Het doel van het huidige onderzoek is de eetsnelheid van een breed scala aan voedingsmiddelen, binnen de context van het huidige voedingsmiddelenaanbod, in kaart te brengen. Daarnaast willen we de relatie tussen eetsnelheid en ad libitum…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat is de tijd die nodig is om 50 gram te consumeren
(eetduur) van in total 52 voedingsmiddelen. Hieruit wordt de eetsnelheid
(gram/minuut) berekend. Daarnaast wordt de ad libitum inname (gram) van de
producten gemeten.
Secundaire uitkomstmaten
niet van toepassing
Achtergrond van het onderzoek
Overgewicht wordt in relatie gebracht met een hoge eetsnelheid. Door een hoge
eetsnelheid zou er te weinig tijd zijn om een gepast gevoel van verzadiging te
ontwikkelen. Data zijn echter niet consistent. Eetsnelheid kan door
verschillende factoren, zoals producteigenschappen, geslacht en
lichaamsgewicht, beinvloed worden.
Doel van het onderzoek
Het doel van het huidige onderzoek is de eetsnelheid van een breed scala aan
voedingsmiddelen, binnen de context van het huidige voedingsmiddelenaanbod, in
kaart te brengen. Daarnaast willen we de relatie tussen eetsnelheid en ad
libitum voedingsinname onderzoeken.
Onderzoeksopzet
52 voedingsmiddelen zullen worden onderzocht; er worden 10 subgroepen gevormd,
waarbij elke subgroep 5 test producten en 2 referentie producten test. Per
sessie wordt er 1 product getest. De tijd die nodig is om 50 gram van het
product te consumeren, wordt gemeten. Hierna wordt de ad libitum inname van
hetzelfde product gemeten. Deelnemers worden ad random toegewezen aan een van
de 10 subgroepen. De voedingsmiddelen worden ook ad random aan de 10 subgroepen
toegewezen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In totaal worden er 52 producten, afkomstig van relevante voedingsmiddelengroepen (zoals in de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling gebruikt) gebruikt, om zo een gevarieerde en gestructureerde groep voedingsmiddelen te onderzoeken. Ze zijn zo geselecteerd dat er bewerkte en onbewerkte producten voorkomen, waarbij er een grote variatie is in samenstelling en texturele eigenschappen.
Inschatting van belasting en risico
Deze interventie is niet therapeutisch voor de deelnemers. De deelnemers zullen
de universiteit 7 keer bezoeken in een periode van 5 weken. Tijdens elke sessie
wordt de eetduur en ad libitum inname gemeten. Het risico geassocieerd met
deelname aan de studie is minimaal.
Algemeen / deelnemers
postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Wetenschappers
postbus 8129
6700 EV Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
leeftijd: 18 - 35 jaar
BMI: 18,5 - 25 kg/m2
geslacht: vrouw
goede lichamelijke en geestelijke gezondheid
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
*gewichtsverandering van >1 kg in de voorafgaande maand
*het volgen van een energiebeperkt dieet in het voorafgaande half jaar
*roken
*gebrek aan eetlust
*zwangerschap
*het geven van borstvoeding
*maag-darm aandoeningen
*endocriene aandoeningen
*restrained eetgedrag (score van >2.80 op de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag)
*aangenaamheidsscore van <5 op een 9-punts schaal van de producten die gebruikt worden in de studie
*voedselallergie voor de producten die gebruikt worden in de studie
*gelijktijdige deelname aan een ander onderzoek uitgevoerd door de afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL26370.081.09 |
OMON | NL-OMON21258 |