De effecten van sensorische waarneming van vetten in de voeding op energie regulatie worden in deze studie onderzocht. Sensorische waarneming wordt geoperationaliseerd in deze studie door zichtbare vetten vs. verborgen vetten.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht en obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is de totale ad libitum energie inname tijdens de twee
lunches.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire onderzoeksvariabelen zijn:
*honger- en verzadigings scores voor, tijdens en na de lunch,
*reden waarom mensen zijn gestopt met de maaltijd,
*aangenaamheid van de lunches.
Achtergrond van het onderzoek
In hedendaagse samenleving is een obesogene omgeving ontstaan, met een grote
beschikbaarheid van energie dichte voedingsmiddelen, en weinig lichamelijke
activiteit. Hierdoor dreigt overconsumptie en de ontwikkeling van overgewicht.
De prevalentie van overgewicht in Nederland is inmiddels toegenomen tot ca. 50%
in de volwassen populatie. Ca. 10% van deze populatie heeft ernstig overgewicht.
Mensen lijken meer op omgevingsfactoren en visuele indicaties af te gaan om de
voedingsinname en dus de energie inname te reguleren dan op basis van
fysiologische verzadigingsparameters. Consumenten zijn zich vaak niet bewust
van de energie inhoud van voedingsmiddelen. Wanneer bijvoorbeeld de vetten in
een product verstopt zitten, is het aannemelijk dat de consument dit niet
merkt, met als gevolg passieve overconsumptie. Literatuur over de effecten van
de perceptie van de inhoud van voedingsmiddelen op de energie regulatie is niet
compleet.
De hypothese van dit onderzoek is dat wanneer men bewust is van de vet inhoud
van voedingsmiddelen via sensorische perceptie (in tegenstelling tot het
verschaffen van informatie), men minder van deze voedingsmiddelen zal
consumeren, dan wanneer men niet bewust is van de vetinhoud.
Doel van het onderzoek
De effecten van sensorische waarneming van vetten in de voeding op energie
regulatie worden in deze studie onderzocht. Sensorische waarneming wordt
geoperationaliseerd in deze studie door zichtbare vetten vs. verborgen vetten.
Onderzoeksopzet
Deze studie heeft een gerandomizeerd cross-over design. Deelnemers zullen 2
lunches consumeren, die verschillen wat betreft de vetconditie: zichtbare
vetten en verborgen vetten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Zowel binnen de lunch met zichtbare vetten, als binnen de lunch met de verborgen vetten, zullen er drie gangen worden aangeboden. Hiervan kan de deelnemer zelf bepalen hoeveel er van gegeten wordt. Gang 1 zal bestaan uit soep. Gang 2 zal bestaan uit 3 soorten sandwiches, varierend in beleg (kaas;vleeswaren;zoet beleg) Gang 3 zal bestaan uit een nagerecht. Verschillen tussen de twee vetcondities bestaan uit product keuzes.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet-therapeutisch. Het risico geassocieerd met deelname aan
deze studie is minimaal. De producten die gebruikt worden zijn commercieel
verkrijgbaar. Deelnemers kunnen zelf beslissen hoeveel ze eten van de
aangeboden producten.
De belasting voor de deelnemers bestaat uit:
Eenmaal bepaling van lengte, gewicht en middelomtrek. Verder krijgen de
deelnemers op 2 dagen een testlunch. Voor, tijdens en na de lunch zullen de
deelnemers vragenlijsten moeten invullen over verzadigingsparameters, de
aangenaamheid van de lunches en de reden waarom men is gestopt met eten.
Algemeen / deelnemers
postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappers
postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
leeftijd 18 - 30 jaar
BMI 20 - 23
Goede gezondheid
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
*Restrained eetgedrag (mannen > 2.90, vrouwen > 3.40, op Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag).
*gewichtsverandering van > 1 kg in voorafgaande 3 maanden
*het volgen van een energie beperkt dieet
*roken
*maag-darm aandoeningen
*endocriene aandoeningen
*gebrek aan eetlust
*deelname aan ESCO-Lunch studie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL18166.081.07 |