Hoofddoel:Onderzoeken van het effect van de kwaliteit van aroma op ad libitum voedselinname, rekening houdend met multimodale integratie tussen aroma en viscositeit.Subdoelen:Onderzoeken van het effect van viscositeit op ad libitum voedselinname,…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
etiologie van obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
hoeveelheid gegeten product
Secundaire uitkomstmaten
voedselkeuzetest:
- expliciete aangenaamheid
- expliciete wens om te eten
- impliciete wens om te eten
- voedselvoorkeur (frequentie)
Bijhouden van een aantal zelf gerapporteerde waarden:
volheid
verzadinging
honger
dorst
wens om te eten
wens om hartige producten te eten
wens om zoete producten te eten
aangenaamheid van de tomatensoep
Achtergrond van het onderzoek
Het is algemeen bekend dat de problemen die te maken hebben met obesitas en
overconsumptie toenemen. Hoog verzadigende produkten, die een vroege
maaltijdbeeindiging teweegbrengen zou een van de oplossingen kunnen zijn om
obesitas tegen te gaan.
Sensorische processen zijn de eerste die een rol spelen bij het eten van
voedsel en er wordt gesuggereerd dat deze een rol spelen bij
maaltijdbeeindiging.
Uit literatuur en niet gepubliceerde data is het bekend dat aroma voedselinname
en verzadigingsgevoel kan beinvloeden. Deze studie richt zich op het
onderzoeken van het effect van de kwaliteit van aroma op ad libitum inname bij
twee verschillende viscositeiten. Met kwaliteit van aroma wordt het type aroma
bedoeld, zoals aardbei of chocolade. Veel van onze kennis over eten hebben we
op een incidentiele manier verkregen tijdens ons leven. Deze kennis stuurt onze
voedselkeuzes en inname. Sommige aroma's komen vaak voor in combinatie met
energierijke producten en worden hierdoor geassocieerd met een hoge
energieinname, terwijl andere producten worden geassocieerd met energiearme
producten. We hebben de volgende hypothese opgesteld: Aroma's die geassocieerd
worden met energierijke producten verhogen het verzadigingsgevoel en verlagen
de ad libitum inname, in vergelijking met aroma's die geassocieerd worden met
energiearme producten.
Verder zou verzadiging kunnen toenemen door multimodale intergratie tussen
aroma en viscositeit. Multimodale integratie is het vergrooten van sensorische
signalen wanneer congruente stimuli van verschillende sensorisch modaliteiten
worden waargenomen. Omdat creme en dikheid beiden worden geassocieerd met meer
calorieen, verwachten we een toegenomen verzadiging als deze stimuli worden
gecombineerd in een product. Daarom verwachtten we dat het toevoegen van
creme-aroma aan een dikkere soep de verzadiging meer doet toenemen, dan het
toevoegen van creme-aroma aan een dunnere soep.
De studie, die zal worden uitgevoerd met gezonde vrijwilligsters, zal tot meer
inzicht kunnen leiden op het gebied van de invloed van aroma op verzadiging en
voedselinname.
Doel van het onderzoek
Hoofddoel:
Onderzoeken van het effect van de kwaliteit van aroma op ad libitum
voedselinname, rekening houdend met multimodale integratie tussen aroma en
viscositeit.
Subdoelen:
Onderzoeken van het effect van viscositeit op ad libitum voedselinname,
onafhankelijk van eetsnelheid of moeite.
Onderzoeken van het effect van de kwaliteit van aroma op verschillende keuze
parameters, namelijk expliciete aangenaamheid, expliciete wens om te eten,
impliciete wens om te eten en gedwongen keuze, rekening houdend met multimodale
integratie tussen aroma en viscositeit.
Onderzoeken van het effect van de kwaliteit van aroma, tijdens ad libitum
inname, op verschillende honger en eetlust scores (volheid, verzadinging,
honger, dorst, wens om te eten, wens om hartige producten te eten, wens om
zoete producten te eten en aangenaamheid van de tomatensoep, rekening houdend
met multimodale integratie tussen aroma en viscositeit.
Onderzoeksopzet
50 deelnemers zullen gerecruteerd worden om deel te nemen aan deze studie. Zij
zullen vijf keer naar de testlokatie moeten komen, op vijf verschillende
testdagen in vijf verschillende weken, met een minimumextra moeten komen na het
voltooien van de 'SenSation'-studie, binnen een periode van 5 weken, met een
minimum tussenliggende periode van vijf dagen.
Op elke testdag zullen de deelnemers:
1 aangenaamheid en wens om te eten 16voedselproducten op plaatjes moeten scoren
en 120 keer tussen twee voedselproducten moeten kiezen (voor en na de ad
libitum inname)
2 volheid, verzadinging, honger, dorst, wens om te eten, wens om hartige
producten te eten, wens om zoete producten te eten en aangenaamheid van de
tomatensoep moeten scoren (11x per testdag).
3 tomatensoep tot verzadiging moeten eten, terwijl het aroma retronasaal met
een olfactometer wordt toegediend. Tijdens de ad libitum inname van de
tomatensoep krijgen de deelnemers instructies via een computerscherm, waardoor
ze op de hoogte worden gebracht wanneer er eten in hun mond gaat komen (dmv een
peristaltische pomp) en wanneer ze moeten slikken of vragen moeten invullen.
In deze studie worden vier testcondities met elkaar vergeleken. Zij verschillen
van elkaar in aroma dat in de neusholte wordt gebracht dmv een olfactometer
(met en zonder creme aroma) en in viscositeit (laag, hoog).
The testcondities zullen worden gerandomiseerd over alle proefpersonen in een
within-subject crossover ontwerp.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Er wordt een interventie uitgevoerd met aroma. De testconditie zonder het creme-aroma met de lage viscositeit is de placebo.
Inschatting van belasting en risico
Deze studie is niet therapeutisch voor de deelnemer. De risico's bij deelname
worden verwaarloosbaar geacht. In vergelijking met andere studies is de
belasting medium, omdat de invasieve neuscatheter tot een bloedneus zou kunnnen
leiden en het gebruik van de neusspray tot een loopneus.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Wetenschappers
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
gezond
18-45 jaar
unrestrained eater
Gezonde eetlust
BMI tussen 18.5 en 26
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Laatste twee maanden een dieet gevold
Intollerantie of allergy voor een van de ingredienten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL25454.081.08 |