We wilen het effect bepalen van orale blootstellingsduur in combinatie met zoutintensiteit op de ad libitum inname van tomatensoep.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Ad libitum inname van de tomatensoep van de korte orale blootstellingstijd
vergeleken met de lange orale blootstellingstijd van een soep met lage en hoge
zoutintensiteit.
Secundaire uitkomstmaten
1) Hapgrootte en eetsnelheid in de zelf-gereguleerde conditie (conditie 3).
2) "Appetite ratings" (o.a. aangenaamheid, hunger, vol, dorst-scores) voor,
tijdens en na consumptie
3) De individuele zout -tolerantie, zout-sensitiviteit en PROP-taster status
Achtergrond van het onderzoek
Studies hebben aangetoond dat de duur van voedsel in de mond, de orale
blootstellingsduur, een effect heeft op verzadiging binnen een maaltijd. Dit is
alleen aangetoond in zoete producten en niet bij hartige/zoute producten. Het
proeven van een zoete smaak veroorzaakt een "cephalic phase response" (dat zijn
de metabole en endocrine responses die het lichaam geeft na eerste contact met
voedsel) die anders is dan het proeven van een zoute smaak. Het proeven een
zoete smaak wordt eveneens gezien als een sterke voorspeller van energie. Deze
effecten zouden het effect van de orale blootstellingsduur op verzadiging
kunnen hebben versterkt. Het is de vraag of orale blootstellingsduur apart een
effect heeft op verzadiging of dat orale blootstellingsduur alleen effect heeft
met een aan energie-geassocieerde smaak. Om het effect van orale
blootstellingsduur in combinatie met zout op verzadiging te onderzoeken, zullen
we in deze studie laag energetische tomatensoepen gebruiken met twee
verschillende zout intensiteiten.
Doel van het onderzoek
We wilen het effect bepalen van orale blootstellingsduur in combinatie met
zoutintensiteit op de ad libitum inname van tomatensoep.
Onderzoeksopzet
Een 3 X 2 cross-over interventie studie met twee soorten soep (een met lage
zout intensiteit en een met hoge zout intensiteit) en drie verschillende
condities. Conditie 1 is een lange orale blootstellingsduur (kleine happen,
snel tempo), conditie 2 is een korte orale blootstellingsduur (grote happen,
langzaam tempo) en conditie 3 houdt een vrije eetsnelheid en vrije hapgrootte
in (te bedienen door de deelnemer zelf). Conditie 1 en 2 hebben zijn op die
manier ontworpen dat ze dezelfde eetsnelheid hebben (g/min).
Onderzoeksproduct en/of interventie
Ad libitum inname van de lange orale blootstellingsduur (index-behandeling) wordt vergeleken met de ad libitum inname van de korte orale blootstellings duur (referentie behandeling).
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met andere studies kan
de belasting voor de deelnemers als laag worden gezien. Er worden geen
invasieve metingen gedaan.
Publiek
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Wetenschappelijk
Bomenweg 2
6703 HD Wageningen
Nederland
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
mannen
niet-rokend
leeftijd: 18-35 jaar
gezond (beoordeeld door de deelnemer)
BMI tussen 18.5 - 25 kg/m2.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
een score van <5 op een 9-punts schaal voor aangenaamheid van tomatensoep
schildklierafwijkingen
nierafwijkingen
het volgen van dieten in de afgelopen twee maanden
"restraint" eetgedrag
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL31123.081.09 |
OMON | NL-OMON23284 |