Voorgaand onderzoek definieert individuele besluitvorming als het kernconcept van vaccin twijfel. De heterogeniteit in vaccinatie keuze profielen (d.i. verschillen in besluitvorming) en de verdeling ervan in de Nederlandse bevolking…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>De primaire uitkomstmaten van de studie zijn de beslissingsprofielen van de respondenten die gebaseerd zijn op hun onderliggende beliefs over vaccinatie en gezondheid (bv., ernst van de ziekte, werking van het vaccin), morele waarden (bv., autonomie, prosocialiteit, vrijheid), en sociale waarden (bv., vertrouwen, sociale normen).</p><p>De volgende concepten om de profielen te maken worden gemeten:</p><p>Natuurlijkheidsvoorkeuren (4 items), religie (4 items), keuzestijlen (10 items), gezondheidsvaardigheden (9 items), prosocialiteit (4 items), sociale normen (4 items), complacency (3 items), autonomie en vrijheid (4 items), kennis en sociale steun (11 items), barriers om te vaccineren (4 items), overtuigingen covid-19 en vaccin (7 items)</p>
Achtergrond van het onderzoek
Bij uitbraken van een virus met pandemisch potentieel zijn vaccins een effectieve manier om verspreiding van infecties te voorkomen. Burgers kiezen soms om niet te vaccineren door gebrek aan kennis, misvattingen, religieuze waarden, meningen in de sociale omgeving, en/of factoren zoals toegankelijkheid. Hoewel GGD’s zich bewust zijn van deze verschillen en de noodzaak van een meer persoonlijke aanpak, kan een een beter begrip van verschillen in vaccinatie keuze factoren deze aanpak versterken. In dit project gebruiken wij data uit bevolkingsregisters (CBS) en een vragenlijst onderzoek, om een model te bouwen om vaccinatiegraad op populatie- en lokaal niveau te voorspellen. Dit model houdt rekening met de manier waarop overtuigingen en waarden vaccinatiekeuzes beïnvloeden, en hoe deze zich onder de bevolking verspreiden. We krijgen zo een beter begrip van hoe communicatie gerichter kan worden ingezet om vaccinatie keuzes te ondersteunen en vaccinatiegraad te optimaliseren
Doel van het onderzoek
Voorgaand onderzoek definieert individuele besluitvorming als het kernconcept van vaccin twijfel. De heterogeniteit in vaccinatie keuze profielen (d.i. verschillen in besluitvorming) en de verdeling ervan in de Nederlandse bevolking belemmeren de implementatie van effectievere vaccinatiestrategieën. We adresseren
dit probleem met de ontwikkeling en evaluatie van een nieuw data-gestuurd, persoonsgericht raamwerk om de vaccinatiegraad beter te voorspellen en betere interventies te ontwikkelen op lokaal niveau (vooral voor kwetsbare groepen), gebruik makend van SARS-CoV-2-vaccinatie data. Hierbij hebben we drie hoofddoelen:
- Identificeren en karakteriseren van vaccinatie keuze profielen in subpopulaties.
- Modelleren van de verdeling van vaccinatie keuze profielen op lokaal
niveau in de hele bevolking. - Modelleren van de vaccinatie bereidheid op basis van sociale netwerken en verschillende vaccinatie keuze profielen.
Onderzoeksopzet
Doel 1: Survey LISS-panel (N = 5000) dat gegevens meet over individuele besluitvormingsfactoren (bijv. overtuigingen, waarden, houding) om de vaccinatiebeslissingsprofielen op te stellen. (d.w.z. surveyonderzoek)
Doel 2: De gegevens die zijn verzameld en gebruikt voor Doel 1 en CBS registergegevens van 2021 om te zien hoe de vaccinatiebeslissingsprofielen zijn verdeeld op lokaal niveau voor dezelfde populatie. (d.w.z. sociale netwerkanalyse)
Doel 3: Hetzelfde als Doel 2. De opname van het SARS-CoV-2 vaccin modelleren op basis van het aandeel van de bevolking van elk vaccinatieprofiel en het aantal verbindingen tussen en met de beslissingsprofielen in de regio. (d.w.z. sociale netwerkanalyse).
Onderzoeksproduct en/of interventie
We zullen in dit onderzoek geen interventie gebruiken of een product testen. We gebruiken een vragenlijst om de overtuigingen en waarden van mensen met betrekking tot vaccinatie in kaart te brengen en koppelen dit aan bestaande data.
Inschatting van belasting en risico
Deelnemers vullen de enquête (maximaal 10 minuten) in vanaf een elektronisch apparaat. De organisatie van het onderzoek (LISS-panel) zorgt ervoor dat iedereen in het panel een elektronisch apparaat heeft om deel te nemen aan het onderzoek. De risico's van deelname aan dit onderzoek zijn minimaal. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deelname aan het onderzoek hen emotioneel of anderszins beïnvloedt. Deelnemers ontvangen een financiële vergoeding van het onderzoeksbedrijf (CENTerData). Dit is ongeveer € 0,25 cent per minuut.
Wetenschappers
M.A.M. Matthijssen
Van der Boechorststraat 7
Amsterdam 1081BT
Netherlands
4448384
m.a.m.matthijssen@amsterdamumc.nl
Algemeen / deelnemers
M.A.M. Matthijssen
Van der Boechorststraat 7
Amsterdam 1081BT
Netherlands
4448384
m.a.m.matthijssen@amsterdamumc.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Deelnemers moeten sinds december 2020 deel uitmaken van het LISS-panel van CenterData.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Deelnemers die niet voldoen aan de inclusie criteria bij 6.2.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009440 |