In dit onderzoek worden de effecten van halfvolle zuivelproducten op metabole risicomarkers bepaald bij mensen met een verhoogd risico op metabole stoornissen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Eindpunten zijn markers van insulineresistentie, lipidenprofiel, inflammatie en
prothrombotic state.
Secundaire uitkomstmaten
nvt
Achtergrond van het onderzoek
Het metabool syndroom is een steeds vaker voorkomende aandoening in de Westerse
samenleving. Het is belangrijk dat het metabool syndroom tijdig wordt herkend
en behandeld, zodat de gevolgen ervan, zoals hart- en vaatziekten en type 2
diabetes, voorkomen kunnen worden. Er bestaat geen eenduidige benadering om het
metabool syndroom te voorkomen of behandelen. Een goede voedingskeuze kan
echter veel van de gevolgen van dit syndroom voorkomen of vertragen, en is
daarom relevant voor een groot deel van de populatie.
Er lijkt een negatieve correlatie te bestaan tussen de consumptie van
zuivelproducten en type 2 diabetes, terwijl studies met hart- en vaatziekten
als eindpunt tegenstrijdige resultaten laten zien. In de meeste onderzoeken is
echter geen onderscheid gemaakt tussen volle en halfvolle melkproducten.
Bovendien kan vanwege de aard van deze studies geen causaal verband worden
gelegd tussen zuivelconsumptie en bepaalde componenten van het metabool
syndroom. Daarnaast is in onderzoeken naar het effect van halfvolle
zuivelproducten op metabole risicomarkers slechts het effect van bepaalde
nutriƫnten (bijv. verzadigd vet, calcium) bepaald. Een interventie studie kan
daarom antwoord geven op de vraag wat de effecten zijn van halfvolle
melkproducten op de stofwisseling van mensen met het metabool syndroom.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek worden de effecten van halfvolle zuivelproducten op metabole
risicomarkers bepaald bij mensen met een verhoogd risico op metabole
stoornissen.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een cross-over design. In de experimentele
perioden (8 weken) consumeren de proefpersonen 500 ml melk en 200 ml yoghurt,
of een controle product. Tussen beide periodes zit een wash-out periode van ten
minste 2 weken.
Onderzoeksproduct en/of interventie
500 ml melk en 200 ml yoghurt per dag. De controle producten zijn 600 ml vruchtensap en 1 plakje (20 gram) peperkoek of 1 (20 gram) vruchtenbiscuit.
Inschatting van belasting en risico
De tijdsinvestering bedraagt ongeveer 350-390 min.
Bij bloedafnames kan eventueel een blauwe plek of hematoom ontstaan.
Algemeen / deelnemers
Universiteitssingel 50
6229 ER Maastricht
Nederland
Wetenschappers
Universiteitssingel 50
6229 ER Maastricht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Body mass index (BMI) > 30 kg/m2
of taille-omtrek > 88 cm (vrouwen) of > 102 cm (mannen)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- BMI < 30 kg/m2 en taille-omtrek < 88 cm (vrouwen) of < 102 cm (mannen)
- hart- en vaatziekten
- triglyceriden > 4.5 mmol/L
- familiaire hypercholesterolemie
- ernstige medische condities zoals epilepsie, astma, COPD, inflammatory bowel diseases en reumatoide artritis
- onstabiel lichaamsgewicht
- verstoorde nierfunctie
- leveraandoeningen
- abnormaal bloedbeeld
- drugs- of alcoholmisbruik
- zwangerschap en borstvoeding
- gebruik van experimenteel product in de laatste 30 dagen voor het onderzoek
- deelname aan andere studie in de laatste 30 dagen voor het onderzoek
- bloeddonatie in de laatste 30 dagen voor het onderzoek
- dagelijkse zuivelconsumptie >400 ml
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL12906.068.06 |