Het huidige onderzoeksproject wil vaststellen wat de postprandiale metabole respons is na de inname van gegradeerde hoeveelheden zuivel producten als onderdeel van een regulier ontbijt. Verder wil dit onderzoek vaststellen of sprongoefeningen die…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
Glucose- en botmetabolisme bij gezonde mensen
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Post-prandiale aminozuur concentraties en procollagen type I N propeptide als
marker van botformatie
Secundaire uitkomstmaten
Post-prandiale respons van glucose, insulin, GLP-1 (glucose metabolsime) en
calcium, PTH, CTX (botmetabolisme). Honger en verzadiging worden vastgesteld
middels een VAS schaal.
Achtergrond van het onderzoek
Eiwitinname heeft een positief effect op spier- en botweefsel. Daarnaast wordt
een verhoogde eiwitinname geassocieerd met gezondheidseffecten, zoals een
afname in het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Mensen hebben vaak een
scheef verdeelde eiwitinname over de dag, waarbij meestal de eiwitinname bij
het ontbijt lager is dan de aanbevelingen. Het verhogen van de eiwitinname bij
het ontbijt kan, naast het positieve effect op spier- en botweefsel, ook een
rol spelen in gewichtsmanagement. Een verhoogde eiwitinname is namelijk
geassocieerd met een verhoogde verzadiging na een maaltijd. Daarnaast is het
tegelijkertijd innemen van eiwit samen met koolhydraten gerelateerd aan een
betere glycemische respons.
Eiwit halen uit zuivel heeft wellicht de voorkeur, omdat zuivel naast eiwit ook
andere belangrijke voedingsstoffen bevat die de kwaliteit van het ontbijt
kunnen verhogen, zoals calcium, vitamine K, B2 en B12. De voordelen van uit
zuivel geïsoleerd eiwit op verzadiging, glycemische controle en spier- en
botmetabolisme zijn goed beschreven. Er is echter veel minder bekend over het
effect van eiwit uit zuivel wanneer dit wordt ingenomen als normale
voedingsproducten. Deze informatie is juist belangrijk, omdat mensen
voedingsproducten als onderdeel van een normaal dieet nuttigen en niet
geïsoleerde voedingstoffen.
Doel van het onderzoek
Het huidige onderzoeksproject wil vaststellen wat de postprandiale metabole
respons is na de inname van gegradeerde hoeveelheden zuivel producten als
onderdeel van een regulier ontbijt. Verder wil dit onderzoek vaststellen of
sprongoefeningen die positieve effect van zuivel op het botmetabolisme verder
kan laten toenemen.
Onderzoeksopzet
Open-label randomized crossover trial.
Onderzoeksproduct en/of interventie
In willekeurige volgorde zullen alle deelnemers een regulier ontbijt nuttigen met verschillende hoeveelheden eiwit uit zuivel: 1. Ontbijt met brood, thee met suiker, halvarine en jam (LOW*) 2. Ontbijt met brood, melk, halvarine en jam (MOD*) 3. Ontbijt met brood, melk, halvarine en kaas (HIGH*) 4. Ontbijt met brood, melk, halvarine en kaas. Gevolgd door een ~5 minuut durende sprongtraining om de botaanmaak te stimuleren (HIGH+JUMP*). *LOW = lage zuivelinname (~10 g eiwit); SUB = gemiddelde zuivelinname (~16 g eiwit); HIGH = hoge zuivelinname (~26 g eiwit); HIGH+JUMP = hoge zuivelinname (~26 g eiwit) + ~5 min sprongoefeningen
Inschatting van belasting en risico
• Deelnemers bezoeken ons lab 7 keer (1 x 30 min screening; 4 x 5.5 u
testdagen; 2 x 10 minuten testdag)
• In totaal zullen 10 bloedsamples per testdag genomen worden via een
intraveneuze canule. Dit kan als oncomfortabel worden ervaren, maar is
vergelijkbaar met een injectie of een bloeddonatie. Na 2 testdagen zal er een
dag later nog een bloedsample worden genomen via vena punctie.
• De 5 minuten durende spronginterventie bestaat uit niet-vermoeiende sprongen,
vergelijkbaar met touwtjespringen.
• Het ontbijt dat genuttigd wordt bestaat uit reguliere voedingsproducten die
worden gekocht bij een supermarkt.
• Botdichtheid en lichaamssamenstelling zal 1 x worden bepaald middels een DXA.
Deze meting is pijnloos, niet-invasief en betreft een lage stralingsdosis (<10
µSv).
Alles samengenomen kan geconcludeerd worden dat de last en risico*s voor de
deelnemer laag zijn.
Algemeen / deelnemers
Heyendaalseweg 141
Nijmegen 6525 AJ
NL
Wetenschappers
Heyendaalseweg 141
Nijmegen 6525 AJ
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
• Leeftijd >=20 en <=40 years.
• BMI >=18.5 en <=27.5 kg/m2
• Bereid om te bloed af te staan
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Bloed donatie in de studieperiode
Roken
Consumptie van meer dan 21 eenheden alcohol per week
Gebruik van drugs
Structureel gebruik van eiwitsupplementen
Allergie of intolarantie voor gluten, lactose of zuivelproducten
Gebruik van antibiotica in de maand voor start studie
Volgen van een dieet
Gebruik van antibiotica in de afgelopen maand
Medische aandoening (diabetes, hart- en vaatziekten, reuma, artritis,
ortopedische aandoeningen, aandoening aan nieren, longen, (bij)schildklieren of
lever)
Gebruik van medicatie die de studie kan beinvloeden (cortisonen, beta-blockers,
statines)
Blessureverleden dat mogelijk interfereert met de fysieke inspanning tijdens de
studie
Tegelijktijd deelname aan een andere bio-medische studie
Structurele deelname aan een sport met een hoog impact karakter, zoals voetbal,
volleybal, hardlopen of krachttraining
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL80607.096.22 |