Het doel van dit onderzoek is om te beoordelen wat het effect is van straling op de functie van het gezonde leverweefsel na bestraling bij uitzaaiingen in de lever. We onderzoeken dit door het maken van zogenaamde HEBIS scans (lever functie scan)…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Metastasen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
N.a.
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
<p>Het bepalen van de verandering in leverfunctie na SBRT in de lever door het maken van zogenaamde HEBIS scans (lever functie scan) voor en 3-4 maanden na de bestralingsbehandeling </p>
Achtergrond van het onderzoek
Bestraling (radiotherapie) van uitzaaiingen in de lever kan nodig zijn om de tumor te behandelen, maar kan ook zorgen voor een minder goede werking van omliggende organen, zoals de gezonde lever. We weten dat meer dosis (straling) voor meer schade kan zorgen, maar hoe groot deze schade is, is maar beperkt bekend. Daarom werken we nu met hele strenge eisen over de hoeveelheid straling die op de gezonde lever mag komen.
In dit onderzoek meten we (dmv HEBIS scans) de functie van de lever voor en na de bestralingsbehandeling. Zo kunnen we beter inschatten hoeveel de werking van de lever afneemt als we een bepaalde stralingsdosis geven. Hiermee hopen we in de toekomst de bestralingsbehandeling voor toekomstige patiënten verbeteren. De HEBIS scan is een type scan waarmee de functie van de lever kan worden beoordeeld. Deze scan wordt oa ook gebruikt bij patiënten die (uitgebreide) lever operaties ondergaan. Of deze scan ook van toegevoegde waarde is voor radiotherapie wordt in dit onderzoek uitgezocht.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om te beoordelen wat het effect is van straling op de functie van het gezonde leverweefsel na bestraling bij uitzaaiingen in de lever. We onderzoeken dit door het maken van zogenaamde HEBIS scans (lever functie scan) voor en na de bestralingsbehandeling en kijken naar het effect van de stralingsdosis op de normale werking van de lever. Dit kan in de toekomst leiden tot betere behandelopties voor patiënten met uitzaaiingen in de lever.
Onderzoeksopzet
Prospectief diagnostische pilot studie
Onderzoeksproduct en/of interventie
HEBIS-scan ([99mTc]Tc-mebrofenin)
Inschatting van belasting en risico
Deelname aan dit onderzoek heeft geen nadelige gevolgen of risico’s. Wel kost het onderzoek extra tijd omdat er 2 HEBIS-scans gemaakt zullen worden. Voor de HEBIS-scans dient een infuus geprikt te worden wat mogelijk een pijn kan doen of er kan een bloeduitstorting of (in een zeldzaam geval) een infectie ontstaan. Verder wordt er bij het onderzoek gebruikt gemaakt van een radioactief middel en een SPECT-CT scan (de HEBIS scan), waarbij er röntgenstraling vrij komt.
Wetenschappers
EAC Schouten
Plesmanlaan 121
Amsterdam 1066 CX
Netherlands
0205129111
m.nowee@nki.nl
Algemeen / deelnemers
EAC Schouten
Plesmanlaan 121
Amsterdam 1066 CX
Netherlands
0205129111
m.nowee@nki.nl
Deelnemende studiecentra in Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Patiënt wordt behandeld voor een levermetastase met SBRT met een behandelvoorschrift van 3 x 20 Gy.
- Leeftijd ≥ 18 jaar
- In staat om gekende schriftelijke geïnformeerde toestemming te geven voorafgaand aan een studiespecifieke procedure
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- WHO > 2
- Zwangerschap
- Eerdere radiotherapie van de lever
- Borstvoeding, niet in staat om gedurende 24 uur te substitueren
- Onvermogen om mee te werken aan het scanproces: onvermogen om relatief stil en op de rug te liggen gedurende 30-60 minuten of lichaamshabitus van de patiënt boven scannerafmetingen
- Exclusiecriteria voor HEBIS-scan:
o GFR < 30 ml/min/1,73m2
o < 2 weken na antivirale eradicatietherapie voor hepatitis C
o Bilirubine > 30 µmol/l
o Relatieve contra-indicaties (mogelijk van invloed op de leverfunctie): opiaten, barbituraten, somatostatine, colestyramine, rifampicine, atropine.
Opzet
Deelname
In onderzoek gebruikte producten en hulpmiddelen
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
Toelichting
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
Onderzoeksportaal | NL-009268 |