Primaire doelstellingOnderzoeken of matige alcoholconsumptie invloed heeft op daaropvolgend voedselbeloning, gemeten met behulp van vragenlijsten over ' food wanting' (zin hebben in voeding) en 'food liking' (genieten en lekker…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
- Vragenlijst waarbij expliciet (direct) food wanting gemeten wordt (VASfood)
- Vragenlijst waarbij expliciet (direct) food wanting voor verschillende
voedingscategorien gemeten wordt (LFPQ)
- Computertaak waarbij impliciet (indirect) food wanting voor verschillende
voedingscategorien gemeten wordt (LFPQ)
- Vragenlijst waarbij expliciet food liking voor schillende voedingcategorien
gemeten wordt (LFPQ)
- Vragenlijst waarbij honger, verzadiging en toekomstige
voedselconsumptie gemeten wordt (VASfood)
- Ad libitum voedingsinname; lunch bestaande uit brood met verschillende zoete,
hartige, laagvette en hoogvette belegsoorten.
- Alcohol ademconcentratie
Secundaire uitkomstmaten
- Computertaak waarbij voedselvoorkeuren gemeten worden (LFPQ)
- GLP-1 in bloedplasma
- Ghreline in bloedplasma
- N-acyl ethanolamides in bloedplasma
- Leptine, insuline, vrije vetzuren en glucose in serum
- Ghreline in speeksel
- N-acyl ethanolamides in speeksel
Achtergrond van het onderzoek
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond als alcohol tijdens of voor de maaltijd
wordt gedronken er meer van de maaltijd wordt geconsumeerd. Een continue hogere
voedselinname kan leiden tot obesitas. In de westerse wereld waar het aanbod
aan (vette en zoete) voedingsmiddelen groot is, spelen hedonische motieven
waarschijnlijk een grote rol in voedselinname naast de effecten van honger en
verzadigingshormonen. Consumptie gebeurt vaak als gevolg van lekkere trek. De
consumptie van lekker eten is namelijk belonend, het stimuleert het
beloningssysteem in de hersenen.
Het is bekend dat alcohol effecten heeft op neurotransmitters die belangrijk
zijn voor reward zoals dopamine, beta-endorfine en endocannabinoiden. Het zou
daarom kunnen dat alcohol consumptie tijdens of voor de maaltijd de reward
respons op de maaltijd verhoogt waardoor meer geconsumeerd wordt dan zonder
alcohol.
De verwachting is dat de reward respons van voeding of dranken al ontstaat
tijdens het in de mond waarnemen van voeding of dranken. Het is namelijk bekend
dat de waarneming in de mond van voeding en dranken een verzadigingsrespons
initiëren. Daarnaast bevatten de smaakpapillen in de mond zenuwuiteinden die
signalen doorgeven aan hersengebieden die belangrijk zijn voor de
beloningsgebieden in de hersenen.
Doel van het onderzoek
Primaire doelstelling
Onderzoeken of matige alcoholconsumptie invloed heeft op daaropvolgend
voedselbeloning, gemeten met behulp van vragenlijsten over ' food wanting' (zin
hebben in voeding) en 'food liking' (genieten en lekker vinden van voeding), en
parameters in bloed en speeksel die gerelateerd zijn aan voedselbeloning.
Secundaire doelstellingen
Bepalen of voedselbeloning verschillend is als voeding wordt geconsumeerd dan
wanneer voeding wordt waargenomen in de mond, gemeten met behulp van
vragenlijsten over ' food wanting' (zin hebben in voeding) en 'food liking'
(genieten en lekker vinden van voeding), en parameters in bloed en speeksel die
gerelateerd zijn aan voedselbeloning.
