Bestuderen of multi-component interventie bij ouderen in zorginstellingen - waarbij gefocust wordt op het product, de persoon, de omgeving en het personeel - tot een betere maaltijdbeleving leidt en een betere voedingsstatus (preventie van ongewenst…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
optimaliseren gezondheid + preventie van ongewenst gewichtsverlies (ondervoeding) bij ouderen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat = lichaamsgewicht
Deze wordt elke 4 weken gemeten volgens een standaard protocol.
Secundaire uitkomstmaten
- Kwaliteit van leven (eigen perceptie en waargenomen door personeel en naaste)
- Voedingsstatus via MNA
- Functionele status via DEMMI
- Eetlust via SNAQ
- Maaltijdbeleving, participatie en eigen keuze via vragenlijst
- Gebruik van zorg, medicijnen en dieetproducten
- Inzicht in het financiele plaatje aan de hand van medicijngebruik, zorgvraag,
gebruik van dieetproducten en gezondheidswinst + de mogelijk extra
investeringen t.a.v. goed eten & drinken
Daarnaast persoonskenmerken zoals geslacht, leeftijd, SES, duur verblijf in
instelling, hoofddiagnose, tandheelkundige status, ZZP, medicijngebruik,
mentale status (MMSE), ADL
Vanwege prominente rol van het personeel, zullen er ook focusgroep gesprekken
gevoerd worden met het personeel tijdens en na de interventie om inzicht te
krijgen in het proces en hun ervaringen rondom de implementatie van de
interventie.
Achtergrond van het onderzoek
Er komen steeds meer ouderen in Nederland. Ouderdom komt met gebreken, waardoor
meer ouderen een grote belasting betekent voor de kosten in de zorg. Ondanks
verschillende inspanningen is een groot deel van de ouderen ondervoed: 20%
ondervoed en 50% risico op ondervoeding. Ondervoeding heeft veel negatieve
effecten wat betreft de gezondheidsstatus en kwaliteit van leven van de
persoon, alsook hoge kosten voor de gezondheidszorg. Tevens vraagt de nieuwe
financiering in de zorg (dmv ZZP) om een andere werkwijze in een
zorginstelling. Vanwege de belangrijke rol van voeding en maaltijdbeleving bij
het voorkomen van ziekte, het herstellen na ziekte en de kwaliteit van leven,
is het belangrijk om te bestuderen hoe de maaltijdbeleving van ouderen
verbeterd kan worden en te bestuderen welke gezondheidseffecten dat heeft.
Doel van het onderzoek
Bestuderen of multi-component interventie bij ouderen in zorginstellingen -
waarbij gefocust wordt op het product, de persoon, de omgeving en het personeel
- tot een betere maaltijdbeleving leidt en een betere voedingsstatus (preventie
van ongewenst gewichtsverlies), om daarmee een positieve bijdrage te leveren
aan de kwaliteit van leven.
Onderzoeksopzet
250 institutionele ouderen zullen deelnemen aan een longitudinale interventie
met een duur van 6 maanden. Er is gekozen voor een parallel design, waarbij 125
deelnemers in de interventiegroep zitten en 125 deelnemers in de controlegroep.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Tijdens de interventie worden op 4 niveau's veranderingen toegepast: productniveau, omgevingsniveau, client (persoonlijk) niveau en op personeelniveau. De veranderingen hebben tot doel om de maaltijdbeleving te optimaliseren (zowel op sensorisch, omgevings/ sociaal en psychologisch niveau) om daarmee de voedingsstatus te stimuleren en de kwaliteit van leven te verhogen. De deelnemers in de interventie-instellingen worden 6 maanden blootgesteld aan veranderingen rondom de maaltijd. De veranderingen die toegepast worden, zijn gebaseerd op verschillende strategieen, waarvan bekend is dat zij een invloed hebben op voedselinname en maaltijdbeleving (evidence-based): Product-niveau: - Optimale variatie en hoeveelheid - Product-marketing - Sensorische stimulatie - Goede-kwaliteit en duurzame producten Omgevingsniveau: - Aantrekkelijke fysieke eetomgeving - Aantrekkelijke sociale eetomgeving - Plezierige en ontspannen sfeer tijdens het eten, met voldoende eettijd Client-niveau (persoonsniveau): - Autonomie stimuleren - Participatie stimuleren - Client-gerichte werkwijze + aansluiten bij de wensen en behoeftes van het individu Personeel: Het personeel speelt een belangrijke rol bij alle drie bovenstaande niveau's. Het succes van de interventie hangt voor een groot deel af van het personeel, en de ruimte en ondersteuning die zij krijgen om de veranderingen toe te passen. Daarom zal het personeel getraind en gecoached worden op maaltijdbeleving bij ouderen, met veel aandacht voor de barrieres en 'facilitators' die zij als personeel ervaren. Daarom zal de training zal gericht zijn op: bewustwording, kennis, vaardigheden, houding en 'enabling' factors.
Inschatting van belasting en risico
De risico's verbonden aan deelname zijn nihil en de belasting is minimaal. De
interviews zijn deels een belasting voor de deelnemers (tijd wordt gevraagd),
maar kan tevens dienen als een plezierig sociaal contact. Wij zien deze
interviews daarom als een minimale belasting. Ook het wegen van de bewoners
(wat voor een deel al standaard gedaan wordt) en de korte functionele test van
maximaal 10 minuten zal geen grote belasting zijn; mogelijk ook een fijn moment
tot contact voor de bewoner. Bij het onderzoek staat de oudere centraal; we
streven naar een optimale maaltijdbeleving, wat direct kan bijdragen aan een
hogere kwaliteit van leven. Daarnaast kan een plezierige maaltijd ook
gezondheidswinst tot gevolg hebben: betere voedingsstatus (waaronder preventie
van ongewenst gewichtsverlies en risico op ondervoeding) en mogelijk een betere
functionele status, wat ook positieve gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van
leven. Daarnaast wordt bij de interventie client-gericht opgezet: aandacht voor
individuele behoeften en streven naar eigen keuze en participatie.
Algemeen / deelnemers
Postbus 17
6700 AA Wageningen
NL
Wetenschappers
Postbus 17
6700 AA Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Somatische clienten in verpleeghuizen
- Verwachte verblijf is minimaal 6 maanden
- Bereidheidverklaring is ondertekend
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- client leidt aan vergevorderde psycho-geriatrische aandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson of dementie
- geen bereidheidverklaring ondertekend
- verblijftijd korter dan 6 maanden (bijv door relavidatie)
- clienten die volledige sondevoeding krijgen
- ZZP-9 en ZZP-10 clienten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL37284.081.11 |