The primaire doel van deze studie is om het effect van een zoete en hartige smaak op sensorische specifieke verzadiging te onderzoeken door specifiek de componenten 'liking' en 'wanting' te meten met behulp van verschillende…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Onze primaire uitkomstmaten van de verschillende testcondities zijn: het
verschil in habituatie (responses) tijdens de zoete en de hartige maaltijd
(test-condition 1), het verschil in motivatie na het eten van de zoete en
hartige maaltijd om te werken voor een bepaald voedingsproduct (test-condition
2) en verschil in verschillende aspecten van voedselkeuze na het eten van een
zoete of hartige maaltijd (test-condition 3). Daarnaast worden de uitkomsten
van de verschillende methodes met elkaar vergeleken.
Secundaire uitkomstmaten
Secundaire uitkomstmaten zijn verschil in inname (g) tussen de zoete en hartige
rijst in de verschillende test-condities.
Achtergrond van het onderzoek
Het is bekend dat sensorische eigenschappen van voedingsproducten een
belangrijke rol spelen bij voedselkeuze en verzading. Een fenomeen wat het
effect van sensorische eigenschappen op voedselinname beschrijft is
'sensorische specifieke verzadiging'. Dit is gedefinieerd als een verlaging van
de *belonende waarde* van een gegeten product in vergelijking met de *belonende
waarde* van producten die niet zijn gegeten. Wanneer de rol van *beloning' in
eetgedrag wordt onderzocht, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen
'liking' en 'wanting'. In mensen kunnen deze componenten onafhankelijk van
elkaar gemeten worden met behulp van verschillende methoden. Een belangrijke
indeling van voedingsproducten met betrekking tot sensorische signalen en
inname is zoet/hartig.
Doel van het onderzoek
The primaire doel van deze studie is om het effect van een zoete en hartige
smaak op sensorische specifieke verzadiging te onderzoeken door specifiek de
componenten 'liking' en 'wanting' te meten met behulp van verschillende
methoden. Er wordt gekeken in hoeverre de uitkomsten van de verschillende
methoden met elkaar in overeenstemming zijn.
Onderzoeksopzet
Het is een cross-over interventie studie bestaand uit drie testcondities
waarbij steeds twee smaken met elkaar worden vergeleken wat resulteert in zes
experimentele condities. Elke participant neemt deel aan alle 6 experimentele
condities waarbij de volgorde is gerandomiseerd. De deelnemer krijgt een
rijstmaaltijd aangeboden en afhankelijk van de testconditie worden
verschillende methoden gebruikt om 'liking' en 'wanting' te meten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De deelnemer krijgt een rijstmaaltijd aangeboden waarbij afhankelijk van de testconditie verschillende methoden gebruikt worden om 'liking' en 'wanting' te meten. Commercieel verkrijgbare rijst zal worden gebruikt als testproduct, en zal worden geserveerd in een zoete (referentie-behandeling) of een hartige variant (index-behandeling).
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met anders studies kan
de belasting voor de deelnemers als laag worden gezien. Er worden geen
invasieve metingen gedaan.
Algemeen / deelnemers
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappers
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Sectie 4.2 uit onderzoeksprotocol
• Leeftijd: 18-35 year
• BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
• Gezond (beoordeeld door de deelnemer)
• Het lekker vinden van de test-producten (getoetst in de inclusie-vragenlijst met een 9-punt hedonische schaal, proefpersonen moeten een neutrale of positieve score behalen voor alle producten: score >= 5).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Sectie 4.3 uit onderzoeksprotocol
• 'Restrained' eetgedrag (mannen: score > 2.25; vrouwen: score > 2.80)
• Gebrek aan eetlust voor welke reden dan ook
• De laatste 2 maanden een energiebeperkend dieet gevolgd
• Gewichtsverlies of gewichtstoename van 5 kg of meer tijdens de afgelopen 2 maanden
• Maag of darm aandoening
• Diabetes, schildklierziekte of andere hormonale aandoening
• Moeite met slikken en/of eten
• Hypersensitiviteit (allergie en/of intolerantie) voor de voedselproducten die in de studie worden gebruikt
• Roken (minstens 1 sigaret per dag)
• Voor vrouwen: zwanger zijn of borstvoeding gevend
• Vegetariërs
• Meegedaand hebbend aan *RiceTime* (ref 08/05) of meedoen aan ander onderzoek van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL25900.081.08 |