Het doel van dit onderzoek is het effect van pectines, met 5 verschillende fysisch chemische statussen, op de energie inname te bestuderen. Verder worden mogelijk achterliggende mechanismes ook bestudeerd; deze mechanismen zijn maag-en darm hormonen…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
verzadiging, overgewicht
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Verschil in ad libitum energie inname tussen de pectine en de controle
behandelingen.
Secundaire uitkomstmaten
Verschil in gevoel van verzadiging, gehalte van maag-en darm hormonen, snelheid
van maaglediging tussen de behandelingen. Daarnaast het verschil in de methode
van supplementeren.
Achtergrond van het onderzoek
Voedingsvezels hebben een rol bij de regulatie van lichaamsgewicht.
Voedingsvezel kan bijvoorbeeld het verzadigingsgevoel vergroten met als gevolg
een lagere energieinname bij de volgende maaltijd. Maar er zijn veel
verschillende soorten voedingsvezels, met verschillende fysisch-chemische
eigenschappen die daardoor verschillende effecten kunnen hebben. Het is
belangrijk te bestuderen of voedingsvezels met verschillende eigenschappen
leiden tot een verschil in energie inname bij een volgende maaltijd.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is het effect van pectines, met 5 verschillende
fysisch chemische statussen, op de energie inname te bestuderen. Verder worden
mogelijk achterliggende mechanismes ook bestudeerd; deze mechanismen zijn
maag-en darm hormonen, snelheid van maaglediging, gevoelens van verzadiging en
de methode van vezelsuppletie.
Onderzoeksopzet
Blind, gerandomiseerde crossover studie met 6 verschillende behandelingen.
Iedere deelnemer krijgt een controle en 5 vezelontbijten. Voor en na het
ontbijt wordt gedurende 3 uur, om de 15 of 30 minuten een bloedmonster,
ademmonster en verzadigingsvragenlijst afgenomen. Na 3 uur krijgt de deelnemer
een ad libitum lunch waarvan hij of zij mag eten tot hij/zij aangenaam
verzadigd is.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Het ontbijt bestaat uit een ontbijtdrank en 150 ml water. De samenstelling van de ontbijtdrank is in iedere behandeling gelijk, met uitzondering van het type pectine: 1) geen pectine; 2) laag visceus, laag gelerend; 3) hoog visceus, laag gelerend; 4) laag visceus, hoog gelerend: 5) laag visceus, hoog gelerend (in 2 delen); 6) geen pectine in de ontbijtdrank, maar laag visceus, hoog gelerend pectine capsules die met het water moeten worden ingenomen. Er wordt steeds 10g pectine gesuppleerd.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet therapeutisch voor de deelnemers. Het risico bij
deelname is laag en de belasting voor de deelnemer is minimaal. Bij de
screening worden de volgende metingen en vragenlijsten afgenomen:
inclusievragenlijst (1x) Nederlandse vragenlijst voor eetgedrag (1x), lengte,
gewicht (1x), nuchter glucose en Hb (1x). Tijdens de studie nemen de
proefpersonen deel aan 6 testdagen. Iedere testdag consumeren ze een ontbijt
gesupplementeerd met pectine of placebo. Elke testdag worden de volgende
metingen en vragenlijsten afgenomen: verzadigingsvragenlijst gedurende 3 uur
(12x), ademtest gedurende 3 uur (12x), bloedafnames (9x) door middel van een
infuuskraantje. Het infuuskraantje wordt ingebracht door een gekwalificeerde
verpleegkundige. Na 3 uur wordt een brood maaltijd gegeven waarvan de deelnemer
mag eten zoveel hij/zij wil.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 4
6703 HD Wageningen
NL
Wetenschappers
Bomenweg 4
6703 HD Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
gezond, door de deelnemer beoordeeld
leeftijd: 18-30 jaar,
BMI : 18.5-25 kg/m^2
geslacht: man
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Geslacht: Vrouw
Gewichtsverlies of toename van meer dan 5kg in de afgelopen 2 maanden
Gebruik van een energiebeperkend dieet in de afgelopen 2 maanden
Gebrek aan eetlust, reden maakt niet uit
Bewust gematigde eter
Roken
Zwaar alcohol drinker
Gerapporteerde maag- of darmproblemen
Gerapporteerde diabetes
Gerapporteerde schildklier problemen of andere endocriene afwijkingen
Gerapporteerde intolerantie voor pectine, gluten, zuivel
Bloedarmoede
Nuchter glucose waarde >5.8 mmol/l
Studenten en medewerkers van de afdeling Humane Voeding
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL33684.081.10 |