Het hoofddoel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de haalbaarheid, acceptatie en tevredenheid van zorgprofessionals op chirurgische afdelingen over een Virtual Reality (VR) interventie. We kijken naar het gebruikerscomfort en bestuderen…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>De primaire uitkomstmaten zijn gebruikerstevredenheid, acceptatie, passenheid en haalbaarheid van de VR interventie </p>
Achtergrond van het onderzoek
Zorgverleners hebben vaak te maken met hoge werkdruk, stress en personeelstekorten. Ongeveer 60% van de zorgmedewerkers ervaart symptomen van burn-out. Dit zorgt er ook voor dat zorgmedewerkers overwegen om te stoppen met hun werk.
Afdelingen zoals anesthesie en chirurgie worden gezien als stressvol. Dit wordt onder andere verklaard door lange dagen, onverwachte situaties, hoge werkdruk, het optreden van complicaties en de onvoorspelbaarheid van het werk. Daarnaast zijn er veel administratieve taken en moeten zorgverleners voortdurend alert zijn. Stress onder zorgmedewerkers kan leiden tot medische fouten. Daarnaast kunnen de hartslag en hartslagvariabiliteit verhoogd zijn bij stress.
Om deze stress te verminderen, zijn vernieuwende oplossingen nodig. Een van die oplossingen is Virtual Reality (VR). Eerder onderzoek laat zien dat VR kan helpen om stress en angst te verminderen en daarnaast veerkracht en ontspanning kan verbeteren onder zorgmedewerkers.
Toch is het in ziekenhuizen niet altijd makkelijk om dit soort middelen te gebruiken. Succesvolle inzet van VR hangt af van dingen zoals de werkcultuur, steun vanuit de organisatie, bereidheid van personeel om het te proberen, en goede techniek.
Doel van het onderzoek
Het hoofddoel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de haalbaarheid, acceptatie en tevredenheid van zorgprofessionals op chirurgische afdelingen over een Virtual Reality (VR) interventie. We kijken naar het gebruikerscomfort en bestuderen hoe VR het best kan worden geïntegreerd in de dagelijkse praktijk. Daarnaast onderzoeken we het effect van de interventie op het ervaren stressniveau voor en na het gebruik van VR interventie. Bovendien analyseren we non-invasieve metingen, zoals hartslag en hartslagvariabiliteit, om objectief te beoordelen of de interventie stress verlagend werkt.
Onderzoeksopzet
Dit is een internationale studie waar we kijken naar haalbaarheid
Onderzoeksproduct en/of interventie
Deelnemers krijgen een VR-bril waarmee ze kunnen kiezen uit verschillende ontspannende beelden en omgevingen van de HealthyMind® VR-simulatie. Tijdens de interventie wordt met behulp van een Polar armband hartslag en hartslagvariabiliteit gemeten. Als deze metingen aangeven dat iemand meer stress ervaart, verandert de omgeving in de VR-bril. Zo kan het weer bijvoorbeeld veranderen van zonnig (weinig stress) naar minder zonnig (meer stress). Daarnaast kan er een ademhalingsoefening worden aangeboden.
De deelnemer draagt de VR-bril ongeveer 10 minuten tijdens of na een dienst op de chirurgische afdeling. Het liefst kiest de deelnemer zelf een geschikt moment, bijvoorbeeld na een stressvolle gebeurtenis. Wat zo een gebeurtenis is, bepaalt de deelnemer zelf. Voorbeelden zijn hoge werkdruk, het verzorgen van een kritieke patiënt of spanning op de werkvloer.
Inschatting van belasting en risico
De deelname bestaat uit één sessie die ongeveer 30 minuten duurt. Dit is inclusief de uitleg, de interventie en het invullen van de vragenlijsten
Wetenschappers
S.Q. Vermeulen
De boelelaan 1117
Amsterdam 1081HV
Netherlands
0639012875
s.q.vermeulen@amsterdamumc.nl
Algemeen / deelnemers
S.Q. Vermeulen
De boelelaan 1117
Amsterdam 1081HV
Netherlands
0639012875
s.q.vermeulen@amsterdamumc.nl
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Vrijwillige zorgprofessionals (> 18 jaar) die patiëntenzorg verlenen op een van de deelnemende chirurgische afdelingen. De belangrijkste onderzoeksgroep zal bestaan uit verpleegkundigen, ongeacht hun opleidingsniveau of specifieke functie. Daarnaast worden ook arts-assistenten, physician assistants en specialisten benaderd.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Epilepsie
Eerdere ervaring dat VR migraine veroorzaakt
Ernstige duizeligheid of misselijkheid
Voorgeschiedenis met aritmie, bradycardie of tachycardie
Niet in staat om de VR headset te dragen vanwege psychologische of fysieke aandoeningen
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-010007 |