Er is een drankje gemaakt op basis van deze luteïne-verrijkte eidooiers. Dit drankje heeft echter een beperkte houdbaarheid van 3 weken. Het drogen van dit drankje tot een poeder zou de houdbaarheid aanzienlijk verlengen. Dit moet dan gepaard gaan…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Structurele veranderingen, neerslag en degeneratie voorste oogkamer
- Vitaminegerelateerde stoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Lutein en zeaxanthine serum/ plasma waardens . Both will be measured using
high performance liquid chromatography (HPLC ).
Secundaire uitkomstmaten
Aan het einde van deze studie zullen de deelnemers een korte vragenlijst in
vullen over het product dat ze hebben gedronken.
Body weight and length zal in het begin en aan het eind van de studie afgenomen
worden
Plasma cholesterol levels zullen bepaald worden na de run-in periode (dag 14)
en aan het eind van de studie, dus na de interventie (dag 56).
Achtergrond van het onderzoek
Het pigment in de gele vlek (Macula) in het oog is opgebouwd uit verschillende
stoffen, waaronder luteïne en zeaxanthine. Er is een oogaandoening waarbij de
gele vlek bij het ouder worden steeds slechter functioneert; deze aandoening
heet Macula degeneratie. Bewijs uit onderzoek onder grote delen van de
bevolking geeft aan, dat een grotere inname van deze stoffen (luteïne en
zeaxanthine) gepaard gaat met een verminderde kans op Macula degeneratie. De
vetten in de eidooier blijken een uitstekende manier om luteïne goed op te
kunnen nemen; voorts blijkt het mogelijk om de hoeveelheid luteïne in de
eidooier te vergroten: luteïne-verrijkte eidooier.
Er is een drankje gemaakt op basis van deze luteïne-verrijkte eidooiers. Dit
drankje heeft echter een beperkte houdbaarheid van circa 3 weken. Het drogen
van dit drankje tot een poeder verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Uit
onderzoek blijkt dat pasteurizeren en vriesdrogen van eidooeiers in een
verhoogte concentratie van luteïne resulteerd. Het zou kunnen dat denaturatie
van eidooer lipoproteine voor deze verhoging zorgen. Het drogingsproces moet
echter gepaard gaan met het behoud van de biobeschikbaarheid van luteine en
moet leiden tot de zelfde verhoging van luteïne in het bloed.
Doel van het onderzoek
Er is een drankje gemaakt op basis van deze luteïne-verrijkte eidooiers. Dit
drankje heeft echter een beperkte houdbaarheid van 3 weken. Het drogen van dit
drankje tot een poeder zou de houdbaarheid aanzienlijk verlengen. Dit moet dan
gepaard gaan met het behoud van de activiteit van luteïne in het lichaam en het
bereiken van dezelfde verhoging van de luteïne plasma spiegels in het bloed.
Dit is wat wij in deze studie willen onderzoeken. Doel van dit onderzoek is om
te kijken, of de verschillende droogprocessen een effect hebben op de
biologisch beschikbaarheid van luteïne uit de verschillende (wel dan niet
her-opgeloste) drankjes.
Doel van de studie is om bij gezonde vrijwilligers te kijken naar de volgende
aspecten:
1. In welke mate stijgt de spiegel van luteine in het bloed na het gebruiken
van het drankje op basis van het gedroogde poeder
2. Vergelijken van de stijging van de spiegel van luteine in het bloed na het
gebruiken van het oorspronkelijke drankje met de spiegels na gebruik van het
drankje op basis van het gedroogde poeder.
Onderzoeksopzet
Deze studie is een enkelblind, paralleel design, met vier onderzoeksgroepen, 1)
controle (placebo), 2) verse drankje, 3) en 4) 2 op verschillende manier
gedroogde product formuleringen van groep 2.
Alle deelnemers beginnen met een twee weken runi-in periode op een laag luteine
dieet. Na de twee weken run-in periode worden de deelnemers, ge-randomizeerd en
stratificeerd na leeftijd en geslacht. Zij zullen een laag luteine-dieet moeten
volgend.
Gedurende de kopmende zes weken zullen de deelnemers 1 keer per dag een van de
vier schillende drankjes tot zich nemen.
Tijdens deze studie wordt op drie momenten bloed afgenomen (vooraf, na twee en
na acht weken). Telkens zal er op twee dagen rond dat moment bloed afgenomen
worden. Technicie die die bloedbepalingen doen zullen niet weten bij welke
groep een deelnemer hoort.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle deelnemers beginnen met een twee weken runi-in periode op een laag luteine dieet. Na de twee weken run-in periode worden de deelnemers, ge-randomizeerd en stratificeerd na leeftijd en geslacht. Zij zullen een laag luteine-dieet moeten volgend. Gedurende de kopmende zes weken zullen de deelnemers 1 keer per dag een van de vier schillende drankjes tot zich nemen. Tijdens deze studie wordt op drie momenten bloed afgenomen (vooraf, na twee en na acht weken). Telkens zal er op twee dagen rond dat moment bloed afgenomen worden. Technicie die die bloedbepalingen doen zullen niet weten bij welke groep een deelnemer hoort.
Inschatting van belasting en risico
There are no risks for the participants during the intervention as the
consumption of the beverage is not expected to have any associated with any
risk. Venapunctures can occasionally cause a local haematoma or bruise and some
participants may report pain or discomfort.
There is no direct (health-related) benefit for the participant.
Algemeen / deelnemers
Rotven 8
5808 AL Oirlo
NL
Wetenschappers
Rotven 8
5808 AL Oirlo
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
leeftijd 18-35 jaar
BMI 18-25 kg/m2
stabil gewicht geduurende de afgelopen 6 maanden
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
het niet willen stoppen om voedingssupplementen in te nemen
koemelkallergie, of allergisch tegen eieren of eiprodukten
vegetarisch
zwanger of borstvoeding gevend
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35596.081.11 |