Bepalen of matige alcoholconsumptie een verschillende invloed heeft op
daaropvolgend voedselbeloning als voeding geconsumeerd wordt dan wanneer
voeding waargenomen wordt in de mond, gemeten met behulp van vragenlijsten over
' food wanting' (zin hebben in voeding) en 'food liking' (genieten en lekker
vinden van voeding), en parameters in bloed en speeksel die gerelateerd zijn
aan voedselbeloning.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerd, placebo-gecontroleerde, enkelblinde, cross-over studie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Dit onderzoek bestaat uit 6 onderzoeksdagen waarbij steeds één van de onderstaande voedingsmiddelcombinaties onderzocht wordt: 1. 200 mL wodka-sinaasappelsap mix + 40 g (1 plak) cake eten 2. 200 mL wodka-sinaasappelsap mix + 40 g cake >proeven> en uitspuwen 3. 200 mL wodka-sinaasappelsap mix 4. 175 mL sinaasappelsap met 31 g Maltodextrin + 40 g cake eten 5. 175 mL sinaasappelsap met 31 g Maltodextrin + 40 g cake >proeven> en uitspuwen 6. 175 mL sinaasappelsap met 31 g Maltodextrin
Inschatting van belasting en risico
Mogelijke bijwerkingen:
De hoeveelheid alcohol die genuttigd wordt staat ongeveer gelijk aan 2 glazen
bier of wijn. De kans dat de alcohol / sinaasappelsapmix in combinatie met cake
bijwerkingen zullen geven, is daarom zeer klein. Toch kan deze combinatie
eventueel vermoeidheid en misselijkheid veroorzaken.
Deelname aan dit onderzoek kan hoofdpijn veroorzaken, vaak door een periode van
vasten (niet eten) en koffie onthouding. Om bloedafname te vergemakkelijken,
zal een canule worden geplaatst in een ader van de arm. Dit kan pijnlijk zijn
en soms leiden tot blauwe plekken. Het invullen van de vragenlijsten kan
vermoeiend zijn.
Te verwachten voordelen en ongemakken:
De proefpersoon zal geen direct voordeel ondervinden van deelname aan het
onderzoek.
Ongemakken:
Herhaalde bloedafnames; 24 maal tijdens de studie (totaal circa 492 mL)
Algemeen / deelnemers
Utrechtseweg 48
Zeist 3704 HE
NL
Wetenschappers
Utrechtseweg 48
Zeist 3704 HE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. Kaukasische mannen (ouders en subject zelf moeten behoren tot het Kaukasische ras).
2. Leeftijd 25-50 jaar op de dag van de keuring (grenzen inclusief).
3. Body Mass Index (BMI) van 20-25 kg/m2 (grenzen inclusief).
4. Lichaamsgewicht van 60-100 kg (grenzen inclusief).
5. In staat zijn om de Nederlandse taal te lezen, schrijven en volledig te begrijpen.
6. Geschikt om deel te nemen aan de studie, bereid zijn om schriftelijk toestemming te geven voor deelname en te voldoen aan de studie procedures en restricties.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. Een bovengemiddelde score (>2.26) op de schaal voor lijngericht eten van de Nederlandse vragenlijst voor eetgedrag.
2. Alcoholconsumptie <=5 en >= 21 standaard glazen/week.
3. Geen regelmatige en normale Nederlandse eetgewoonten hebben (nuttigen van meestal 3 hoofdmaaltijden per dag, inclusief ontbijt).
4. Geen normaal dag/nacht ritme hebben.
5. Roken, of in minder dan 3 maanden voor de start van de studie gestopt zijn met roken.
6. Drugsgebruik, of in minder dan 3 maanden voor de start van de studie gestopt zijn me drugsgebruik.
7. (Familie) geschiedenis van alcohol of drugs gerelateerde problemen.
8. Het volgen van een afslankdieet of een medisch voorgeschreven dieet.
9. Het volgen van een veganistische, vegetarische of macrobiotische leefstijl.
10. Bloedverlies boven de grenzen van Sanquin in minder dan 3 maanden voor de keuring.
11. Deelname aan een klinisch onderzoek in minder dan 3 maanden voor de start van het onderzoek of meer dan 4 keer per jaar.
12. Een voedselallergie of overgevoeligheid of het niet lusten van een van de voedingsmiddelen die gebruikt worden in de studie.
13. Vermeldde onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename van >4kg in de maand voor de keuring.
14. Ongeschikte bloedvaten voor het inbrengen van een canule
15. Geen huisarts of zorgverzekering hebben.
16. Het hebben van een geschiedenis van medische of chirurgische ingrepen of ziekten die invloed kunnen hebben op de studieresultaten, met name fysiologische aandoeningen, metabole of hormonale aandoeningen en maag-darmziekten.
17. Het hebben van enige aandoeningen die volgens de onderzoeker teveel risico vormen voor de proefpersoon of de mogelijkheid van de proefpersoon om zich aan het protocol te houden, kan beinvloeden.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL41767.058.12 |