Te onderzoeken of toevoeging van het glutenafbrekende enzym, AN-PEP, aan een glutenbevattende maaltijd het ontstaan van coeliakie-gerelateerde klachten kan voorkomen bij patiënten met coeliakie.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Maagdarmstelselaandoeningen
- Auto-immuunziekten
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Om de in vivo activiteit van AN-PEP te onderzoeken, wordt een dunne darmbiopt
geanalyseerd, waarbij wordt gekeken naar:
* Histopathologische veranderingen volgens de Modified Marsh criteria.
* De aanwezigheid en activiteit van gluten reactieve T-cellen, die uit de
biopten worden geïsoleerd.
* Het immunofenotype van de lymfocyten (IEL en LPL), die uit de biopten worden
geïsoleerd.
Om de in vivo activiteit van AN-PEP te onderzoeken, wordt perifeer bloed
onderzocht op:
* De aanwezigheid en activiteit van gluten reactive T-cellen.
* De aanwezigheid van coeliakie specifieke antistoffen (EMA, tTGA).
Secundaire uitkomstmaten
N.v.t.
Achtergrond van het onderzoek
Coeliakie is een immuunziekte die wordt veroorzaakt door een inflammatoire
T-cel respons op proline-rijke peptiden uit glutenmoleculen. Glutenpeptiden
zijn resistent voor afbraak in het maagdarmkanaal door de grote hoeveelheid aan
proline. Het toevoegen van glutenafbrekende enzymen aan een glutenbevattende
maaltijd wordt daarom gezien als een mogelijke behandeling voor coeliakie.
Met deze studie willen we onderzoeken of toevoeging van een dergelijk enzym aan
een glutenbevattende maaltijd het optreden van coeliakie-gerelateerde symptomen
kan voorkomen en wellicht een alternatief kan zijn voor een glutenvrij dieet.
In dit onderzoek zal specifiek onderzocht worden of het enzym Aspergillus
niger-prolyl endoprotease (AN-PEP) in staat is 8 gram gluten, toegevoegd aan
een voedingsproduct, af te breken.
Doel van het onderzoek
Te onderzoeken of toevoeging van het glutenafbrekende enzym, AN-PEP, aan een
glutenbevattende maaltijd het ontstaan van coeliakie-gerelateerde klachten kan
voorkomen bij patiënten met coeliakie.
Onderzoeksopzet
Gerandomiseerd dubbelblind semi-cross-over onderzoek
Het onderzoek bestaat uit 3 periodes van 2 weken.
Gedurende de eerste periode krijgen patiënten eenmaal per dag een commercieel
voedingsproduct dat 8 gram gluten bevat, waaraan AN-PEP is toegevoegd.
De tweede periode is een "wash-out" periode, waarbinnen patiënten een
glutenvrij dieet volgen.
De patiënten die gedurende de eerste periode geen symptomen van coeliakie
ontwikkelden, worden in de derde periode in twee groepen verdeeld. De eerste
groep krijgt wederom het glutenbevattende commerciële voedingsproduct, waaraan
AN-PEP is toegevoegd. De tweede groep krijgt het glutenbevattende
voedingsproduct waaraan placebo is toegevoegd.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Niet van toepassing
Inschatting van belasting en risico
Patiënten dienen de polikliniek maag-, darm- en leverziekten van het VU
medisch centrum vijf keer te bezoeken.
Tijdens drie bezoeken zullen tijdens een oesophagogastroduodenoscopie 12
biopten van het duodenum worden genomen. Bij elk van de 5 bezoeken zal 50ml
perifeer bloed worden afgenomen.
Patiënten wordt gevraagd aan het begin van het onderzoek, aan het eind van de
eerste periode, aan het begin van de derde periode en aan het eind van het
onderzoek een vragenlijst, betreffende de kwaliteit van leven, in te vullen.
Gedurende de eerste periode krijgen de patiënten eenmaal per dag een
glutenbevattend commercieel voedingsproduct waaraan AN-PEP is toegevoegd.
Gedurende de derde periode krijgen ze, wederom eenmaal per dag, hetzelfde
voedingsproduct waar ofwel AN-PEP ofwel een placebo is toegevoegd.
Er zijn geen bekende of verwachte risico's, anders dan de coeliakie specifieke
symptomen, aan de glutenconsumptie verbonden. Een 'gluten challenge' wordt
zelfs als diagnosticum gebruikt voor het stellen van de diagnose coeliakie.
Bij venapunctie worden geen complicaties verwacht.
Er is aangetoond dat 6-10 mucosale biopten (3-6mg) zonder complicaties kunnen
worden genomen. Er zijn hierbij geen perforaties beschreven. Ook zijn er geen
aanwijzingen dat dit zou leiden tot grote bloedingen.
AN-PEP is uitgebreid getest in een toxicologisch programma. Er werden geen
overgevoeligheidsreacties gezien in eerdere studies met gelijke enzymen.
Publiek
P.O. Box 1
2600 MA Delft
Nederland
Wetenschappelijk
P.O. Box 1
2600 MA Delft
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
* Bevestigde coeliakie (Marsh III B/C)
* Aantoonbare coeliakie gerelateerde antilichamen (EMA, tTGA) op het moment van diagnose.
* Strikt gluten vrij dieet voor tenminste 1 jaar en intacte villi (Marsh 0/I)
* Mannen en vrouwen, 18-70 jaar oud
* Afwezigheid van anti-endomysium en laag anti-tissue transglutaminase (< 4 U/ml) voor de start van de studie.
* Patiënt is bereid alle protocollaire onderzoeken te ondergaan en poliklinische bezoeken te brengen (inclusief 3 oesofago-gastro-duodenoscopieën waarbij elke keer multipele biopten van het duodenum decendens zullen worden genomen);
* Patiënt heeft de verstrekte informatie aangaande het onderzoek gelezen en informed consent gegeven;
* Vrouwelijke deelnemers van vruchtbare leeftijd dienen adequate anticonceptie te gebruiken.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Gebruik van immunomodulerende medicatie in de laatste 6 maanden voor aanvang van het onderzoek
- Gebruik van anticoagulantia
- Klinische verdenking op verhoogde bloedingsneiging
- Zwangerschap of het geven van borstvoeding
- Aanwezigheid van een (sluimerende) infectie
- IgA deficiëntie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL21084.029.08 |