Het hoofddoel van deze studie is het testen welke combinaties van tandpasta ingrediënten het gevoel van frisheid versterken na het tandenpoetsen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
in-mouth freshness after teeth brushing
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Frisheid van de mond
Secundaire uitkomstmaten
n.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
Regelmatig tandpoetsen is van groot belang voor de mondhygiëne om bacteriële
plaques en voedselresten op de tanden effectief te verwijderen, halitose te
voorkomen en actieve tand beschermende ingrediënten (voornamelijk fluoride) te
leveren waardoor tand- en tandvlees aandoeningen voorkomen kunnen worden. Het
gevoel van frisheid in de mond na het tandenpoetsen is een belangrijk signaal
dat mensen aanzet tot het regelmatig petsen van de tanden. In deze studie
zullen we testen welke ingrediënt-combinaties in tandpasta het gevoel van
frisheid in de mond verhogen na het tandenpoetsen. Het hoofddoel van deze
studie is het testen welke combinaties van tandpasta ingrediënten het gevoel
van frisheid versterken na het tandenpoetsen. In een test procedure die bekend
staat als een *Randomized Complete Block Design Central Location Test* zullen
panelleden hun tanden poetsen gebruikmakend van een aangepaste tandenborstel
die ons in staat stelt tandpastaingrediënten in de mond te doseren
gebruikmakend van een instrument dat smaakstoffen in de mond kan pompen
(*Gustometer*). De panelleden zullen in totaal 7 combinaties van tandpasta
ingrediënten in 7 sessies testen met een frequentie van één sessie per week. De
*Frisheid* score zal worden opgenomen allereerst voor het poetsen en vervolgens
7 maal na het poetsen met intervallen van 10 minuten. De score wordt opgenomen
gebruikmakend van een VAS-score formulier met een schaal die loopt van
*helemaal niet fris* tot *de meest denkbare frisheid*. De testsessies zullen
plaatsvinden vanaf 08:00 of 08:30 *s morgens. De participanten zullen worden
gevraagd op de testlocatie te verschijnen zonder eerst gegeten of gedronken te
hebben (nuchter) en zonder alvorens enige vorm van gebits- of mondreiniging na
middernacht gebruikt te hebben. De panelleden krijgen onmiddellijk na de test
een gratis ontbijt aangeboden (brood, boter, jam, kaas, ham, gekookt ei, melk,
koffie, thee, water in voldoende hoeveelheden om aan de vrije keuze van het
panellid te voldoen). De panelleden zullen worden gevraagd een dagboek bij te
houden waarin zij aangeven wat zij gegeten en gedronken hebben gedurende één
dag voor de test.
Doel van het onderzoek
Het hoofddoel van deze studie is het testen welke combinaties van tandpasta
ingrediënten het gevoel van frisheid versterken na het tandenpoetsen.
Onderzoeksopzet
In een test procedure die bekend staat als een *Randomized Complete Block
Design Central Location Tes* zullen 20 panelleden hun tanden poetsen
gebruikmakend van een aangepaste tandenborstel die ons in staat stelt
tandpastaingrediënten in de mond te doseren gebruikmakend van een instrument
dat smaakstoffen in de mond kan pompen (*Gustometer*). De panelleden zullen in
totaal 7 combinaties van tandpasta ingrediënten in 7 sessies testen met een
frequentie van één sessie per week. De *Frisheid* score zal worden opgenomen
allereerst voor het poetsen en vervolgens 7 maal na het poetsen met
intervallen van 10 minuten. De score wordt opgenomen gebruikmakend van een
VAS-score formulier met een schaal die loopt van *Helemaal niet fris* tot *de
meest denkbare frisheid*.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De deelnemende panelleden moeten de testlocatie 7 maal bezoeken; gedurende een periode van 7 weken één maal per week. Ze zullen nuchter en in een niet-frisse staat (zonder vooraf de tanden te hebben gepoetst of mondhygiëne producten te hebben gebruikt) op de locatie worden verwacht. Alle ingrediënten die worden gebruikt zijn ingrediënten die reeds in normale tandpasta worden toegepast. Er worden geen andere effecten verwacht dan een toename van de frisheid. Er zullen verder ook geen voor de proefpersonen invasieve metingen/handelingen worden verricht. De overlast die de proefpersonen zullen ondervinden ten gevolge van het deelnemen aan deze reeks experimenten zal daarom minimaal zijn evenals het risico dat met de uitvoering gemoeid is. Om te voorkomen dat voedingsmiddelen die genuttigd zijn voorafgaande aan het experiment een effect hebben op de frisheid die panelleden ervaren, is het noodzakelijk dat proefpersonen bij aanvang van het experiment nuchter verschijnen. Om dezelfde reden zal aan panelleden worden gevraagd af te zien van het gebruik van mondhygiëne producten voorafgaand aan de studie. Om het ongemak voor de panelleden minimaal te houden zullen alle sessies in de vroege ochtend uren worden gehouden en krijgen de participanten een ontbijt voordat ze NIZO food research verlaten. De proefpersonen krijgen een bedrag van ¤175,= na beëindiging van de studie. De beloning die zal worden uitgekeerd zal proportioneel zijn aan het aantal bijgewoonde sessies.
