Dit onderzoek heeft tot doel om te bepalen wat de invloed is van een ontbijtdrank op de voedselconsumptie tijdens lunch en diner.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Eetlust- en algemene voedingsstoornissen
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Inname van energie tijdens de lunch (MJ).
Secundaire uitkomstmaten
Energie-inname tijdens diner (MJ), en de energie-inname met lunch en diner de
volgende dag (zelf rapportage), gevoelens van honger en verzadeging met behulp
van vrgaenlijsten (zelf rapportage)
Achtergrond van het onderzoek
Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) komen wereldwijd steeds vaker
voor en vormen een groot risico voor de gezondheid, omdat de kans op een hoge
bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten vergroot wordt. Obesitas heeft
hierdoor een negatief effect op de volksgezondheid. Overgewicht en obesitas
worden veroorzaakt doordat er meer energie ingenomen wordt dan er gebruikt
wordt. Om het lichaamsgewicht op peil te houden moet men meer bewegen en/of
minder eten.
Er is al veel onderzoek gedaan naar factoren die bepalen hoeveel we eten, maar
het regelmechanisme is nog niet opgehelderd. Er worden nog steeds nieuwe
factoren gevonden die mede bepalen hoeveel voedsel wij eten. Eén van de
factoren die een belangrijke rol speelt bij voedselinnameregulatie is de mate
waarin voedsel een vol gevoel geeft en dus het hongergevoel onderdrukt.
In dit onderzoek gaan we kijken wat het effect is van de toevoeging van
verschillende hoeveelheden voedingsvet op voedselinname en op het honger- en
verzadigingsgevoel. Dit wordt in zowel mannen als vrouwen onderzocht, omdat
wordt beweerd dat vrouwen gevoeliger zijn voor vetmanipulatie van de voeding
dan mannen.
Met behulp van vragenlijsten worden gevoelens van honger en verzadiging
gescoord en bekeken samen met de vrije maaltijdinname. Hierdoor kan worden
onderzocht of er een verband bestaat tussen gevoelens van honger en verzadiging
en werkelijke voedselinneming.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek heeft tot doel om te bepalen wat de invloed is van een
ontbijtdrank op de voedselconsumptie tijdens lunch en diner.
Onderzoeksopzet
Aan het onderzoek nemen in totaal 40 gezonde vrijwilligers deel; 20 mannen en
20 vrouwen. Het betreft een zogenaamde 'cross-over' studie. Dat betekent dat
alle deelnemers alle behandelingen na elkaar krijgen maar in verschillende
volgorde. De studie is placebo-gecontroleerd van opzet, wat betekent dat één
van de behandelingen een controlestof (= een niet werkzame stof, placebo) is.
Tevens is de studie dubbelblind van opzet: zowel de onderzoekers als de
deelnemers weten niet wie welke behandeling krijgt, dit is ook niet te zien aan
de studiestoffen.
Er zijn 3 testdagen, waarop de vrijwilligers steeds een andere behandeling
krijgen. De volgende testdag volgt steeds een week na de vorige (wash-out).
Onderzoeksproduct en/of interventie
In het onderzoek worden de volgende drie behandelingen onderzocht: > 6 gram van een mengsel van plantaardige oliën; > 12 gram van een mengsel van plantaardige oliën; en > een placebo. Dit mengsel van plantaardige oliën is reeds in verschillende onderzoeken met verschillende doseringen gebruikt. In dit onderzoek wordt het product in de vorm van een poeder gebruikt dat wordt opgelost in water. Het product wordt opgelost in water ingenomen in de ochtend van de testdag als ontbijt, nadat eerst 250 gram yoghurt is gegeten.
Inschatting van belasting en risico
Een gezonde vrijwilliger zal niet direct voordeel ondervinden van deelname aan
het onderzoek. Wel zal door deelname aan het onderzoek meer kennis worden
verkregen over de werkzaamheid van de onderzoeksstof op energieinname.
Er wordt deelnemers gevraagd om 3 x een hele dag naar TNO te komen voor inname
van een onderzoeksstof bij het ontbijt. ook gebruiken ze bij TNO de lunch en
het diner. De proefpersonen mogen zelf bepalen hoeveel ze bij lunch en diner
eten, en daarom wordt de belasting hiervan als gering ingeschat. De gevraagde
acties (invullen van vragenlijsten en bijhouden van wat men eet) vragen een
zekere discipline, maar zijn te overzien en niet buitensporig. De financiele
vergoeding is hierop zo goed mogelijk afgestemd.
Publiek
Postbus 2676
4002 Basel
CH
Wetenschappelijk
Postbus 2676
4002 Basel
CH
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. U op basis van een vragenlijst over uw gezondheid en ziektegeschiedenis, geschikt blijkt te zijn voor het onderzoek;
2. U man/vrouw bent en op dag 01 van het onderzoek tussen de 18 en 30 jaar bent;
3. Uw Body Mass Index (BMI), dit is uw gewicht gedeeld door het kwadraat van uw lichaamslengte, heeft tussen de 20 en 27 kg/m2;
4. U een gebruikelijk Nederlands voedingspatroon volgt;
5. U geen geremd eetgedrag vertoond (volgens de score op de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag);
6. U vrijwillig deelneemt aan het onderzoek;
7. U schriftelijk toestemming geeft voor deelname;
8. U bereid bent zich te houden aan de regels van het onderzoek;
9. U bereid bent te accepteren dat de verzamelde gegevens gecodeerd worden gebruikt, minimaal 15 jaar worden gearchiveerd en mogelijk gepubliceerd;
10. U bereid bent te accepteren dat de te ontvangen vergoeding door TNO wordt opgegeven aan de belastingdienst.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. De resultaten van het onderzoek beïnvloed zouden kunnen worden door huidige of vroegere ziektes, klachten of medicatie, inclusief hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk (>160/95 bij herhaald meten);
2. Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt (met uitzondering van incidenteel gebruik van pijnstillers en gebruik van anticonceptie(pil)).
3. U allergisch bent voor melkproducten;
4. U als vrouw meer dan 21 of als man meer dan 28 glazen alcohol per week consumeert;
5. U rookt;
6. U dagelijks > 8 koppen koffie drinkt;
7. Uw gewicht onverklaarbaar is af- of toegenomen (meer dan 2 kg) in de maand voorafgaand aan de keuring;
8. U een afslankdieet of medisch voorgeschreven dieet volgt;
9. U een vegetarisch, veganistisch of macrobiotisch dieet volgt;
10. U zwanger bent, borstvoeding geeft of de wens heeft om zwanger te worden tijdens het onderzoek;
11. U heeft deelgenomen aan enig onderzoek waarbij bloed is afgenomen en/of toediening van stoffen heeft plaatsgevonden in de 30 dagen voor dag 01 van dit onderzoek
12. U deelneemt aan enig onderzoek waarbij bloed is afgenomen en/of toediening van stoffen heeft plaatsgevonden gedurende de uitvoer van dit onderzoek
13. U een medewerker van TNO in Zeist bent of partner of familielid van een medewerker van TNO in Zeist (tot en met de tweede graad);
14. U geen huisarts heeft.
15. U niet toestaat dat de aanmelding aan dit onderzoek aan uw huisarts gemeld wordt.
16. U niet toestaat, dat gegevens met betrekking tot uw gezondheid, zoals labresultaten, bevindingen tijdens het gesprek met de arts en het lichamelijk onderzoek door de arts, en eventuele ongewenste voorvallen aan uw huisarts gemeld worden en/of niet toestaat dat informatie aan uw huisarts gevraagd wordt, als er een dringende reden is in het belang van uw gezondheid
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL38612.028.11 |