Het doel van dit project is om te onderzoeken of het mogelijk is om de veranderingen in fermentatiegas patronen te meten na inname van een combinatie van voedingsezels over een periode van 36 uur in gezonde mannen met een normale suikerhuishouding…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
veranderingen in de productie van fermentatiegassen (waterstof,
waterstofsulfide en methaan) na inname van het vezelmengsel ten opzichte van de
inname van heet controle product. Verder vergelijken wij deze veranderingen
tussen de twee onderzoekspopulaties.
Secundaire uitkomstmaten
- Energie en substraatmetabolisme via indirecte calorimetrie
- kortketige vetzuren in de ontlasting en in het bloed
- Circulerende PYY and GLP-1
- Circulerende metabolitieten (glucose, FFA, and triaglycerols).
- darm microbioom compositie
- urine markers voor fermentatie van proteine
- voedingsdagboek
- Eetlust (Visual Analog Scales (VAS)
- Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) vragenlijst
- Uitgeademde 13CO2
- Cortisol uit het wangslijm tijdens het wakker worden
- Cognitieve testen (CANTAB)
Deze zullen worden vergeleken met inname van de voedingsvezel en de placebo.
Verder zullen wij vergelijken of er verschillen zijn tussen de twee
onderzoekspopulaties.
Achtergrond van het onderzoek
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het darm microbioom een rol speelt in het
ontstaan van chronisch metabole
ziekten, inflammatoire ziekten en hersenziekten. Darm microbiota zijn in staat
om onverteerbare
voedingsbestanddelen te fermenteren, waardoor belangrijke metabolieten ontstaan
die het metabolisme van
de gastheer beïnvloeden. Meer informatie is nodig om te bergrijpen hoe
verschillende factoren zoals medicatie, voedingsproducten en andere
omgevingsfactoren de samenstelling en fermentatiecapaciteit van de darm
microbiota veranderen in mensen. Het beter begrijpen van de interactie tussen
de mens en de darmbacteriën zal er aan bijdragen om nieuwe behandelmethoden te
ontwikkelen van preventie/behandeling van microbiota gerelateerde ziekte.
Om dit te kunnen bewerkstelligen ontwikkelen wij een nieuw meetsysteem waarbij
wij microbiële fermentie in real-time willen kunnen meten. Dit meetsysteem zal
bestaan uit een respiratiekamer die normaalgesproken wordt gebruikt om
substraatmetabolisme mee te meten uit te rusten met additionele sensoren om
door de darmbacteriën geproduceerde gassen die mensen uitademen te meten in
combinatie met substraat en energieverbruik. De ontwikkeling en validatie van
deze meetmethode geeft ons de mogelijkheid om essentieel relaties tussen de
darmbacteriën en de metabole gezondheid van de mens te bestuderen. Dit project
behoort tot het NWO Human Measurement Models 2.0 consortium en het doel van dit
consortium is om nieuwe meetmethoden te ontwikkelen die onderzoeksresultaten
sneller en beter maken in mensen. Met deze methodologie kunnen wij nieuwe
producten testen/ontwikkelen om de darmgezondheid mee te verbeteren. Deze
eerste validatiestudie zal worden uitgevoerd om te testen of het mogelijk is om
de switch van proteolytische naar saccharolytische fermentatie te meten na
inname van een vezelcombinatie in individuen met een normaal gewicht en normale
suikerhuishouding en individuen met een verstoorde suikerhuishouding met
overgewicht en obesitas in vergelijk met een controle middel.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit project is om te onderzoeken of het mogelijk is om de
veranderingen in fermentatiegas patronen te meten na inname van een combinatie
van voedingsezels over een periode van 36 uur in gezonde mannen met een normale
suikerhuishouding en in individueen met een verstoorde suikershuishouding met
overgewicht en obesitas in vergelijk met een placebo. Verder willen wij
onderzoeken hoe verandering in fermentatiegaspatronen relateren aan substraat
metabolisme en energieverbruik in markers gemeten in lucht, bloed, ontlasting
en urine.
