Onderzoeken van het effect van blootstelling aan geuren op eetgedrag (eetlust, inname) in verpleeghuis bewoners met dementie.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
eetlust, voedingsiname en lichaamsgewicht; dementie
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
We vergelijken de uitkomstmaten binnen personen, dus tussen de twee condities
(geur, controle/niet-geur). De primaire uitkomstmaten zijn zelfgerapporteerde
eetlust scores (algemeen en specifieke, door middel van geillustreerde schalen,
of smileys) in totaal 36 keer nagevraagd over 12-weekse interventie periode en
12 keer tijdens 4-weekse controle periode) en voedingsinname (3 keer bepaald
middels 24-uurs recalls in combinatie met een voedingsdagboek tijdens de
12-weekse interventie periode en 1 keer tijdens de 4-weekse controle periode).
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire uitkomstmaat is (verandering in) lichaamsgewicht (kg)
Achtergrond van het onderzoek
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft dementie tot een prioriteit binnen
de publieke gezondheid uitgeroepen. The prevalentie van dementie is hoog en
door de vergrijzend populatie stijgen de aantallen (Alzheimer's Disease
International, 2015). Ondervoeding komt veel voor bij ouderen in het algemeen
(Visser et al., 2017), maar komt met name veel voor onder mensen met dementie
(Alzheimer's Disease International, 2014). In Nederland is de prevalentie van
ondervoeding bij patiƫnten op psychogeriatrische afdelingen hoger vergeleken
met patiƫnten op somatische afdelingen (13,2% versus 9,0%) (Huppertz, van der
Putten, Halfens, Schols, & de Groot, 2017). Ouderen met dementie die ondervoed
zijn hebben meer gezondheidsproblemen en een snellere progressie van de ziekte.
Voedselkeuze en inname worden voor een deel gestuurd door sensorische
processen. Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan (voedsel)geuren
(specifieke) eetlust kan verbeteren en voedselkeuze en daaropvolgende
voedingsinname kan verbeteren. Gebaseerd op een pilotstudie van onze groep is
blootstelling aan voedingsgeuren inderdaad aan geschikte manier om eetgedrag in
ouderen met ondervoeding te verbeteren. De effectiviteit van geur blootstelling
is echter nog niet onderzocht in een populatie van ouderen met dementie.
Doel van het onderzoek
Onderzoeken van het effect van blootstelling aan geuren op eetgedrag (eetlust,
inname) in verpleeghuis bewoners met dementie.
Onderzoeksopzet
Niet gerandomiseerde, niet geblindeerde interventie studie met 1 interventie
arm met opvolgende behandeling
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers die verblijven op een kleine psychogeriatrische afdeling van 2 verpleeghuizen van dezelfde organisatie (Zorggroep Amaris) waar lange termijn zorg wordt gegeven zullen worden blootgesteld aan een 12-weeks geur conditie. De geuren zullen 3 keer per dag (voor ontbijt, lunch en diner) in laag waarneembare concentraties verspreid worden middels geurverspreiders , iedere keer gedurende 30 minuten. Het type geur zal passend zijn bij het eetmoment (zoals broodgeur bij het ontbijt en rundvleesgeur bij het diner). De 4 weken voorafgaand aan de geur conditie zullen dienen als controle, niet-geur conditie. Tijdens beide condities zullen de deelnemers verder hun normale routines en eetgedrag volgen.
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor iedere deelnemer (en/of hun verzorgende) tijdens de 12-weekse
interventie periode is 3 keer een 3-daags voedingsdagboekje (gemiddeld 30
minuten per keer), 36 keer eetlust vragenlijsten (ongeveer 5 minuten per keer)
en 3 keer meten van lichaamsgewicht (wat al deel is van de reguliere routine).
Daarnaast zal tijdens de 4-weekse controle periode de eetlust vragenlijst 4
keer afgenomen worden (1 keer per week), de voedingsinname 1 keer en
lichaamsgewicht zal worden gemeten aan het begin van de controle periode. De
risico's en de belasting van deelname aan deze studie zijn minimaal voor de
deelnemers. De geuren zullen gebruikt worden in concentraties die ook gebruikt
worden in consumenten producten (of lager), zijn niet toxisch en ze zijn
veilig.
Publiek
Werkdroger 1
Laren 1251CM
NL
Wetenschappelijk
Werkdroger 1
Laren 1251CM
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Verblijft op de geselecteerde psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis
* Toestemming is gegeven door de patient en/of zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan de studie, voor het informeren van de huisarts, en voor het opvragen van medische gegevens
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* Gebruik van sondevoeding of parenterale voeding
* Extreem overgewicht (BMI >35 kg/m2)
* Verblijft op een somatische of kort verblijf afdeling
* In terminale (levensverwachting <1 maand) of vegetatieve fase
* Niet in staat tot communicatie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL64189.081.18 |