Om te bepalen wat de verschillen zijn in voedselcue reactiviteit tussen individuen met overgewicht en slanke individuen. Hierbij kijken hoe parameters die slaan op gedrag (voedselkeuze, voedselinname, stemming) en op fysiologie (hartslag,…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
overgewicht
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
voedselkeuze, ad libitum voedselinname, stemming, snelheid van
speekselproductie, hartslag, huidgeleiding.
Secundaire uitkomstmaten
habituatierespons van hartslag en speekselproductie, alfa-amylase activiteit in
speeksel verzameld in een sessie
Achtergrond van het onderzoek
Wereldwijd zijn er 1.5 miljard volwassenen met overgewicht. Overgewicht
ontstaat wanneer de inname van energie het verbruik van energie door het
lichaam overstijgt. Er wordt gedacht dat mensen met overgewicht gevoeliger zijn
voor sensorische en belonende aspecten van voedsel, aspecten die eetgedrag
medieren. Voedselgeuren kunnen worden beschouwd als voorspellende cues voor de
belonende effecten van de inname van specifieke voedselproducten. Geuren van
voedsel met een hoge energie inhoud kunnen een hogere belonende waarde
voorspellen. Een verhoogde gevoeligheid voor beloning is mogelijk gekoppeld aan
een versterkte lichamelijke respons en een sterkere drang om voedselproducten
met een hoge energie dichtheid te kiezen na blootstelling aan geuren van
voedsel met een hoge energie dichtheid. Dit zou kunnen leiden tot overeten en
uiteindelijk tot de ontwikkeling van overgewicht. Verschillen in gedrag en
fysiologische respons op (hoog energetische) voedselgeuren kunnen verklaren
waarom individuen met overgewicht overeten en waarom slanke mensen dat niet
doen.
Doel van het onderzoek
Om te bepalen wat de verschillen zijn in voedselcue reactiviteit tussen
individuen met overgewicht en slanke individuen. Hierbij kijken hoe parameters
die slaan op gedrag (voedselkeuze, voedselinname, stemming) en op fysiologie
(hartslag, huidgeleiding en speekselproductie) veranderen in reactie op drie
verschillende geurcategorieën (die hoog-energetisch voedsel, laag energetisch
voedsel en non-voedsel aangeven). We kijken naar de fysiologische respons op
non-voedsel en plaatjes om een effect van voedselcues vast te stellen en een
meer algemeen effect op arousal van het autonome zenuwstelsel bij overgewicht
uit te sluiten.
Onderzoeksopzet
Dit is een gerandomiseerd gecontroleerde cross-over interventie studie, waarbij
we kijken naar verschillen binnen proefpersonen (de reactie op verschillende
geuren en de reactie in verschillende staten van honger) en tussen
proefpersonen (overgewicht en slank). Elke proefpersoon neemt deel in een
screeningsessie en zes testsessies. In elke testsessie zal de proefpersoon
worden blootgesteld aan een geur die op ambiente wijze wordt aangeboden.
Tijdens de blootstelling worden fysiologische en gedragsmetingen verricht die
voedselcue reactiviteit reflecteren.
Onderzoeksproduct en/of interventie
ad libitum voedselinname blootstelling aan geur
Inschatting van belasting en risico
Deze studie is niet therapeutisch. Deelname aan de studie is gerelateerd aan
een verwaarloosbare belasting en een verwaarloosbaar risico. Vergeleken met
andere studies kan de belasting van deze studie worden beschouwd als laag. De
studie omvat zes bezoeken aan de testlocatie (3x in hongerige staat en 3x in
verzadigde staat) en daarnaast een screeningsessie.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
WAGENINGEN 6703HD
NL
Wetenschappers
Bomenweg 2
WAGENINGEN 6703HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Vrouw
BMI tussen 18.5-25 kg/m2 (slank) of boven 27 kg /m2 (overgewicht)
18-55 jaar oud
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Voedselvoorkeur afwijkend van de voedselgeuren die worden gebruikt in de studie
- Intolerantie voor voedselproducten die worden gebruikt in de studie
- Vegetarier
- Problemen met zicht, gehoor of handbewegingen die het volgen van de instructies bemoeilijken
- Problemen met reukvermogen of slikken
- (Post)menopauzaal
- Zwanger in de afgelopen 6 maanden
- Geeft borstvoeding
- Heeft een achtergrond van psychiatrische, neurologische of fysieke ziekten/afwijkingen die eetgedrag of lichaamsgewicht kunnen beinvloeden (b.v. eetstoornis, endocriene ziekten, gastro-intestinale ziekten)
- Gebruik van medicijnen die de uitkomst van de studie kunnen beinvloeden (b.v. psychoactieve, anti-obesitas)
- Hersenletsel (verlies van bewustzijn voor meer dan 10 minuten)
- Verslaving (recent or huidig)
- Roker
- Deelnemers die in de opinie van de onderzoeker niet in staat zijn de instructies en procedures van de testen te begrijpen
- Medewerker van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL40419.081.12 |