Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van twee interventies op basis van apps te vergelijken op de kwaliteit van het dieet en ervaren stress, in vergelijking met standaardzorg.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Maagdarmstelselmotiliteit en defecatieaandoeningen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Leefstijlinterventie
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>De belangrijkste onderzoeksparameters zijn de kwaliteit van het dieet en het waargenomen stressniveau. </p>
Achtergrond van het onderzoek
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening van de darm-herseninteractie die 4-6% van de wereldbevolking treft. Studies tonen aan dat 85% van de PDS-patiënten bepaalde voedingsmiddelen aangeeft die de maag-darmklachten verergeren en 90% van de IBS-patiënten deze voedingsmiddelen vermijdt, zoals gasvormende groenten, zuivelproducten, vetrijke producten, koolzuurhoudende frisdrank, appels en brood. Zonder professionele begeleiding van een diëtist en de juiste vervangingen kan dit leiden tot een lagere dieetkwaliteit, met mogelijke gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn. Voor zover wij weten, is er een gebrek aan (digitale) ondersteuning gericht op het verbeteren van de dieetkwaliteit voor deze doelgroep en afgestemd op hun perspectieven en behoeften. Daarom zijn in eerder onderzoek van het totale project de perspectieven en voorkeuren van PDS-patiënten ten aanzien van (digitale) dieetinterventies en begeleiding in kaart gebracht en is gebleken dat zij de voorkeur geven aan gepersonaliseerd dieetadvies en begeleiding bij het aanpassen van hun voedingspatroon (d.w.z. gezonde alternatieven voor persoonlijke trigger foods). Deze studie heeft als doel om het effect van de ontwikkelde app voor gepersonaliseerde dieetbegeleiding op de kwaliteit van het dieet en een app voor gepersonaliseerd stressmanagement om het stressniveau te onderzoeken. Daarnaast heeft deze studie het doel om de effecten op PDS-gerelateerde symptomen te beoordelen en de bruikbaarheid van deze mobiele app-interventies te beoordelen.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van twee interventies op basis van apps te vergelijken op de kwaliteit van het dieet en ervaren stress, in vergelijking met standaardzorg.
Onderzoeksopzet
De DIGEST-studie is een pilotstudie met een gerandomiseerde gecontroleerde opzet, bestaande uit drie studiearmen van elk 20 deelnemers, met een totale duur van acht weken. 60 deelnemers met IBS (gebaseerd op Rome IV-criteria), in de leeftijd van 18 tot 65 jaar, die hun 'trigger foods' al hebben geïdentificeerd, zullen online worden geworven via patiëntenorganisaties voor PDS, Wageningen University & Research en Maastricht University Medical Center+.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Eén groep ontvangt een interventie met een mobiele applicatie, die zich richt op persoonlijke dieetondersteuning en een informatiebrochure met algemene ondersteuning bij stressmanagement. De tweede groep ontvangt een interventie met een mobiele applicatie die zich richt op persoonlijke ondersteuning bij stressmanagement en een informatiebrochure met algemene ondersteuning bij voeding. De derde groep ontvangt standaardzorg, waaronder een informatiebrochure met algemene dieetondersteuning en algemene ondersteuning bij stressmanagement.
Inschatting van belasting en risico
Deelname aan dit onderzoek heeft vrijwel geen nadelige effecten. De enige vereiste is dat deelnemers gebruik maken van de aangeboden interventie. Aangezien verwacht wordt dat de meeste deelnemers zich zullen inschrijven vanwege hun behoefte aan ondersteuning bij hun dieet of stressmanagement, zal de tijdsbesteding in verhouding staan tot de potentiële voordelen die ze zullen ervaren. Deelnemers zijn ook vrij om zich op elk moment en om welke reden dan ook terug te trekken uit het onderzoek, zonder consequenties. Het is mogelijk dat de deelnemer niet de gewenste interventie ontvangt. Daarom krijgen deelnemers na het onderzoek het aanbod om de interventie van hun keuze te ontvangen.
Wetenschappers
M. van Alst
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
Netherlands
+31642817084
michelle.vanalst@wur.nl
Algemeen / deelnemers
M. van Alst
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
Netherlands
+31642817084
michelle.vanalst@wur.nl
Deelnemende studiecentra in Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Om in aanmerking te komen voor deelname aan dit onderzoek, moet een potentiële proefpersoon aan alle volgende criteria voldoen:
- PDS diagnose volgens Rome IV-criteria;
- Tussen 18 en 65 jaar oud zijn;
- Al geïdentificeerd hebben welke voedingsmiddelen hun symptomen triggeren na het voltooien van een eliminatiedieet;
- In het bezit zijn van een smartphone die toegang heeft tot internet (Wi-Fi of internetabonnement);
- In het bezit zijn van een e-mailadres.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Een potentiële proefpersoon die voldoet aan een van de volgende criteria wordt uitgesloten van deelname aan dit onderzoek:
- Andere gastro-intestinale aandoeningen en/of bewezen voedselallergieën;
- Geen geletterdheid in het Nederlands (niet in staat om Nederlands te spreken en te lezen);
- Visueel gehandicapt;
- Zwanger zijn of borstvoeding geven
- Deelname aan een ander humaan onderzoek;
- Momenteel werkzaam bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid;
- Juridisch onbekwaam;
- Niet bereid zijn om de geïnformeerde toestemming te ondertekenen.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009307 |