Inschatting van belasting en risico
De deelnemende panelleden moeten de testlocatie 7 maal bezoeken; gedurende een
periode van 7 weken één maal per week. Ze zullen nuchter en in een niet-frisse
staat (zonder vooraf de tanden te hebben gepoetst of mondhygiëne producten te
hebben gebruikt) op de locatie worden verwacht. Alle ingrediënten die worden
gebruikt zijn ingrediënten die reeds in normale tandpasta worden toegepast. Er
worden geen andere effecten verwacht dan een toename van de frisheid. Er zullen
verder ook geen voor de proefpersonen invasieve metingen/handelingen worden
verricht. De overlast die de proefpersonen zullen ondervinden ten gevolge van
het deelnemen aan deze reeks experimenten zal daarom minimaal zijn evenals het
risico dat met de uitvoering gemoeid is. Om te voorkomen dat voedingsmiddelen
die genuttigd zijn voorafgaande aan het experiment een effect hebben op de
frisheid die panelleden ervaren, is het noodzakelijk dat proefpersonen bij
aanvang van het experiment nuchter verschijnen. Om dezelfde reden zal aan
panelleden worden gevraagd af te zien van het gebruik van mondhygiëne producten
voorafgaand aan de studie. Om het ongemak voor de panelleden minimaal te houden
zullen alle sessies in de vroege ochtend uren worden gehouden en krijgen de
participanten een ontbijt voordat ze NIZO food research verlaten. De
proefpersonen krijgen een bedrag van ¤175,= na beëindiging van de studie. De
beloning die zal worden uitgekeerd zal proportioneel zijn aan het aantal
bijgewoonde sessies.
Algemeen / deelnemers
River Road 909
Piscataway 08855-1343
NL
Wetenschappers
River Road 909
Piscataway 08855-1343
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Om in aanmerking te komen als deelnemen voor deze studie moet een kandidaat panellid aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:
• Leeftijd 18-34 jaar
• Zij moeten ten minste 1 maal per jaar de tandarts bezoeken voor controle
• Zij moeten één of meerdere van de hierna genoemde producten ten minste twee maal per dag gebruiken: tandpasta, mondwater, kauwgom, mint pastilles, ademspray of strips voor een frisse adem.
• Zij dienen een informed consent te ondertekenen;
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Kandidaat panelleden die aan één van ondergenoemde voorwaarden voldoen zullen worden uitgesloten van deelname aan het panel:
• Rokers
• Het gebruik van medicijnen die van invloed kunnen zijn op smaak, geur of mondgevoel
• Een onvolledig gebit hebben (minder dan 20 tanden)
• Een beugel dragen
• Op dit moment last hebben van mondirritatie of gebruik maken van mondnarcosemiddelen
• Op dit moment onder behandeling staan van een tandarts of mondchirurg en uitgebreide behandelingen ondergaan
• Last hebben van een allergische reactie veroorzaakt door mondhygiëneproducten of één van de ingrediënten in dit soort producten
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL44035.081.13 |