Het huidige onderzoek is erop gericht te verduidelijken hoe vroege neurale responsen op voedselprikkels eruit zien en hoe ze worden beinvloedt door ad libitum inname van een product met een specifieke smaak (zoet hartig). We verwachten verschillen…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het verschil in event related potentials (ERP verkregen met behulp van EEG) in
reactie op verschillende voedselprikkels (geur/plaatje; zoet/hartig; hoog/laag
in energiedichtheid), en het verschil in ERP voor en na sensorisch specifieke
voedselinname.
Secundaire uitkomstmaten
Δ eetlust, gemeten op twee verschillende momenten in iedere testsessie (voor en
na het eten van een sensorisch specifiek product) op een visueel analoge
schaal, en de correlatie tussen deze verschillen en de verschillen in ERP
respons.
Achtergrond van het onderzoek
In de voedselrijke omgeving is het reguleren van voedselinname van groot belang
voor onze gezondheid. Verschillende studies hebben sensorisch specifieke
effecten gevonden die sturen richting, maar ook weg van inname van specifieke
soorten producten (zoet/hartig). Voedselprikkels lijken de eetlust voor
congruente producten te vergroten, terwijl de eetlust voor incongruente
producten lijkt te verminderen. Congruente producten zijn producten die erg
lijken op het product waar de prikkel bij hoort (van dezelfde categorie),
incongruente producten zijn van een andere categorie dan het product waar de
prikkel bij hoort. Een voorbeeld hiervan is dat men na het ruiken/zien van
chocola meer zin krijgt in het eten van chocola zelf en van producten die op
chocola lijken (stroopwafel, cake), en minder trek krijgt in producten van een
andere categorie (rundvlees, komkommer). Inname van specifieke voedselproducten
daarentegen, lijken juist de verzadiging voor congruente producten te verhogen
en die voor incongruente producten te verlagen. Bijvoorbeeld minder trek in
chocola na het eten van chocola, maar nog wel trek in rundvlees of komkommer.
Veranderingen in voedselvoorkeuren zijn wellicht gekoppeld aan veranderingen in
centrale (neurale) mechanismen, die gelinkt zijn aan het waarnemen van
beloningswaarde. Geuren en beelden van voedsel worden beschouwd als belangrijke
prikkels in anticipatie op de belonende effecten van voedselinname. Hoe de
verwerking van voedselprikkels en sensorisch specifieke verzadiging samenwerken
is nog onduidelijk. Verder is nog niet verhelderd hoe vroege neurale verwerking
van deze prikkels wordt beïnvloedt door inname van een product met een
specifieke smaak.
Doel van het onderzoek
Het huidige onderzoek is erop gericht te verduidelijken hoe vroege neurale
responsen op voedselprikkels eruit zien en hoe ze worden beinvloedt door ad
libitum inname van een product met een specifieke smaak (zoet hartig). We
verwachten verschillen te vinden tussen vroege en late ERP componenten tijdens
de sensorische verwerking van voedselprikkels. Deze verschillen zijn
waarschijnlijk afhankelijk van de karakteristieken van de prikkel (hoog/laag
energetische waarde; zoet/hartig). Verder denken we dat de neurale responsen op
hartige voedselprikkels zal verminderen na inname van een hartig product,
terwijl de respons op zoete prikkels vergelijkbaar blijft. Het
tegenovergestelde effect verwachten we te zien bij zoete voedselprikkels.
Verder kunnen we met EEG bepalen waar ongeveer deze veranderingen in het brein
plaatsvinden.
Onderzoeksopzet
Deze interventie studie volgt een gebalanceerd gerandomiseerd gecontroleerd
cross-over design. Alle deelnemers ondergaan alle "behandelingen".
De volgorde van presentatie van voedselprikkels wordt gerandomiseerd tussen
deelnemers.
De volgorde van ad libitum inname van een zoet en hartig product wordt
gerandomiseerd tussen deelnemers. Het aantal deelnemers met de toegewezen
volgorde zoet/hartig zal hetzelfde zijn als het aantal met de volgorde
hartig/zoet.
De volgorde van de "behandelingen" wordt gekoppeld aan het deelnemernummer en
zal worden bepaald voordat we starten met de inclusie van deelnemers.
