In dit onderzoek willen we inventariseren of met deze interventie de doelgroep goed wordt bereikt, hoe patiënten en zorgpersoneel de interventie ervaren en of deze effect heeft op het alcohol-en zorggebruik en deelname aan het arbeidsproces.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Psychiatrische stoornissen NEG
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Psychosociale interventie
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Effectiviteit van de implementatie:<br>• Het aantal en percentage patiënten met een alcoholgerelateerd SEH-bezoek dat is aangemeld voor een telefonisch nazorggesprek.<br>• Redenen waarom patiënten niet zijn benaderd of geen toestemming geven voor een telefonisch nazorggesprek.<br>• Verschillen in patiëntkenmerken en kenmerken van hun SEH-bezoek tussen patiënten die wel en patiënten die niet zijn aangemeld voor een telefonisch nazorggesprek.<br>• Het aantal en percentage aangemelde patiënten dat door de gespecialiseerd verpleegkundige wordt bereikt voor een telefonisch nazorggesprek.<br>• Het aantal en percentage patiënten dat o.b.v. het nazorggesprek een indicatie heeft voor danwel behoefte heeft aan verdere behandeling of begeleiding.<br><br> </p>
Achtergrond van het onderzoek
Op de Spoedeisende Hulp (SEH) komen regelmatig patiënten met een alcoholgerelateerd probleem.
In dit project worden patiënten met een alcoholgerelateerd SEH-bezoek na ontslag opgebeld door een gespecialiseerd verpleegkundige, die met de patiënt nagaat welke vervolgzorg gewenst is.
Met deze interventie verwachten we de doelgroep goed te bereiken en patiënten begeleiding op maat te bieden, met als doel reductie in zorggebruik, arbeidsverzuim en sociale problematiek.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek willen we inventariseren of met deze interventie de doelgroep goed wordt bereikt, hoe patiënten en zorgpersoneel de interventie ervaren en of deze effect heeft op het alcohol-en zorggebruik en deelname aan het arbeidsproces.
Onderzoeksopzet
Aan patiënten die de SEH bezoeken met een alcoholgerelateerd probleem wordt door de arts of verpleegkundige een telefonisch nazorggesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige van Brijder Verslavingszorg aangeboden. Tijdens dit nazorggesprek inventariseert de verpleegkundige welke sociale en fysieke problemen er spelen, in welke mate de patiënt alcohol gebruikt en of er al begeleiding is. Waar nodig geeft zij uitleg en voorlichting. In samenspraak met patiënt wordt bekeken of er behoefte is aan verdere begeleiding of behandeling en wordt patiënt doorverwezen naar de betreffende instantie.
Patiënten die de SEH bezochten met een alcoholgerelateerd probleem zullen in de SEH-registratie worden geïdentificeerd. Als patiënten niet zijn aangemeld voor een nazorggesprek, zal een aandachtsfunctionaris nagaan waarom dat niet is gebeurd. Karakteristieken van aangemelde en niet-aangemelde patiënten worden vergeleken. Ervaringen van patiënten en personeel m.b.t. het project zullen worden geïnventariseerd in interviews. Het effect van de interventie op het alcohol-en zorggebruik en deelname aan het arbeidsproces worden geëvalueerd na zes en twaalf maanden d.m.v. follow-up gesprekken met patienten en door gebruik te maken van het Extramural LUMC Academic Network (ELAN).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Telefonisch nazorggesprek
Inschatting van belasting en risico
Het nazorggesprek is een service die patienten wordt aangeboden. Het wordt daarom niet gezien als een belasting voor de patient. Van patienten die toestemming geven voor de follow-up gesprekken, waarmee uitkomsten worden verzameld, wordt een tijdsinvestering van 2x 5 minuten gevraagd. De vragen die hierin worden gesteld zijn weinig belastend voor de patient. Van patienten en personeel die deel willen nemen aan een interview om hun ervaringen ten aanzien van het project te delen wordt een tijdsinvestering van ongeveer een uur verwacht. De risico's die verbonden zijn aan deelname zijn verwaarloosbaar.
Wetenschappers
M van Loon
Lijnbaan 32
Den Haag 2512VA
Netherlands
0889797900
onderzoekSEH@haaglandenmc.nl
Algemeen / deelnemers
M van Loon
Lijnbaan 32
Den Haag 2512VA
Netherlands
0889797900
onderzoekSEH@haaglandenmc.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
volwassen patienten >18 jaar, alcohol-gerelateerd SEH-bezoek, Nederlands of Engels sprekend, toestemming voor telefoongesprek, telefonisch te bereiken.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- geen telefoon hebben of het telefoonnummer is niet bekend,
- niet Nederlands of Engels sprekend,
- ernstige cognitieve of auditieve stoornissen hebben, waardoor een telefoongesprek niet mogelijk is,
- reeds in behandeling zijn bij de verslavingszorg, of voor wie dat via de Crisisdienst of de consultatieve dienst van de psychiatrie van HMC wordt georganiseerd na het SEH bezoek,
- vanwege de medische situatie geen toestemming kunnen geven voor een telefonisch nazorggesprek,
- om andere redenen niet in staat zijn om toestemming te geven voor een telefonisch nazorggesprek,
- in een acute psychiatrische crisis verkerend, zoals agressie, suïcidaliteit of delirium tremens
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009817 |