Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de waargenomen zoetheid en prikkeling van koolzuurhoudende dranken met suiker en/of Stevia in het verloop van de tijd. Meer specifiek:- Inzicht krijgen in het profiel van smaak en prikkeling…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
smaakperceptie
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De belangrijkste uitkomstmaten voor de continue tijd-intensiteit metingen in
deel 1 zijn:
- Maximum intensiteit (Imax) van zoetheid en prikkeling
- Tijd tot maximum intensiteit (Tmax)
- Totale duur van waarneming van zoetheid en prikkeling (Dtot)
- Area under de curve (AUC) voor waarneming van zoetheid en prikkeling.
De belangrijkste uitkomstmaat voor de pulserende tijd-intensiteit metingen in
deel 2 is:
- Area under de curve (AUC) voor waarneming van zoetheid en prikkeling.
Secundaire uitkomstmaten
niet van toepassing.
Achtergrond van het onderzoek
De voedingsindustrie en overheid streven naar een vermindering van de
hoeveelheid suikers in het dieet. Door specifieke herformulering van
voedingsproducten wordt bijvoorbeeld (een deel van) suikers vervangen door
zoetstoffen zoals Stevia, dat wel de zoete smaak geeft maar niet de calorieen.
Zoete smaak is echter een van de criteria voor het succes van herformulering
van producten. Een ander criterium is dat het smaakprofiel in de tijd is
hetzelfde voor zoetstoffen als voor suiker. Consumenten kunnen producten gaan
vermijden als alternatieve laag-calorische zoetstoffen een ander smaakrpofiel
hebben waarin de zoete smaak te snel of te langzaam opkomt of te kost of lang
aanhoudt in vergelijking met suiker.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de waargenomen zoetheid
en prikkeling van koolzuurhoudende dranken met suiker en/of Stevia in het
verloop van de tijd.
Meer specifiek:
- Inzicht krijgen in het profiel van smaak en prikkeling voor koolzuurhoudende
dranken met suiker en/of Stevia (deel 1A)
- Inzicht krijgen in het effect van speeksel op het profiel van smaak en
prikkeling voor koolzuurhoudende dranken met suiker en/of Stevia (deel 1B)
- Inzicht krijgen in de begin- en eindfase van het profiel van smaak en
prikkeling (deel 2)
Onderzoeksopzet
Een enkelblinde, gerandomiseerde, crossover studie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Er zullen verschillende testdranken aangeboden worden, bestaande uit water met verschillende hoeveelheid koolzuur (0%, 50%, en 100% CO2) en gezoet met verschillende hoeveelheden sucrose en/of Stevia (100% sucrose, 70% sucrose + Stevia, 50% sucrose + Stevia, 30% sucrose + Stevia,100% Stevia). In totaal zullen 15 verschillende combinaties van hoeveelheid koolzuur (3) en zoetheid (5) worden getest.
Inschatting van belasting en risico
De proefpersonen nemen deel aan 12 sessies van ca. 2 uur (inclusief 3
oefensessies).
In een testsessie in deel 1A neemt de deelnemer elk kwartier een slokje van een
testdrank. Dit houdt de deelnemer even in de mond. De deelnemer geeft de
zoetheid en de prikkeling aan op een computerscherm. De registratie duurt
ongeveer 5 minuten. Na ca. 10 min neemt de deelnemer dan het volgende slokje.
Een testsessie in deel 1B is hetzelfde als in deel 1A alleen wordt er gebruik
gemaakt van een Lashley cup. Dit is een soort dopje dat aan de binnenkant van
de wang tegen de uitvoergang van de oorspeekselklier wordt geplaatst. Het
speeksel kan hierdoor niet in de mond komen. De deelnemer mag water drinken
wanneer ze wil.
In een testsessie in deel 2 krijgt de proefpersoon een rietje in de mond
waaruit met behulp van een klein pompje een kleine hoeveelheid water of
testdrank op de tong wordt gedruppeld. De deelnemer mag slikken wanneer ze wil.
Het rietje houdt de deelnemer gedurende ongeveer 40 sec in de mond.
Tijd-intensiteit registraties en de 2 uur durende sessies worden regelmatig
toegepast in sensorisch onderzoek en veroorzaken zelden ongemak. Alle
testdranken worden getest op smaak en drinkbaarheid.
Algemeen / deelnemers
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Wetenschappers
Bornse Weilanden 9
Wageningen 6708 WG
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Female
- Leeftijd: 18-50 jaar
- BMI: 19 -27 kg/m2 (zelfrapportage)
- Gezond (eigen beoordeling deelnemer)
- Gewend om regelmatig koolzuurhoudende frisdranken te drinken
- Vrijwillige deelname
- Getekend toestemmingsformulier
- Bereid zijn zich te houden aan de studieprocedures
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Deelnemers zullen uitgesloten van deelname als:
- zij niet voldoet aan de inclusiecriteria
- zij meer dan 5 kg is afgevallen of aangekomen in de afgelopen 2 maanden
- allergie voor kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen.
- roken
- zwangerschap
- chronisch gebruik van medicijnen die invloed kunnen hebben op smaakwaarneming, zoals antihypertensiva, NSAID's, medicatie voor verlaging van bloedglucosespiegels
- metabole aandoeningen die invloed kunnen hebben op smaakwaarneming, zoals diabetes, lever en nieraandoeningen
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL47299.081.13 |