Bepaling van eiwit verteerbaarheid van zein en wei in personen met een ileostoma.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
alle, eiwit kwaliteit is van belang voor de juiste keuze voor een eiwitbron in de voeding.
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
ileale aminozuur verteerbaarheid van zein en wei eiwit.
Secundaire uitkomstmaten
nvt
Achtergrond van het onderzoek
Het bepalen van de kwaliteit van eiwitten in de voeding is door de FAO een
belangrijke prioriteit genoemd. Eiwitkwaliteit zegt iets over de mate waarin
een voedingseiwit kan voorzien in de behoefte aan aminozuren voor belangrijke
lichaamsfuncties zoals spiermassa en immuun functie. De bio beschikbaarheid van
essentiƫle aminozuren is een limiterende factor voor eiwit kwaliteit. De bio
beschikbaarheid hangt af van de verteerbaarheid van een eiwitbron. De
verteerbaarheid staat voor de proportie van voedingseiwit dat verdwenen is uit
het verteringskanaal. Idealiter wordt dit gemeten aan het einde van de dunne
darm, het ileum, aangezien de aanname is dat er geen eiwitten opgenomen worden
in de dikke darm en er wel metabolisme door bacteriƫn plaatsvindt.
Helaas ontbreekt er een uitgebreid data bestand met de verteerbaarheid van veel
voedingseiwitten, hierdoor kan de kwaliteit van eiwitten niet goed bepaald
worden. Dit onderzoek heeft als doel om de verteerbaarheid van twee eiwitten
nauwkeurig te bepalen.
Doel van het onderzoek
Bepaling van eiwit verteerbaarheid van zein en wei in personen met een
ileostoma.
Onderzoeksopzet
Interventie studie met 6 testdagen (3 maaltijden worden elk twee keer getest).
Onderzoeksproduct en/of interventie
De proefpersonen komen 6 keer naar het onderzoekscentrum van de universiteit. Tussen elk bezoek zit minimaal 3 dagen. Op deze meetdagen vragen wij de proefpersonen na inname van de testmaaltijd in de ochtend 9 uur nuchter te blijven. Tijdens deze 6 meetdagen krijgt de proefpersoon drie verschillende testmaaltijden, tweemaal met eiwit (melk- of maiseiwit) en eenmaal zonder. De proefpersoon krijgt elke maaltijd twee maal op verschillende dagen. Na het consumeren van de maaltijd verzamelen de proefpersonen hun ontlasting gedurende 9 uur.
Inschatting van belasting en risico
De deelnemers dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek. Het risico van de
ingredienten van de maaltijd is verwaarloosbaar. De deelnemers moeten 7 keer
naar de onderzoeksfaciliteiten komen, eerst voor een keuring (1uur) en daarna 6
keer voor een testdag van 10 uur. De proefpersonen krijgen een financiele
compensatie voor hun deelname.
Algemeen / deelnemers
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappers
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Man en vrouw
* Leeftijd tussen 18 en 60
* BMI tussen 18,5 en 27 kg/m2
* Bereid zijn om dierlijk eiwit te eten.
* Hebben een goed functionerende eindstandige ileostoma, met een normale consistentie van de stoma faeces.
* Goede algemene gezondheid, goed hersteld van een operatie, de onderliggende ziekte moet genezen of in remissie zijn en geen andere grote gezondheidsproblemen.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
* gebruik van antibiotica of medicijnen die de dunne darm vertering en absorptive sterk kunnen beinvloeden genomen in de 8 weken voor de studie.
zijn de afgelopen 12 maanden zwanger geweest of hebben borstvoeding gegeven, of zijn van plan dit te doen tijdens de studie.
* Drugs gebruik
* Alcohol consumptie van >14 units per week
* Hebben van een allegie of intoleratie tegen zuivelproducten of mais of fructose.
* Huidige inname van eiwit supplementen en hiermee niet willen stoppen tijdens de studie.
* Op een gecontroleerd dieet of afslank dieet zijn in de twee weken voor of tijdens de studie.
* Het hebben van nierproblemen of diabetes of coeliakie
* Personeel van Wageningen Universiteit, afdeling Human Nutrition.
* Huidige deelname aan ander onderzoek van de afdeling Human Nutrition.
* geen huisarts hebben
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL63446.081.17 |