Het primarie doel van dit onderzoek is om het effect te bepalen van de duur van de orale blootstelling en de energieinhoud van de maagvulling op de snelheid van maaglediding.Het secundaire doel is om te bepalen welk effect korte/lange orale…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
overweight and obesity
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaat: snelheid van maaglediging. Dit wordt gemeten met een
niet-invasieve ademtest. In de vloeistof die in de maag wordt gebracht wordt
een kleine hoeveelheid stabiel isotoop 13C toegevoegd. Door de vertering van
het voedsel wordt dit stofje na verloop van tijd via de adem afgescheiden.
Tijdens een testochtend ademt een deelnemer 10 x in een zakje. Vervolgens wordt
de concentratie 13C in de zakjes bepaald waarmee de snelheid van maaglediding
wordt gemeten.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire uitkomst maat is subjectieve gevoelens van verzadiging. Dit wordt
gemeten met Visual Analoque Scale vragenlijsten. Met vragen over honger, hoe
vol ze zich voelen, hoeveel ze willen eten, hoeveel ze zin hebben om te eten
(met tevens onderscheid tussen zoet en hartig), hoeveel dorst ze hebben, hoe
prettig ze zich voelen en hoe misselijk ze zijn, wordt aan de deelnemers
gevraagd hoe ze zich voelen op negen verschillende momenten op een testdag (de
verzadigingsvragenlijst wordt in totaal 9x per testochtend ingevuld).
Achtergrond van het onderzoek
Een van de belangrijkste problemen in de huidige energierijke samenleving is
dat veel populaire voedingsmiddelen een positieve energiebalans stimuleren,
omdat deze producten een relatief laag gevoel van verzadiging geven in relatie
tot hun energieinhoud. Een van de redenen hiervoor zou een vlugge passage door
de mond kunnen zijn, wat de sensorische signallering vermindert. In onze
voorgaande studies (ABR: NL30728.081.09 and NL35319.081.11), werd bij
deelnemers, tegelijkertijd maar onafhankelijk van elkaar, de mond en de maag
gestimuleerd. In de laatste studie (NL35319.081.11) werd het volume van de
maagvulling gelijkgehouden maar werd de energieinhoud gevarieerd. We vonden dat
subjective gevoelens van verzadiding beïnvloed werden door zowel de duur van de
voedselblootstelling in de mond, als van de energieinhoud van de maagvulling.
De energieinname bij de daaropvolgende testmaaltijd was echter voornamelijk
beïnvloed door de energieinhoud van de maagvulling. We waren van plan om in
deze studie (NL35319.081.11) de snelheid van maaglediding te bepalen, maar dat
is niet gelukt. Daarom willen we die studie deels herhalen, omdat we verwachten
dat we met informatie over de snelheid van maaglediging de resultaten beter
kunnen verklaren. Daarmee willen we meer inzicht krijgen in hoe singalen vanuit
de mond en de maag en de interactie daartussen verzadiding beïnvloeden.
Doel van het onderzoek
Het primarie doel van dit onderzoek is om het effect te bepalen van de duur van
de orale blootstelling en de energieinhoud van de maagvulling op de snelheid
van maaglediding.
Het secundaire doel is om te bepalen welk effect korte/lange orale
blootstelling, gecombineerd met een maagvulling laag/hoog in energie, heeft op
de subjectieve gevoelens van verzadiging.
Onderzoeksopzet
Dit is een gerandomiseerd, crossover, single center onderzoek waarin iedere
deelnemer 5 'treatments' krijgt. Iedere deelnemer ontvangt 1 'treatment' per
testdag, tussen de testdagen zit steeds minimaal 5 dagen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle deelnemers doorlopen de bij 'onderzoeksopzet' genoemde 5 behandelingen in gerandomiseeerde volgorde. Orale blootstelling wordt gedaan middels modified sham feeding (MSF) met cake. Stimulatie van de maag wordt gedaan met een mengsel van cake en water. De 5 treatments zijn: A: 1min orale blootstelling met 100kcal/500ml maagvulling in 8 min, B: 8 min orale blootstelling met 100kcal/500ml maagvulling in 8 min, C: 1 min orale blootstelling met 700kcal/500ml maagvulling in 8 min, D: 8min orale blootstelling met 700kcal/500ml maagvulling in 8 min, E: controle treatment: geen orale blootstelling, 0 kcal/500 ml maagvulling in 8 min.
Inschatting van belasting en risico
De deelnemers komen 7 keer naar de universiteit: 1keer voor een
informatiebijeenkomst (0,5uur), 1 keer voor een training sessie en 5 keer voor
een test sessies (elk 2,5 uur), wat een tijdsinvestering van 15.5 uur
betekent. De stabiele isotoop is een onschadelijke stof dat ook van nature in
producten voorkomt. Het inbrengen van de neusmaagsonde door een ervaren
verpleegkundige is bij gezonde proefpersonen een procedure met weinig risico
dat meestal zonder problemen verloopt. Door minimaal 5 testvrije dagen tussen
de testdagen in denken wij dat het risico van het herhaaldelijk inbrengen van
een sonde niet veel hoger is dan wanneer slechts eenmalig een sonde wordt
ingebracht.
In de vorige studies (ABR nr 30728.081.09 en ABR 35319.081.11) zijn, naast
lichte iritaties gedurende- en bij sommige deelnemers kort na - het inbrengen /
verblijf van de sonde, geen complicaties opgetreden.
Na voltooiing van de studie zal er meer kennis zijn over de bijdragen van de
mond en maag op verzadiging. Als er inzicht is in welke eigenschappen van
voeding belangrijk zijn voor de bijdrage aan verzadiging en of snelheid van
maaglediging daarbij een rol speelt, biedt dat mogelijkheden om
voedingsmiddelen zo te optimaliseren dat de verzadiging maximaal is.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
Wageningen 6703HD
NL
Wetenschappers
Bomenweg 2
Wageningen 6703HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Geslacht: man
Leeftijd: 18-40 jaar
BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
Gezond: door de proefpersoon zelf beoordeeld
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Roken of drugsgebruik
• Maag-darm ziekte
• Diabetes, schildklierafwijking of een andere hormoonafwijking
• Gebrek aan eetlust, reden maakt niet uit
• Overgevoeligheid of allergie voor een van de voedingsmiddelen die in de studie gebruikt wordt
• Tegelijkertijd meedoen aan een andere studie of dit in de planning hebben staan tijdens deze study
• Gebruik van medicijnen anders dan paracetamol of aspirine (acetylsalicylic acid)
• Problemen met de luchtwegen, zoals hyperventilatie, asthma of bronchitis, die problemen kunnen veroorzaken bij het inbrengen van de neus-maagsonde.
• Op de afdeling Humane Voeding werken of een afstudeeropdracht doen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL40863.081.12 |