TEMPO zal i) conventionele dosisreductie direct vergelijken met ii) geleidelijk afbouwen bij patiënten met een depressie in remissie, die ofwel het antidepressiva paroxetine (PAR) of venlafaxine (VLX) gebruiken. We zullen het aantal patiënten dat…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Depressiestoornissen en -afwijkingen
Aandoening
Major Depressive Disorder
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Percentage patienten waarbij het niet lukt om met succes te stoppen met antidepressiva: gedefinieerd als significante afwijking van het afbouwprotocol (bijv. overschakelen op noodmedicatie (≥5 dagen in totaal), stoppen met afbouwmedicatie) of significante ontwenningsverschijnselen (toename in gewijzigde DESS-score van 15 items vanaf baseline >4 voor minimaal twee opeenvolgende beoordelingen).
Achtergrond van het onderzoek
Er bestaan verschillende manieren om met antidepressiva te stoppen: 1) een conventionele verlaging die de dosering halveert met beschikbare doseringseenheden en stopt in de loop van weken (momenteel behandeling zoals gewoonlijk), en 2) een meer geleidelijke dosisverlaging met steeds kleinere doseringseenheden over een langere periode. Het is echter op dit moment niet bekend of de ene methode de voorkeur heeft boven de andere, en deze twee manieren om te stoppen met antidepressiva zijn niet direct vergeleken in een dubbelblinde RCT. Dit gebrek aan bewijs zorgt ervoor dat patiënten, clinici, apothekers en beleidsmakers onzeker zijn over rationele methoden om antidepressiva te staken.
Doel van het onderzoek
TEMPO zal i) conventionele dosisreductie direct vergelijken met ii) geleidelijk afbouwen bij patiënten met een depressie in remissie, die ofwel het antidepressiva paroxetine (PAR) of venlafaxine (VLX) gebruiken. We zullen het aantal patiënten dat met succes kan stoppen met PAR of VLX per arm vergelijken, waarbij gekeken wordt naar ofwel ontwenningsverschijnselen of terugval van depressieve stoornis (MDD).
Onderzoeksopzet
Multicenter dubbelblinde gerandomiseerde (1:1) klinische studie van 200 patiënten hersteld van depressie (beoordeeld met semi-gestructureerd interview) die paroxetine (PAR, 20-50 mg, n=100) of venlafaxine verlengde afgifte (VLX, 75-375 mg, n=100). De dubbelblinde afbouwfase wordt gevolgd door een open-labelfase zonder medicatie, terwijl de blindering van de afbouwmethode wordt gehandhaafd. Met patiënten die uitvallen tijdens het afbouwen wordt na deblindering een alternatief, open label afbouwplan besproken, waarbij wordt gekozen via gedeelde besluitvorming, om een andere (prospectief gecontroleerde) afbouwpoging mogelijk te maken.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Gestratificeerde blokrandomisatie door computer (1:1) naar: i) conventionele taperingstrategie (N=100 [~50 PAR/~50 VLX]) of ii) geleidelijke taperingstrategie (N=100 [~50 PAR/~50 VLX] ]) gedurende een periode van 16 weken.
Inschatting van belasting en risico
Stoppen met antidepressiva kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken en mogelijk zijn terugvalpatronen minder gunstig wanneer antidepressiva minder langzaam worden stopgezet in vergelijking met geleidelijk afbouwen. Dit laatste is echter onbekend en een secundaire uitkomst van deze studie. Deze risico's zijn tijdens deze studie echter niet hoger dan die van het staken van antidepressiva in de dagelijkse klinische praktijk. De onderzochte populatie is echter kwetsbaar om recidieven van depressie te krijgen, zodat de risico-classificatie matig is. Om het risico op ontwenningsverschijnselen te verkleinen, gebruiken we relatief langzame afbouw van de dosis antidepressiva in de conventionele arm, wat ook gebeurt in de huidige klinische praktijk en in overeenstemming is met de Nederlandse klinische richtlijnen en het multidisciplinaire document 'Afbouwen SSRI's en SNRI's'.
De last van de studie voor patiënten bestaat uit het maken van tijd om het studiecentrum 6-9 keer per jaar te bezoeken, een extra 12-14 telefonische beoordelingen te hebben en regelmatig vragenlijsten in te vullen vanuit hun eigen huis en op hun smartphone. Bovendien kan het voor depressieve personen confronterend zijn om te worden gevraagd naar hun stemming en mogelijke zelfmoordgedachten. Er zullen twee bloedafnames plaatsvinden, uitgevoerd door een veldwerker of onderzoeker die gekwalificeerd is om bloed af te nemen, waardoor het risico op schade wordt geminimaliseerd.
Bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen, therapietrouw en depressieve en suïcidale symptomen worden met gestructureerde meetinstrumenten nauwlettend gevolgd. Ook SAE's en SUSAR's zullen nauwlettend worden gevolgd. Bij terugval of ernstige ontwenningsverschijnselen zal er nauw contact zijn tussen de artsen/apothekers van het TEMPO onderzoeksteam en de eigen arts van de patiënt. Over het algemeen beschouwen we het risico van deze studie als een matig risico.
Algemeen / deelnemers
Henricus G. Ruhe
+31 6 51508197
eric.ruhe@radboudumc.nl
Wetenschappers
Henricus G. Ruhe
+31 6 51508197
eric.ruhe@radboudumc.nl
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Om in aanmerking te komen voor deelname aan dit onderzoek, moet een proefpersoon aan alle volgende criteria voldoen:
• Leeftijd 18-75 jaar
• Stabiele remissie van MDD (≥6 maanden en ≥1 jaar bij recidiverende MDD)
• Bevestigd >6 maanden gebruik van PAR (20-50 mg) of VLX (75-375 mg)
• Vorige MDD-episode en huidige remissie bevestigd met semi-gestructureerd psychiatrisch interview (MINI).
• Bereid en in staat om geïnformeerde toestemming te geven en de procedures te volgen die nodig zijn om deel te nemen aan het onderzoek
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Een potentiële proefpersoon die aan een van de volgende criteria voldoet, wordt uitgesloten van deelname aan dit onderzoek:
• Psychotische/bipolaire stoornis
• Ernstige drugs-/alcoholverslaving die klinische aandacht vereist
• Onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal.
Opzet
Deelname
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
BS7, kamer H-443
Postbus 7057
1007 MB Amsterdam
020 4445585
metc@vumc.nl
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
NTR-new | NL9867 |
Ander register | ZonMW : 10140021910006 |
EudraCT | 2021-006108-34 |
CCMO | NL79723.029.22 |
OMON | NL-OMON55952 |