In deze studie wordt het effect van een verrijkt yoghurt product op markers voor de vitamine K-status en gezondheid van bloedvaten onderzocht. De mogelijk gunstige verandering van vaatwandmarkers na gebruik van het verrijkte yoghurtproduct vorm de…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
preventie van hart-en vaatziekten
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De gunstige effecten van verrijkte yoghurt worden onderzocht op de vasculaire
vitamine K-status gemeten door de carboxyleringsgraad van het vitamine
K-afhankelijke eiwit matrix-gla proteine en op de algemene vitamine K-status
gemeten door de carboxyleringsgraad van het vitamine K-afhankelijke eiwit
osteocalcine.
Secundaire uitkomstmaten
De gunstige effecten van verrijkte yoghurt worden onderzocht op algemene
vaatwand-en inflammatiemarkers, namelijk vascular cell adhesion molecule 1
(V-CAM), intracellular adhesion molecule (ICAM-1), E-selectin, acute phase
protein serum amyloid (SAA), secretory type-II phospholipase A2 (sPLA-2),
C-reactive protein (CRP), von Willebrand factor (vWF), vascular endothelial
growth factor (VEGF), Interleukine 6 (IL-6), TNF-α, total cholesterol,
triglycerides, en de lipoproteinen high-density lipoprotein (HDL)-cholesterol
en LDL-cholesterol.
Achtergrond van het onderzoek
Hart-en vaatziekten vormt nog steeds de voornaamste doodsoorzaak in de westerse
wereld. Gezonde voeding kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen, met
name in ouderen. Echter, het is bekend dat de inname van bepaalde nutrienten
onvoldoende is in ouderen, zoals de inname van vitamine K en omega-3 vetzuren.
Eerder onderzoek heeft gunstige effecten van vitamine K2 aangetoond op de
gezondheid van hart-en bloedvaten. Ook visolie staat bekend om zijn gunstige
eigenschappen op hart-en bloedvaten. Een nieuw ontwikkeld zuivelproduct bevat
niet alleen de combinatie van vitamine K2 en visolie, maar ook een aantal
andere essentiele micronutrienten, zoals calcium, magnesium, vitamine C en D3.
Doel van het onderzoek
In deze studie wordt het effect van een verrijkt yoghurt product op markers
voor de vitamine K-status en gezondheid van bloedvaten onderzocht. De mogelijk
gunstige verandering van vaatwandmarkers na gebruik van het verrijkte
yoghurtproduct vorm de belangrijkste doelstelling van deze nieuwe studie.
Onderzoeksopzet
een gerandomiseerde, dubbelblinde interventiestudie
Onderzoeksproduct en/of interventie
De 60 geselecteerde proefpersonen worden gerandomiseerd over twee groepen: • Groep 1 (placebo): 30 proefpersonen ontvangen dagelijks 2 standaard yoghurt producten • Groep 2 (behandeling): 30 proefpersonen ontvangen dagelijks 2 verrijkte yoghurt producten die de volgende extra nutrienten bevatten: calcium, magnesium, vitamin D3, vitamin C, vitamin K2 and omega-3 vetzuren; allen in een concentratie van 15% per 100 ml van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Inschatting van belasting en risico
De verrijkte yoghurtproducten bevatten calcium, magnesium, vitamine D3,
vitamine C, vitamine K2 en visolie, allen in een concentratie van 15% per 100
ml van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid . Aan het nuttigen van dit
verrijkte yoghurtproduct zijn geen risico's verbonden. Tijdens deze studie
vinden er 5 bloedafnames plaats. De bloedafname zal door zeer ervaren
onderzoekers worden uitgevoerd en daarnaast is er altijd een tweede onderzoeker
aanwezig bij elke bloedafname.
Algemeen / deelnemers
Postbus 616
6200 MD
Nederland
Wetenschappers
Postbus 616
6200 MD
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen en postmenopausale vrouwen tussen 45 en 65 jaar
Personen met een normaal lichaamsgewicht en lengte volgens BMI-index tussen 23 en 30 kg/m2
Blanke personen
Personen die schriftelijke toestemming gegeven hebben deel te nemen aan de studie
Lage vitamine K-status
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Personen met hypertensie
Personen met hypercholesterolaemie
Personen met (een geschiedenis van) metabole ziekten of ziekten van het maag- en darmkanaal
Personen met (een geschiedenis van) chronische ontstekingsgerelateerde ziekten
Personen met (een geschiedenis van) diabetes mellitus
Personen met een hoge alcoholinname en/of personen die drugs gebruiken
Personen die met corticosteroiden behandeld worden
Personen die met orale antistolling behandeld worden en personen met stollingsstoornissen
Personen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken
Personen die cholesterolverlagende medicijnen gebruiken
Personen die vitamine K-bevattende multivitaminen of vitamine K-supplementen gebruiken
Personen die grote hoeveelheden vitamine K-bevattende voedingsproducten gebruiken
Personen met koemelk allergie en een lactose intolerantie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL32434.068.10 |