Het meten van de verspillingsreductie, netto kostenbesparingen en milieu impact bereikt door het heruitgeven van orale antikankermedicatie die ongebruikt blijft door patiënten ten opzichte van de standaardpraktijk van weggooien.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Metastasen
Aandoening
Oncology
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
- Overige
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het bepalen van de kostenbesparingen en de milieueffecten bereikt door een heruitgifteprogramma voor ongebruikte orale antikankermedicatie in de dagelijkse klinische praktijk.
Secundaire uitkomstmaten
"(1) Om de bruikbaarheid van geretourneerde medicatie voor heruitgifte te bepalen en de redenen voor kwaliteitsafkeuring in kaart te brengen. (2) Om het aandeel geretourneerde ongebruikte orale antikankermedicatie en de redenen hiervoor te bepalen. (3) Om de redenen vast te stellen voor het niet willen deelnemen aan een heruitgifteprogramma voor orale antikankermedicatie."
Achtergrond van het onderzoek
Nieuwe strategieën gericht op het verminderen van verspilling zijn nodig om de financiële en ecologische duurzaamheid van dure therapieën, zoals orale antikankermedicatie, te verbeteren, aangezien deze vaak ongebruikt door patiënten blijven. Het heruitgeven van ongebruikte orale antikankermedicatie lijkt een veelbelovende strategie wanneer de kwaliteit van de medicatie gewaarborgd is.
Doel van het onderzoek
Het meten van de verspillingsreductie, netto kostenbesparingen en milieu impact bereikt door het heruitgeven van orale antikankermedicatie die ongebruikt blijft door patiënten ten opzichte van de standaardpraktijk van weggooien.
Onderzoeksopzet
At the start of the trial, patients’ baseline characteristics will be obtained. Each participants is enrolled in the redispensing program for a maximum period of 12 months. Patients that are not interested in participating are asked for reasons thereof. During the redispensing program, all medication that is returned, quality thereof and reasons for having unused medication will be registered. Cost-savings obtained by the trial will be assessed per center after the study has been completed for the last patient.
Onderzoeksproduct en/of interventie
"Het heruitgeven van ongebruikte orale antikankermedicatie: Alle deelnemende patiënten zullen hun voorgeschreven orale antikankermedicatie ontvangen in de originele verpakking van de fabrikant, aangevuld met een gevalideerde tijd–temperatuurindicator (Elpro ITS temperatuurindicator, klantconfiguratie) die is bijgesloten in een verzegelde zak (Transposafe® verzegelde zak). Patiënten wordt gevraagd ongebruikte orale antikankermedicatie terug te brengen naar de poliklinische apotheek waar deze werd verstrekt. Het apotheekpersoneel zal de kwaliteit van de teruggebrachte orale antikankermedicatie beoordelen op basis van de volgende criteria: de verzegelde zak is ongeopend de buitenverpakking van de medicatie is onbeschadigd de vervaldatum is ≥ 6 maanden de medicatie is niet buiten de op het etiket vermelde bewaaromstandigheden opgeslagen Orale antikankermedicatie die aan alle criteria voldoet, wordt opnieuw in de voorraad opgenomen en vervolgens opnieuw uitgegeven aan deelnemende patiënten die dezelfde poliklinische apotheek bezoeken."
Inschatting van belasting en risico
De ROAD-studie was een prospectieve interventiestudie met één groep, uitgevoerd in de poliklinische apotheken van 4 ziekenhuizen in Nederland van 1 februari 2021 tot 1 februari 2023, met een follow-up van 12 maanden voor elke patiënt.
Publiek
Wetenschappelijk
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Volwassen patiënten (≥18 jaar) met een klinische diagnose van kanker die een oraal antikankermedicijn gebruiken dat volgens de Samenvatting van de Productkenmerken (SmPC) bij kamertemperatuur moet worden bewaard, komen in aanmerking voor deelname. Dit omvat zowel patiënten die starten met een oraal antikankermedicijn als patiënten die al een oraal antikankermedicijn gebruiken.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Patiënten die de Nederlandse taal niet begrijpen, zowel schriftelijk als mondeling, worden uitgesloten van deelname. Bovendien zullen voorschriften die een hoeveelheid tabletten bevatten die afwijkt van de reguliere verpakkingsgrootte, waardoor de apotheek een geopende verpakking moet verstrekken, worden uitgesloten van heruitgifte.
Opzet
Deelname
Voornemen beschikbaar stellen Individuele Patiënten Data (IPD)
p/a Radboudumc, huispost 628,
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
024 361 3154
commissiemensgebondenonderzoek@radboudumc.nl
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
NTR-new | NL9208 |
Ander register | Commissie Mensgebonden Onderzoek Radboudumc : 2020-7049 |
Samenvatting resultaten
were redispensed, which reduced waste by 68.1% (95% CI, 67.7%-68.5%) compared with the standard practice (disposal). Redispensing unused oral anticancer drugs comprised 2.4% (95% CI, 2.2%-2.5%) of total drug costs, providing mean net annual cost savings of €576 (95% CI: 444 – 709) up to €1,348 (95% 1,039 – 1,697) per patient. Redispensing provided climate benefits of 1.9 (95%CI:1.5; -2.6) kg CO2-eq per patient per year."