Deelnemernummers worden toegewezen in volgorde van inclusie.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Elke deelnemer woont twee testsessies bij. In elke testsessie worden er twee opnames gedaan van neurale responsen in reactie op geuren en plaatjes. Dit gebeurt met behulp van elektro-encepohalografie (EEG). Tussen de twee EEG opnames krijgen deelnemers een ad libitum hoeveelheid van een hartig of een zoet product. De volgorde van de maaltijd (zoet-hartig / hartig-zoet) wordt gecounterbalanced over de deelnemers.
Inschatting van belasting en risico
Deelname aan deze studie omvat twee losse testsessies van ongeveer 3 uur elk.
Deze testsessies worden uitgevoerd in het Restaurant van de Toekomst in
Wageningen. Tijdens deze testsessies worden EEG metingen uitgevoerd. EEG is een
veelgebruikt, niet-invasieve en veilige manier om neurale activatie te meten.
De opname van EEGs worden uitgevoerd en begeleid door getraind personeel (Jet
Zoon, MSc and Dr. Sanne Boesveldt). Vanwege effecten van spieractiviteit op het
EEG signaal, zijn deelnemers tijdens de EEG metingen enigszins gelimiteerd in
hun bewegingsvrijheid. De EEG taak zal daarom bestaan uit korte blokjes van
ongeveer 7 minuten met pauzes van ongeveer 1 minuut tussendoor waarin
deelnemers kunnen bewegen en rekken. In de taak worden plaatjes worden
aangeboden via een monitor en krijgen deelnemers geuren aangeboden vanuit een
olfactometer, via slangetjes die tot 1 cm diep in de neus worden geplaatst. De
voedselproducten die deelnemers worden aangeboden in dit onderzoek bestaan uit
ingredienten die commercieel beschikbaar zijn voor consumenten. Deze
ingredienten zijn veilig voor consumptie. De studie is niet therapeutisch voor
de deelnemers. De risico's die worden geassocieerd met deelname aan deze studie
zijn verwaarloosbaar.
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Geslacht: vrouw
• Leeftijd: 18 t/m 35 jaar
• Dominante hand: rechts
• Taal: goede beheersing van Nederlands (lezen en schrijven)
• BMI: 18.5 <= BMI <= 25 kg/m2
• Gezondheid: goede algemene gezondheid (subjectief)
• Eetlust: gezonde eetlust
• Reuk: normosmisch (Sniffin* Sticks ID >= 12)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
• Medische achtergrond: een geschiedenis van medische of chirurgische incidenten die de uitkomstmaten van de studie significant kunnen beïnvloeden (smaak, reuk, slikken, neurologische problemen zoals epilepsie)
• Chronische aandoeningen: het hebben van een aandoening die de uitkomstmaten van de studie kunnen beinvloeden (b.v. schildklieraandoeningen, diabetes, nieraandoeningen).
• Zwangerschap: zwanger zijn, intentie om zwanger te worden, borstvoeding gegeven in de afgelopen 6 maanden.
• Medicijngebruik: gebruik van medicijnen met uitzondering van paracetamol en anticonceptie.
• mentale staat: wanneer dit in strijd is met het uitvoeren van de instructies die tijdens het onderzoek worden gegeven
• voedselallergie: allergie of intolerantie voor voor de ad libitum producten die in de studie worden gegeven.
• Aangenaamheid van <40 mm op een VAS voor de ad libitum producten en voor de geuren die worden gepresenteerd.
• Consumptie van meer dan 7 alcoholische dranken per week
• Recreationeel gebruik van drugs
• Roken van meer dan 1 sigaret/sigaar/pijp per week.
• DEBQ: Dutch Eating Behaviour Questionnaire Restraint score > 2.8
• Gewichtsverlies: aangegeven onverklaard gewichtsverlies of gewichtstoename van >5 kg in de 2 maanden voorafgaand aan screening.
• Dieet: aangegeven afslankingsdieet of medisch voorgeschreven dieet.
• Verminderde eetlust
• Levensovertuiging: aangegeven vegetarisch, veganistisch of macrobiotische eetgewoon
• Afhankelijke relatie: personeel van Wageningen University, afdeling Humane Voeding, partner of eerste en tweedegraads familie.
• Ander onderzoek: huidig deelname aan ander onderzoek van de afdeling Humane Voeding, ander dan EetMeetWeet.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL52713.081.15 |