Het doel is om de hersengebieden wiens activiteit co-varieerd met zoete en hartige smaak intensiteit te bepalen(objectief) en om de hersengebieden te bepalen waar de activiteit co-varieerd met subjectieve waarde van smaak intensiteit (subjkectief…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het meten van de activiteit in de amygdala en insula die geassocieerd is met de
vernadering van smaak intensiteit, ongeacht de aangenaamheid van de smaak
Secundaire uitkomstmaten
Het bepalen of de aangenaamheid van zoet en hartig in relatie staat met de
intensiteit van de smaak stimuli
Achtergrond van het onderzoek
Voedselkeuze en inname wordt gereguleerd door metabole en sensorisch-specifieke
verzadiging. Sensorisch-specifieke verzadiging is het fenomeen dat de
aangenaamheid van een gegeten voedingsmiddel meer afneemt dan die van een
niet-gegeten voedingsmiddel. De sensorische eigenschappen van voedsel spelen
een belangrijke in verzadiging en beinvloeden daardoor sensorische-specifieke
verzadiging. De intensiteit, complexiteit en bloodstellings tijd zijn
belangrijke eigenschappen voor smaak sensatie. Deze eigenschappen zijn ook
gerelatered aan de aangenaamheid van het voedsel. Onze hypothese is dat de
activiteit in de amygdala en insula geassocieerd is met de vernadering van
intensiteit van de smaak, omgeacht de aangenaamheid van de smaak.
Doel van het onderzoek
Het doel is om de hersengebieden wiens activiteit co-varieerd met zoete en
hartige smaak intensiteit te bepalen(objectief) en om de hersengebieden te
bepalen waar de activiteit co-varieerd met subjectieve waarde van smaak
intensiteit (subjkectief).
Onderzoeksopzet
Het betreft een gerandomiseerde crossover interventie-studie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Consumptie van vruchtendrank en tomatensap
Inschatting van belasting en risico
Proefpersonen vasten minimaal 2 uur voorafgaand aan de MRI-scans. Op iedere
studiedag worden zij twee keer gescand (20 min per scan), terwijl zij
oplossingen proeven (vruchtendrank op studiedag 1 en tomatensap op studiedag
2). Een dergelijke experimentele opzet is eerder gebruikt en brengt geen
risico's met zich mee. Functionel MRI is een veilige en niet-invasieve
techniek. Voor en na het experiment worden gevraagd naar hongerigheid en
dorst. Samenvattend wordt het risico van deelname ingeschat als zeer klein en
de belasting als minimaal.
Algemeen / deelnemers
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Nederland
Wetenschappers
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Man, rechtshandig, normaal gewicht (BMI tussen 20-25 kg/m2), leeftijd tussen 18 en 30 jaar, de bereidheid om geinformeerd te worden over eventuele hersenafwijkingen (toevalsbevindingen bij de MRI).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Onverwijderbaar metaal in het lichaam, roken, overmatig alcoholgebruik, dieet, medicijngebruik (anders dan paracetamol/aspirine), claustrofobie.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL22266.041.08 |