Het primaire doel van deze studie is om het effect van eiwit gehalte (laag vs. hoog) en smaak (zoet vs. hartig) van een maaltijd op verzadiging te bepalen, door na een maaltijd variërend in eiwit-gehalte en smaak, inname van 4 verschillende voedsel…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Onze primaire uitkomstmaat is het verschil in inname (g) van de 4 voedsel
categorieën bij het ad libitum lunch buffet tussen de 4 verschillende
behandelingen.
Secundaire uitkomstmaten
Onze secundaire uitkomstmaat zijn verschillen tussen de 4 behandlingen in
verschillende aspecten van 'food líking' en 'wanting' welke gemeten worden met
een Voedsel Voorkeur Vragenlijst.
Achtergrond van het onderzoek
Het is bekend dat sensorische eigenschappen van voedingsproducten een
belangrijke rol spelen bij voedselkeuze en verzadiging. Het lijkt erop dat de
inname van eiwit in mensen gereguleerd wordt, veel sterker dan de inname van
koolhydraten en vet. Na een eiwit-rijke maaltijd is er een weerstand voor
producten met een hoog eiwit gehalte waargenomen, maar niet voor producten met
een hoog koolhydraten gehalte. En omdat producten met een hoog eiwit gehalte
vaak hartig zijn en producten met een hoog koolhydraatgehalte vaak zoet, lijkt
er een link te bestaan tussen de smaak en de macronutrient-gehalte van een
product. Maar deze link is ver van helder.
Doel van het onderzoek
Het primaire doel van deze studie is om het effect van eiwit gehalte (laag vs.
hoog) en smaak (zoet vs. hartig) van een maaltijd op verzadiging te bepalen,
door na een maaltijd variërend in eiwit-gehalte en smaak, inname van 4
verschillende voedsel categorieën (laag-eiwit zoet, laag-eiwit hartig,
hoog-eiwit zoet en hoog-eiwit hartig) te meten.
Onderzoeksopzet
Het is een cross-over interventie studie met een 2x2 'factorial design',
waarbij de 2 factors eiwit gehalte (laag en hoog) en smaak (zoet en hartig) van
een maaltijd zijn, resultered in 4 verschillende behandelingen.
Elke participant neemt deel aan alle 4 behandelingen waarbij de volgorde is
gerandomiseerd volgens een 'Latin Square'. Deelnemers krijgen een afgepaste
hoeveelheid maaltijd (rijst) te eten, welke variëerd in eiwit en smaak. Hierna
wordt de inname van 4 verschillende voedselcategorieën (laag-eiwit zoet,
laag-eiwit hartig, hoog-eiwit zoet en hoog-eiwit hartig) gemeten bij een ad
libitum lunch buffet.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De deelnemer krijgt 4 maal een rijstmaaltijd aangeboden die variëert in eiwit gehalte (laag vs. hoog) en smaak (zoet vs. hartig).
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met anders studies kan
de belasting voor de deelnemers als laag worden gezien. Er worden geen
invasieve metingen gedaan.
Algemeen / deelnemers
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappers
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Sectie 4.2 uit het onderzoeksvoorstel
• Leeftijd: 18-35 year
• BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
• Gezond (beoordeeld door de deelnemer)
• Het lekker vinden van de test-producten (getoetst in de inclusie-vragenlijst, met een 9-punt hedonische schaal, proefpersonen moeten een neutrale of positieve score behalen voor alle producten: score >= 5).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Sectie 4.3 uit het onderzoeksvoorstel
• 'Restraint' eetgedrag (mannen: score > 2.25; vrouwen: score > 2.80)
• Gebrek aan eetlust door welke reden dan ook
• De laatste 2 maanden een energiebeperkend dieet gevolgd
• Gewichtsverlies of gewichtstoename van 5 kg of meer tijdens de afgelopen 2 maanden
• Maag of darm aandoening
• Diabetes, schildklierziekte of andere hormonale aandoening
• Moeite met slikken en/of eten
• Hypersensitiviteit (allergie en/of intolerantie) voor de voedingsproducten die in de studie worden gebruikt
• Roken (minstens 1 sigaret per dag)
• Voor vrouwen: zwanger zijn of borstvoeding gevend
• Vegetariërs
• Meegedaan hebben aan *RiceTime*, *LunchTime* of *Smaak-Geur* of meedoen aan ander onderzoek van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL29991.081.09 |