In kaart brengen hoe voedselvoorkeuren veranderen na Roux-en-Y bariatrische chirurgie. Daarnaast: bepalen of deze operatie hersenrespons (fMRI) op het zien en ruiken van voedselstimuli beïnvloedt.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
morbide obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Veranderingen in voedselvoorkeuren acht weken, een jaar en twee jaar na
bariatrische chirurgie in vergelijking met voor de operatie en voorliggende
tijdspunten.
Veranderingen in hersenrespons op het zien en ruiken van voedselproducten 2
weken voor en 8-10 weken na bariatrische chirurgie.
Secundaire uitkomstmaten
Veranderingen in plasmalevels van endocannabinoïden, leptine, ghreline,
adiponectine, insuline en GLP1 acht tot tien weken na de operatie in
vergelijking met voor de operatie.
Verschillen in hersenrespons (fMRI) na het aanbieden van plaatje+geur en alleen
geur.
Achtergrond van het onderzoek
Roux-en-Y bariatrische chirurgie wordt toegepast bij patiënten die lijden aan
morbide obesitas (BMI > 40 kg/m2) en kort na operatie vallen deze patiënten
veel af. Een deel van deze patiënten raporteert daarnaast veranderingen in
voedselvoorkeuren, zij hebben minder zin in voedselproducten met een hoge
beloningswaarde. Dit kan samenhangen met veranderingen in hersenmechanismen die
gerelateerd zijn aan beloning inschatten. Het zien of ruiken van voedsel kan
een teken zijn voor de belonende effecten van voedselinname, met een hogere
beloningswaarde voor producten die een hoge energiedichtheid hebben.
Doel van het onderzoek
In kaart brengen hoe voedselvoorkeuren veranderen na Roux-en-Y bariatrische
chirurgie. Daarnaast: bepalen of deze operatie hersenrespons (fMRI) op het zien
en ruiken van voedselstimuli beïnvloedt.
Onderzoeksopzet
Voedselvoorkeuren worden gemeten in een online rangorde-taak. Deze wordt
afgenomen op vier momenten; twee weken voor operatie en acht weken, een jaar en
twee jaar na operatie.
De respons van de hersen wordt gemeten met behulp van fMRI op twee momenten:
twee weken voor operatie en acht tot tien weken na operatie. Deelnemers worden
in de scanner blootgesteld aan afbeeldingen en geuren van verschillende
voedselproducten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Tijdens de metingen in de fMRI scanner worden deelnemers blootgesteld aan combinaties van plaatjes en geuren, maar ook aan enkel geuren. De plaatjes en geuren die worden gebruikt zijn van voedselproducten (b.v. patat, komkommer) en controle stimuli (b.v. bloemen).
Inschatting van belasting en risico
De online voedselvoorkeurentaak wordt thuis gemaakt en duurt maximaal 15
minuten per keer.
30 deelnemers in het fMRI deel zullen twee keer de fMRI faciliteit in Ede
(Ziekenhuis Gelderse Vallei) bezoeken om een fMRI meting te ondergaan. Dit
duurt ongeveer 3 uur per keer. Daarnaast komen ze één keer naar het Restaurant
van de Toekomst voor een oefensessie van 90 minuten.
Voorafgaand aan de fMRI sessies wordt bloed afgenomen met behulp van een
venapunctie. Dit kan oncomfortabel zijn voor de deelnemers en er kan een blauwe
plek ontstaan.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Geïncludeerd voor Roux-en-Y bariatrische chirurgie
Leeftijd: 18-55 jaar
(voor reactie op voedselcue-deel: normaal reukvermogen)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Vegetarisme
Allergisch voor voedselproducten die als stimuli gebruikt worden
(voor reactie op voedselcue-deel: niet MRI compatibel, b.v. metaal(deeltjes) in het lichaam)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
ClinicalTrials.gov | NCT02068001 |
CCMO | NL45837.081.13 |