaat uit herhaalde blootstelling (13x) aan vier verschillende soorten groenten, waarvan 3 onbekende soorten en 1 bekendere soort (zie ook onderzoeksopzet).
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor de kinderen is klein. Gedurende het hele onderzoek wordt een
kindvriendelijke aanpak gehanteerd en wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de
gebruikelijke eetgewoonten van het kinderdagverblijf. Daarnaast vindt het
onderzoek plaats tijdens de reguliere tijden van het kinderdagverlijf en zijn
de kinderen elke keer vrij om te eten zoveel als ze willen.
De risico's zijn verwaarloosbaar want er wordt gebruik gemaakt van commercieel
beschikbare producten, bestaande uit ingredienten die verkrijgbaar zijn in de
supermarkt en die niet schadelijk zijn voor de kinderen. De producten worden
zorgvuldig bereid volgens alle veiligheids- en hygienevoorschriften.
De studie is niet-therapeutisch en group-related. Het gaat om de
groenteacceptatie van jonge kinderen. Hun deelname is essentieel om te
bestuderen wat het effect van de studie is op de groenteacceptatie bij deze
doelgroep. Indien de resultaten uitwijzen dat herhaalde blootstelling aan
verschillende groentesoorten op het kinderdagverblijf helpt om de
groenteacceptatie te bevorderen, dan kan dit de kinderen helpen om makkelijker
groente te eten, wat ook voor de ouders prettig is. Het leren waarderen van
veel verschillende groentesmaken zal bijdragen aan een goede (voldoende) en
gevarieerde groenteconsumptie op jonge en latere leeftijd, wat positief is voor
de gezondheid van de kinderen.
Door het onderzoek worden de ouders mogelijk meer bewust van het
groente-eetgedrag van hun kind en successen vanuit het onderzoek (kind heeft
geproefd) worden mogelijk vertaald naar de thuissituatie (hele familie) door
andere groentesoorten op tafel te zetten of door andere aanbiedingsvormen te
gebruiken.
Publiek
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Wetenschappelijk
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Kinderen tussen de 1 en 4 jaar
- Gezonde kinderen
- Gaan minimaal 2x per week naar kinderdagverblijf
- Getekende bereidheidverklaring van de ouders
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Geen getekende bereidheidverklaring
- Kinderen die alleen melkvoeding krijgen
- Kinderen die allergieen hebben voor de producten in de studie of die een strict dieet volgen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL52104.081.15 |