Het bepalen van eetlust in reactie op verschillende geuren (die verschillende voedselproducten representeren), zoals gemeten door middel van eetlustvragenlijsten, een voedselvoorkeurentaak, speekselproductie, en voedselinname.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Aandoening
sensoriek en eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
ad libitum voedselinname, voedselvoorkeuren, subjectieve eetlust scores
Secundaire uitkomstmaten
speekselproductie
Achtergrond van het onderzoek
Met het oog op de obesitas epidemie is het belangrijk te begrijpen hoe
blootstelling aan voedselcues, zoals de geur van versgebakken brood,
voedselkeuze en inname kan beinvloeden, door eetlust en speekselproductie te
verhogen.
Doel van het onderzoek
Het bepalen van eetlust in reactie op verschillende geuren (die verschillende
voedselproducten representeren), zoals gemeten door middel van
eetlustvragenlijsten, een voedselvoorkeurentaak, speekselproductie, en
voedselinname.
Onderzoeksopzet
een gebalanceerde, crossover interventie studie binnen proefpersonen.
Onderzoeksproduct en/of interventie
proefpersonen nemen deel aan 1 screening sessie, en 5 testsessies. in elke testsessie worden deelnemers blootgesteld aan omgevingsgeuren, en worden er fysiologische en gedragsmaten afgenomen, als maat voor voedselcue-responsiviteit
Inschatting van belasting en risico
Deze studie is niet therapeutisch. Deelname aan de studie is gerelateerd aan
een geringe belasting en gezondheidsrisico. Vergeleken met
andere studies kan de belasting van deze studie worden beschouwd als laag. De
studie omvat 5 bezoeken aan de testlocatie in een niet-verzadigde toestand, en
daarnaast een screeningsessie
Algemeen / deelnemers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Wetenschappers
Bomenweg 2
Wageningen 6703 HD
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* geslacht: vrouw
* leeftijd: van 18-55jaar
* taal: nederlands als moedertaal; goede beheersing van de Engelse taal
* BMI: 18.5-25kg/m2
* gezondheid: in goed gezondheid (subjectief)
* eetlust: gezonde eetlust
* reuk en smaak: normaal reuk- en smaakvermogen
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* mentale toestand die niet compatibel is met uitvoer van de studie
* zwanger of borstvoedend, op dit moment, of in de afgelopen 6 maanden
* (post)menopausaal
* voedselallergie of intolerantie voor aardbei, appel, cacao, ei, gluten, lactose, lupine, rundvlees, varkensvlees of wortel
* voedselvoorkeur die niet past bij de geuren of producten in de studie
* vegetarier
* problemen met kauwen en/of slikken
* roken
* lijngericht eten
* gewichtsverlies of -toename van >5kg, of in de afgelopen 2 maanden een dieet hebben gevolgd
* chronische medicijngebruikt met uitzondering van paracetamol of anticonceptie
* werkzaam bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen University of hier een MSc thesis of stage doet
* deelnemend aan een ander wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van EetMeetWeet)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL54464.081.15 |