Onderzoeksopzet
gecontroleerd dubbel-blind, gerandomiseerd crossover design
Onderzoeksproduct en/of interventie
vanaf onderzoeksdag 1 zullen de proefpersonen voor 2 dagen een voedingzvezel combinatieinnemen bestaande uit 12 g (3 × 4 g) of inuline (FrutafitIQ, Sensus, The netherlands) in combinatie met 9.39 g (3 × 3.13 g (80% resistant starch RS2 (3 × 2.5 g)) granular potato starch (Avebe, Veendam, The Netherlands) of het controle product 11.43 g (3 × 3.81 g) maltodextrin. Tijdens de tweede testdag zullen de proefpersonen het alternatieve product krijgen ten opzichte van de eerste testdag (vezelcombinatie of controle product). Tijdens het eerste ontbijt in de respiratiekamer tijdens de supplementatie van de voedingsvzel, zal 500 mg inuline worden vervangen met 500 mg inuline die natuurlijk verrijkt is met 13C (DP 3-60, IsoLife, Wageningen, The netherlands).
Inschatting van belasting en risico
Alle proefpersonenworden vantevoren gescreened en zullen hiermee informatie
krijgen over hun gezondheid. In de toekomst zullen er voordelelen zijn voor de
bevolking, echter zullen de deelnemers geen voordeel van deelname ervaren. Na
het vooronderzoek zullen de proefpersonen 72 uur spenderen in een
respiratiekamer. proefpersonen kunnen de tijd die gespendeerd word in een
gecontroleerde ruimte als last ervaren. Bloedmonsters worden afgenemen via een
infuus. Dit kan blauwe plekken veroorzaken en mogelijk pijn doen. Sommige
proefpersonen geven aan pijn te hebben tijdens het inbrengen van het infuus.
Verder kan het verzamelen van ontlasting en urine als een last ervaren worden.
Evenals het krijgen van een gestandaardiseerd dieet in combinatie met de vaste
tijstippen waarbij een stepping sessie moet worden uitgevoerd als een last
worden ervaren. Ook kan de inname van het voedingsvezel supplement als een last
worden ervaren.
Algemeen / deelnemers
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
NL
Wetenschappers
Universiteitssingel 50
Maastricht 6229ER
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
veertien volwassenen met een normaal gewicht (BMI >= 18.5kg/m2 and <= 24.9kg/m2
), normale suikerhuishouding (nuchtere bloedsuiker < 5.6 mol/L en een HOMA-IR
< 2.2) tussen de 30-75 jaar oud en veertien volwassenen met
overgewicht/obesitas (BMI >= 28kg/m2 and <= 40 kg/m2) met insuline resistentie
(HOMA-IR>2.2) of een verstoorde nuchtere suikerwaarde (IFG: plasma glucose >=
5.6 mmol/l) tussen de 30-75 jaar oud.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
-Diabetes mellitus
- Een aandoening van het darmkanaal heeft of geopereerd bent aan de buik
(galblaasverwijdering en
blindedarmverwijdering zijn wel toegestaan);
- Lactose-intolerant bent of andere aandoenigen heeft die de vertering kunnen
verstoren (zoals een
glutenallergie);
- Een hart- en/of vaataandoening heeft;
- Kanker of een andere levensbeperkende ziekte heeft;
- Een stoornis in de werking van de lever en/of nieren heeft;
- Overmatig rookt (> 20 sigaretten/dag), overmatig alcohol (> 15 eenheden/week)
of drugs gebruikt;
- Regelmatig pre- of probiotica gebruikt (bijvoorbeeld Yakult, Activia);
- Meer dan drie uur per week intensief sport;
- Medicatie gebruikt die invloed heeft op de glucosebalans of vetomzetting en
ontsteking, bij voorbeeld lipid
lowering-drugs (bvb PPAR γ or PPARα (fibrates) agonists), glucose-lowering
agents
(sulfonylureas, biguanides, α-glucosidase inhibitors, thiazolidinediones,
repaglinide, nateglinide and insulin),
anti-oxidatie of chronisch corticosteroids behandeling.
- De afgelopen drie maanden laxerende producten gebruikt heeft;
- De afgelopen drie maanden antibiotica gebruikt heeft.
- zwanger bent of borstvoeding geeft.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL82078.068.22 |