Hoe leiden zuiveleiwitten vergeleken met plantaardige eiwitten en koolhydraten bronnen tot glucose en insuline metabolisme en substraat gebruik?
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
24 uur glycemische controle
insuline
Secundaire uitkomstmaten
substraatgebruik, honger en verzadigings vragenlijsten, FFA, leptin, TG, CCK,
GLP-1, adiponectin, ghrelin, glucagon, IL-6, TNFalpha, MCP-1, IL-1, IL-8,
s-ICAM and s-VCAM
Achtergrond van het onderzoek
Een hoog eiwit dieet in type 2 diabetes voor 5 weken demonstreerde een
verbetering in 24 glycemisch profiel en een verlaging in triglycerides (TG) en
vrije vetzuren (FFA). Een suggestie is dat de lage GI inhoud van (zuivel)
eiwitten de glycemic controle verbetert waardoor een betere controle van het
lichaamsgewicht optreedt ondanks de sterke insulinotropische bestandsdelen,
welke vergelijkbaar zijn met hoge GI producten. Dit neigt tot een verbetering
van de insuline gevoeligheid door de verhoogde insuline secretie door middel
van hoge (zuivel) eiwit dieten. Daarom is het beter om een de rol van voedings
(zuivel) eiwitten te bestuderen op glycemisch profiel en vooral hun rol op
insuline metabolisme en substraat gebruik. Ook de rol van zuivel eiwiten
vergelijken met andere eiwitbronnen in relatie tot post-prandial respons op
metabole markers is onbekend. Daarom worden verschillende (zuivel) eiwitten en
GI dieten opgezet in deze study.
Doel van het onderzoek
Hoe leiden zuiveleiwitten vergeleken met plantaardige eiwitten en koolhydraten
bronnen tot glucose en insuline metabolisme en substraat gebruik?
Onderzoeksopzet
Randomiseerd gecontrolleerde crossover study. De proefpersonen worden
blootgesteld aan 4 verschillende dieten. Om dezelfde baseline waardes te
verkrijgen moeten de proefpersonen de 3 dagen voor de test standardiseren. Dat
gebeurt met voedselinname en activiteit dagboekjes die ingevuld dienen te
worden voor de 1e test en deze dagboekjes moeten dan gevolgd worden voor de
andere test dagen.
Elke respiratiekamer bezoek begint nadat the Continuous glucose monitoring
system (CGMS) geplaatst is en na voorbereiding om 21.00 en eindigt 36 uur later
om 9.00 uur. De eerste 12 uren zijn bedoeld om te wennen aan de
respiratiekamer. Dan wordt het energie verbruik gemeten gedurende 24 uur.
Tijdens de test worden slaap- en verzadigingsvragenlijsten ingevuld voor en na
het eten van een maaltijd. Ook worden er bloed monsters afgenomen op 0, 30, 60,
90, 120 en 240 minuten na het eten van drie maaltijden.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Verschillende dieten: 1. 15% melk eiwit en laag GI 2. 25% melk eiwit en laag GI 3. 15% plantaardig eiwit and laag GI 4. 15% melk eiwit en hoog GI
Inschatting van belasting en risico
Bloeduitstortingen kunnen onstaan door intraveneuze canule.
Algemeen / deelnemers
Abraham Kuyperstraat 14
6136 DE Sittard
Nederland
Wetenschappers
Abraham Kuyperstraat 14
6136 DE Sittard
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen
BMI tussen 18.5 - 25 kg/m2
Jonger dan 35 jaar
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Diabetes
Verhoogde bloeddruk
Verlaagde bloeddruk
Hart- en vaatziekten
Astma en andere long ziekten
Lactose intolerant
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL24804.068.08 |