In deze studie willen we onderzoeken of pasta met een verhoogde hoeveelheid onverteerbaar zetmeel een lagere glycemische index heeft dan gewone pasta.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
de GI van een voedingsmiddel zal worden bepaald, dit heeft niet direct betrekking op een aandoening maar kan in de toekomst worden gebruikt voor aandoeningen als het metabool syndroom of diabetes
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Het verschil in glycemische index tussen de pasta met verhoogde hoeveelheid
onverteerbaar zetmeel en de normale pasta.
Secundaire uitkomstmaten
N.V.T.
Achtergrond van het onderzoek
De glycemische index van een voedingsmiddel zegt iets over de mate waarin dit
voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Verschillende studies hebben
aangetoond dat diƫten met een lage glycemische index positieve effecten op de
gezondheid kunnen hebben. De glycemische index van zetmeel rijke
voedingsmiddelen kan worden verlaagd door meer onverteerbaar zetmeel toe te
voegen.
Doel van het onderzoek
In deze studie willen we onderzoeken of pasta met een verhoogde hoeveelheid
onverteerbaar zetmeel een lagere glycemische index heeft dan gewone pasta.
Onderzoeksopzet
De studie heeft een gerandomiseerde cross-over opzet. De randomisatie van de
condities zal met behulp van een digitaal randomisatie-programma plaatsvinden.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De proefpersonen krijgen 3 verschillende testmaaltijden aangeboden tijdens de 5 testsessies: - wit brood (controle, wordt 3 keer herhaald) - pasta met verhoogde hoeveelheid onverteerbaar zetmeel (1 keer) - pasta met normale hoeveelheid onverteerbaar zetmeel (1 keer) Voor aanvang van de maaltijd wordt een bloedmonster afgenomen. Hierna eten de proefpersonen de testmaaltijd binnen 15 minuten. Na de start van de maaltijd worden er bloedmonsters genomen op 15, 30, 45, 60, 90 en 120 minuten.
Inschatting van belasting en risico
De studie bestaat uit 5 testsessies die elk 2.5 uur duren. De totale
tijdsbelasting is 5 x 2.5 = 12.5 uur. aan de studie zijn geen risico's
verbonden voor de proefpersonen, behalve het risico op een blauwe plek als
gevolg van de bloedafnamen.
Publiek
Postbus 616
6200 MD Maastricht
Nederland
Wetenschappelijk
Postbus 616
6200 MD Maastricht
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezond, niet rokende, geen dieet volgende mannen en vrouwen met een leeftijd tussen 18-60 jaar en een BMI tussen 20-35 kg/m2.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Roken, dieet volgen, ziekte
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL16549.068.07 |