Het doel van het onderzoek is om het effect van de individuele voedingscomponenten (onverteerbaar zetmeel, eiwit, capsaicine), waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect op energiegebruik en verzadiging hebben, op energiegebruik, substraat…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Eindpunten van de studie zijn verschillen in verzadiging, dieet geinduceerde
energiegebruik (DEE) en veranderingen in hormoon concentraties gedurende 4 uur
na de testmaaltijden.
Secundaire uitkomstmaten
Verschillen tussen de condities in de mate van dorst of misselijkheid.
Achtergrond van het onderzoek
Het is aangetoond dat het vervangen van verteerbaar zetmeel door onverteerbaar
zetmeel post-prandiale glycemie en insulinemie kan verlagen en postprandiale
verzadiging kan verhogen.
Verder is aangetoond dat eiwitrijke voedingsmiddelen verzadigender zijn en een
hoger thermogeen (warmte producerend) effect hebben dan voedingsmiddelen die
een normale hoeveelheid eiwitten bevatten, zowel op korte termijn als op lang
termijn.
Ten derde, is aangetoond dat capsaicine, toegevoegd aan voedingsmiddelen, het
gevoel van verzadiging verhoogt en een thermogeen effect heeft.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om het effect van de individuele
voedingscomponenten (onverteerbaar zetmeel, eiwit, capsaicine), waarvan is
aangetoond dat ze een gunstig effect op energiegebruik en verzadiging hebben,
op energiegebruik, substraat oxidatie, verzadigingshormonen en verzadiging te
bestuderen. Het protocol is ontworpen om de effecten van de drie individuele
componenten kwantitatief te vergelijken. Daarnaast worden de effecten van de
individuelen componenten op drie verzadigingshormonen (GLP-1, ghreline, PYY)
bestudeerd.
Onderzoeksopzet
De studie heeft een gerandomiseerde *crossover* studieopzet met 4 condities.
De randomisatie van de condities zal met behulp van een digitaal
randomisatie-programma plaatsvinden.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De proefpersonen krijgen 4 verschillen lunches aangeboden op de 4 testdagen: - een lunch met verteerbaar zetmeel, een normale hoeveelheid eiwit en zonder capsaicine - een lunch met onverteerbaar zetmeel, een normale hoeveelheid eiwit en zonder capsaicine - een lunch met verteerbaar zetmeel, een hogere hoeveelheid eiwit en zonder capsaicine - een lunch met verteerbaar zetmeel, een normale hoeveelheid eiwit en met capsaicine
Inschatting van belasting en risico
De ventilated hood studie bestaat uit 4 testdagen van elk 5uur. De
proefpersonen liggen gedurende de hele test, behalve tijdens het nuttigen van
de maaltijd, op een bed.
Aan de studie zijn geen risico*s verbonden voor de proefpersonen, behalve het
risico op minimale hematoom vorming als gevolg van de bloedafnamen.
Algemeen / deelnemers
postbus 616
6200MD Maastricht
Nederland
Wetenschappers
postbus 616
6200MD Maastricht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen en vrouwen met een Body Mass Index (BMI) van 22-33 kg/m2 en tussen de 20 en 60 jaar oud zijn.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Roken, dieeten, aanwezige ziekte
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL13626.068.06 |