Het doel van het onderzoek is om de synergistische effecten van de voedingsstoffen onverteerbaar zetmeel, eiwit en capsaicine op energiegebruik, substraatoxidatie en verzadiging te bestuderen. Verder zal worden onderzocht of een hoog-eiwit dieet met…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het primaire eindpunt van de studie is het uitblijven van het verschil in
verzadiging en thermogenese tussen het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar
zetmeel en capsaicine op 80% van de energiebehoefte en het normaal-eiwit dieet
zonder onverteerbaar zetmeel en zonder capsaicine op 100% van de
energiebehoefte.
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire eindpunten van de studie zijn verschillen in verzadiging en
thermogenese tussen:
Het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en capsaine op 100% van de
energiebehoefte en het normaal-eiwit dieet zonder onverteerbaar zetmeel en
zonder capsaicine op 80% van de energiebehoefte.
Het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 80% van de
energiebehoefte en het normaal-eiwit dieet zonder onverteerbaar zetmeel en
zonder capsaicine op 80% van de energiebehoefte.
Het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 80% van de
energiebehoefte en het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en
capsaicine op 100% van de energiebehoefte.
Het normaal-eiwit dieet zonder onverteerbaar zetmeel en zonder capsaicine op
80% van de energiebehoefte en het normaal-eiwit dieet zonder onverteerbaar
zetmeel en zonder capsaicine op 100% van de energiebehoefte.
Achtergrond van het onderzoek
Het is aangetoond dat het vervangen van verteerbaar zetmeel door onverteerbaar
zetmeel de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) en insuline (hormoon dat zorgt
voor de opname van glucose uit het bloed), die in het bloed verschijnen na een
maaltijd, kan verlagen en het gevoel van verzadiging na een maaltijd kan
verhogen.
Verder is aangetoond dat eiwitrijke voedingsmiddelen meer verzadigend zijn en
een hoger thermogeen (warmte producerend) effect hebben dan voedingsmiddelen
die een normale hoeveelheid eiwitten bevatten, zowel op korte termijn als op
lang termijn.
Ten derde, is aangetoond dat capsaicine (een stof die in rode peper zit), het
gevoel van verzadiging verhoogt en een thermogeen (warmte producerend) effect
heeft. De synergistische effecten van deze voedingscomponenten zijn nog nooit
onderzocht. Met betrekking tot de behandeling van obesitas, is het interessant
om te onderzoeken of van deze effecten gebruik gemaakt kan worden tijdens
energierestrictie, waarbij verwacht wordt dat de verzadiging en thermogenese op
het oorspronkelijke niveau blijven.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om de synergistische effecten van de
voedingsstoffen onverteerbaar zetmeel, eiwit en capsaicine op energiegebruik,
substraatoxidatie en verzadiging te bestuderen. Verder zal worden onderzocht of
een hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 80% van de
energiebehoefte dezelfde verzadiging en thermogenese geeft als een
normaal-eiwit dieet zonder onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 100% van de
energiebehoefte. Met andere woorden, of men inderdaad zonder verlies van
verzadiging of thermogenese met 20% minder energie toe kan.
Onderzoeksopzet
De studie heeft een gerandomiseerde cross-over opzet met 4 condities. De
randomisatie van de condities zal met behulp van een digitaal
randomisatie-programma plaatsvinden. Om na te gaan of er geen verschil optreedt
tussen 80% van het hoog-eiwit dieet met onverteerbaar zetmeel en capsaicine en
100% van het normale dieet, dienen deze dieten onderling vergeleken te worden
wanneer ze beide 80% of 100% van de energiebehoefte verschaffen. Daarom moeten
er 4 condities worden uitgevoerd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De proefpersonen krijgen 4 verschillende dieten aangeboden tijdens de verschillende testsessies: - een dieet met een verhoogde hoeveelheid eiwit, met onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 100% van de energiebehoefte. - een dieet met een verhoogde hoeveelheid eiwit, met onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 80% van de energiebehoefte. - een dieet met een normale hoeveelheid eiwit, zonder onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 100% van de energiebehoefte. - een dieet een normale hoeveelheid eiwit, zonder onverteerbaar zetmeel en capsaicine op 80% van de energiebehoefte.
Inschatting van belasting en risico
De studie bestaat uit 4 testsessies die elk 36 uur duren. De totale
tijdsbelasting is 4 x 36 uur = 144 uur.
Er zijn geen risico's verbonden aan het consumeren van de aangeboden
voedingsmiddelen. Ook zijn er geen risico's bekend met betrekking tot deelname
aan de metingen.
Algemeen / deelnemers
Postbus 616
6200 MD Maastricht
Nederland
Wetenschappers
Postbus 616
6200 MD Maastricht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde, niet rokende, geen dieet volgende mannen met een BMI tussen de 22-33 kg/m2 en een leeftijd tussen de 20-60 jaar.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Roken, dieet volgen, medicijngebruik
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL15912.068.07 |