Hierbij willen we het volgende in kaart brengen: 1) het additieve effect van de groei mindset interventie op uitkomsten van dyslexiebehandeling, 2) het effect van de groei mindset interventie op psychosociale maten van mindset,…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Psychosociale interventie
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Lezen: Drie-Minuten-Toets<br>Spellen: PI-dictee</p><p> </p>
Achtergrond van het onderzoek
In onze huidige maatschappij is vloeiend en moeiteloos kunnen lezen en spellen van groot belang om goed te kunnen functioneren. Mensen die ernstige problemen hebben met lezen en spellen, zoals mensen met dyslexie, ondervinden daar zowel op maatschappelijk als op emotioneel vlak sterke hinder van. Daarom is het noodzakelijk om de lees en spellingsachterstand bij mensen met dyslexie zoveel mogelijk te reduceren. Onderzoek toont aan dat de problemen met lezen en spellen vaak erg hardnekkig zijn en extra hulp op school onvoldoende aanslaat bij deze specifieke groep kinderen. Een behandeling die zich richt op het verbeteren van de basis van het lezen en spellen (de klankverwerking en de koppeling tussen letters en klanken) kan kinderen met dyslexie echter wel helpen hun achterstand met lezen en spellen te verkleinen. Hoewel behandeling van dyslexie effectief kan zijn, is er sterke variatie tussen personen in de effectiviteit van de behandeling. Op dit moment zijn er nog weinig indicatoren waarmee behandelsucces vooraf voorspeld kan worden, terwijl meer inzicht in deze indicatoren kunnen bijdragen aan voor het individuele kind geoptimaliseerde behandeling. Een dyslexie behandeltraject is over het algemeen lang en intensief (40 tot 60 behandelingen). De behandeling vergt dus veel motivatie en doorzettingsvermogen, van zowel het kind als de ouders. In het huidige onderzoek willen we testen of een korte groei mindset interventie voor meer motivatie en doorzettingsvermogen kan zorgen dan een controle psychoeducatie interventie, en zo de effectiviteit van de dyslexiebehandeling kan vergroten. Uit eerder onderzoek in verschillende contexten blijkt dat mindset interventies succesvol kunnen zijn in het verhogen van onder andere motivatie, behandeltrouwheid, en academische prestaties.
Doel van het onderzoek
Hierbij willen we het volgende in kaart brengen: 1) het additieve effect van de groei mindset interventie op uitkomsten van dyslexiebehandeling, 2) het effect van de groei mindset interventie op psychosociale maten van mindset, inzetovertuigingen en competentiebeleving, 3) het effect van de groei mindset interventie op gedragsmetingen van inzet tijdens de dyslexiebehandeling, 4) de invloed van de omgeving (ouders, leerkrachten), heeft hun perceptie over het kind invloed op de uitkomsten van dyslexiebehandeling.
Onderzoeksopzet
Multisite superioriteit gecontroleerd onderzoek. Het is niet mogelijk om de interventie dubbelblind te geven, maar deelnemers weten niet of zij in de experimentele of controle interventie zijn gerandomiseerd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Experimentele conditie:
De groei mindset interventie bestaat uit 2 sessie van ca 45 minuten. Deze lengte is gekozen om de gebruikelijke lengte van dyslexie interventie sessies te reflecteren.
In de eerste sessie leren kinderen over neuroplasticiteit en mindset door middel van informatieve video’s en activiteiten. Er is gedurende de activiteiten ruimte voor een-op-een gesprekjes tussen het kind en de trainer.
De tweede sessie begint met een herhalingsactiviteit om de geleerde dingen van sessie 1 op te frissen. Vervolgens wordt het kind geïntroduceerd aan de verhalen van rolmodellen door middel van videoportretten. Het bekijken van deze video’s wordt opgevolgd door een semi-gestructureerde nabespreking. Als afsluitende activiteit maakt het kind een poster over de dingen die hij/zij heeft geleerd. Deze activiteit is gebaseerd op saying-is-believing taken die vaak in mindset interventies gebruikt worden.
Controle conditie:
De controle interventie bestaat net als de groei mindset interventie uit 2 sessie van ca 45 minuten. De controle interventie is zo ontworpen dat het de tijds- en inzet investering en soort activiteiten uit de experimentele interventie nabootst.
Het protocol van de controle conditie is gebaseerd op psychoeducatie materiaal. Het doel van de controle interventie is om de kennis te vergroten over dyslexie, zonder actief in te spelen op de domeinen van mindset en gerelateerde constructen (motivatie en zelfconcept). Net als de groei mindset interventie zullen deze sessies ook interactieve spelletjes, informatieve video’s en een poster maken bevatten.
Inschatting van belasting en risico
Interventie:
2x 45 minuten naar RID locatie in de buurt komen.
Lichte belasting, de interventies zijn ontworpen om leuk en informatief te zijn voor de deelnemers.
Secundaire metingen:
2x 120 minuten naar RID locatie in de buurt komen voor invullen vragenlijsten en computertaken.
1x 30 minuten online vragenlijst invullen na afloop van interventie.
Lichte tot middelmatige belasting. De vragenlijsten bevatten geen zware onderwerpen maar de meting is wel lang. Tijdens de meting is extra tijd ingebouwd om te ontspannen tussen de taken en vragenlijsten. Bij een van de taken wordt EEG gebruikt, de cap die daarvoor gebruikt wordt kan ongemakkelijk zijn voor kinderen.
De primaire metingen worden hoe dan ook afgenomen, of het kind deelneemt aan het onderzoek of niet. Daar is dus geen sprake van extra belasting.
Wetenschappelijk
E M van Triest
Van der Boechorststraat 7
Amsterdam 1081BT
Netherlands
020 5981369
e.m.van.triest@vu.nl
Publiek
E M van Triest
Van der Boechorststraat 7
Amsterdam 1081BT
Netherlands
020 5981369
e.m.van.triest@vu.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Diagnose ernstige dyslexie
- Kind van 8-11 jaar oud
- Gaat behandeling volgen bij het Regionaal Instituut Dyslexie (RID)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Al begonnen zijn met dyslexiebehandeling
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009390 |