In deze studie onderzoeken we of (gepersonaliseerde) opvoedtips de opvoeding versterken (bijvoorbeeld door een toename in structuur, autonomie-ondersteuning en verbondenheid, en minder overbescherming) en het welzijn van adolescenten verbeteren (…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Familiale aangelegenheden
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<ul><li>Toename van behoefte-ondersteunende opvoeding (bestaande uit structuur, autonomie-ondersteuning en verbondenheid)</li><li>Vermindering van overbeschermende opvoeding.</li></ul>
Achtergrond van het onderzoek
Mentale gezondheidsproblemen onder adolescenten nemen toe. Preventieve strategieën zijn daarom nodig om de mentale gezondheid van toekomstige generaties te waarborgen. De opvoeding is een veelbelovende factor om mentale gezondheidsproblemen bij adolescenten te voorkomen en hun welzijn te bevorderen.
Doel van het onderzoek
In deze studie onderzoeken we of (gepersonaliseerde) opvoedtips de opvoeding versterken (bijvoorbeeld door een toename in structuur, autonomie-ondersteuning en verbondenheid, en minder overbescherming) en het welzijn van adolescenten verbeteren (bijvoorbeeld door hogere levenstevredenheid, minder symptomen van depressie/angst).
Onderzoeksopzet
Zowel de controlegroep (n = 300 ouders, en één van hun kinderen) als de interventiegroepen (conditie A, n = 100 en conditie B, n = 100) worden intensief gevolgd met variërende tijdsintervallen en meetdichtheden, zoals hieronder uitgelegd. De interventie maakt deel uit van de 100-daagse dagboekstudie en start vanaf dag 50 (zie sectie 5).
- Online basismeting. Eén week voor de start van de intensieve longitudinale dataverzameling ontvangen alle deelnemers een online “baseline” vragenlijst via de e-mailservice Qualtrics. Het invullen duurt maximaal 45 minuten.
- Experience sampling gedurende drie weken. Vanaf dag 1 vullen adolescenten en ouders microvragenlijsten in om hun gevoelens en real-time interacties met elkaar te rapporteren. Vanaf 21 oktober 2024 beantwoorden zij in totaal op 111 semi-willekeurige momenten (5-6 keer per dag over 21 dagen, van 21 oktober tot 11 november) vragenlijsten. De gegevens uit deze vragenlijsten vormen de basis voor de opvoedrapporten.
- 100 dagen dagelijkse rapportage. Tegelijkertijd nemen deelnemers deel aan 100 gestructureerde dagelijkse dagboekmetingen van 21 oktober 2024 tot 28 januari 2025. De interventie start op dag 50.
- 25 weken follow-up. Daarnaast nemen deelnemers deel aan 25 wekelijkse metingen vanaf 27 oktober 2024 tot en met september 2026. Elke meting duurt maximaal 2-5 minuten. Deelnemers in de controlegroep ontvangen de wekelijkse metingen 100 weken lang, tot en met september 2026.
- Halfjaarlijkse follow-up. Een online vragenlijst (maximaal 30 minuten) wordt ook zes maanden na de start van de studie afgenomen (april 2025). Deelnemers in de controlegroep ontvangen in totaal vijf halfjaarlijkse follow-up vragenlijsten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Een online opvoedinterventie wordt aangeboden via een app, zoals beschreven in sectie 5. Ouders ontvangen 18 maal opvoedtips. Zie hieronder ter illustratie de tips die ouders ontvangen tijdens één van de 18 momenten. Elke tip is gebaseerd op een theoretische bouwsteen. In conditie B ontvangen ouders een keuze uit drie tips, In conditie A ontvangen ouders steeds één tip, in dit geval de tip “dit kan je echt zelf!”
Voor een volledig overzicht van de tips, zie het volledige studiecodeboek op OSF: https://osf.io/zfcmd/?view_only=d33029036c154278910d030b76c30281
Theoretische bouwsteen waarop de tips zijn gebaseerd | Titel per tip | Uitleg voorafgaand voor ouders | Inhoud tip |
Verwachtingen (formuleren van verwachtingen, creëren van voorspelbaarheid en vastleggen van consequenties) | Weekplanning | Het kan fijn zijn om van elkaar te weten waar je aan toe bent. Is het duidelijk wie wat doet, wat wel en niet kan en wat je van je kind verwacht? En zijn de consequenties helder als het niet gebeurt? Deze tips helpen je hiermee op weg. Kies er eentje die jou het meeste aanspreekt. | Dit is een doe-opdracht. Maak samen met je kind een planning voor de week. Is het helemaal duidelijk wat je van elkaar kunt verwachten? |
Snap je me? | We starten met een rondje eerlijke feedback van je kind. Vraag je kind eens waar jij als ouder al heel duidelijk bent? En even heel eerlijk, waar kun je helderder zijn? | ||
Dit kan je echt zelf! | De eerste tip gaat over zelfstandigheid. Bespreek eens met je kind wiens verantwoordelijkheid het is dat het huiswerk gedaan is, of wie bepaalde taken in huis doet. Hoe denk je dat je kind gaat reageren? |
Inschatting van belasting en risico
Er worden geen risico’s verwacht door deelname aan deze studie. In het uiterste geval kunnen deelnemers zich meer bewust worden van hun opvoedgedrag of eigen welbevinden. Deelnemers zijn vrij om het opvoedrapport of de opvoedtips naar eigen inzicht te gebruiken en zijn niet verplicht deze toe te passen in hun opvoeding. Deelnemers krijgen contactgegevens van het onderzoeksteam voor eventuele vragen of opmerkingen.
De hoeveelheid vragenlijsten kan als belastend worden ervaren. Om deze belasting te minimaliseren, zijn de vragenlijsten zo kort mogelijk ontworpen. Deelnemers kunnen op elk moment stoppen met hun deelname.
Wetenschappers
E.K. van Logchem
Burgemeester Oudlaan 50
Rotterdam 3062 PA
Netherlands
+31 10 754 6670
vanlogchem@essb.eur.nl
Algemeen / deelnemers
E.K. van Logchem
Burgemeester Oudlaan 50
Rotterdam 3062 PA
Netherlands
+31 10 754 6670
vanlogchem@essb.eur.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Ouders komen in aanmerking voor deelname als zij:
- deelnemen met één kind tussen de 12 en 17 jaar;
- de Nederlandse taal spreken en begrijpen;
- zorgtaken hebben voor het kind en in hetzelfde huishouden wonen als het kind (minimaal 3 dagen per week);
- een smartphone bezitten en bereid zijn de Avicenna-app te installeren.
Adolescenten komen in aanmerking voor deelname als zij:
- tussen de 12 en 17 jaar oud zijn bij de start van de studie (oktober 2024);
- deelnemen met één ouder;
- hun ouder op de meeste dagen zien (gemiddeld minimaal 3 dagen per week);
- de Nederlandse taal spreken en begrijpen;
- een smartphone bezitten en bereid zijn de Avicenna-app te installeren;
- per gezin kan slechts één ouder-adolescent duo deelnemen.
Als er binnen het gezin meerdere in aanmerking komende adolescenten of ouders zijn, beslist het gezin zelf wie wil deelnemen.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Adolescenten kunnen niet meedoen aan het onderzoek als een broer(tje) or zus(je) binnen hetzelfde huishouden al deelneemt.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009451 |