Het effect van sensorsiche eigenschappen op verzadiging en voedselvoorkeuren bepalen.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
obesitas
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Onze primaire uitkomstmaat is het verschil in energie inname (kJ) tijden de ad
libitum test maaltijd na 24 uur zoet dieet, hartige dieet, en controle dieet.
Secundaire uitkomstmaten
Onze secundaire uitkomstmaten zijn
• Het verschil in hongergevoelens tijdens het zoete dieet, het hartige dieet,
en het controle dieet;
• Het verschil in verschillende aspecten van 'food liking' en 'food wanting' na
het zoete dieet, het hartige dieet, en het controle dieet, welke gemeten worden
met de VoedselVoorkeurVragenlijst;
• Het verschil in cognitieve associaties naar verschillende
voedingscategorieën na het zoete dieet, het hartige dieet, en het controle
dieet, welke gemeten worden met de Sorting Paired Features (SPF) test.
Achtergrond van het onderzoek
Het is bekend dat sensorische eigenschappen van voedingsproducten een
belangrijke rol spelen bij voedselkeuze en verzadiging. Binnen ons
voedselpatroon bevatten hartige producten vaak meer eiwit, terwijl zoete
producten vaak meer koolhydraten bevatten. Eerder onderzoek heeft laten zien
dat eiwit een sterk verzadigings effect heeft in vergelijking met de andere
macronutrienten. De rol van sensorisch eigenschappen in het verzadigende effect
van eiwit is ver van helder en vraagt om meer onderzoek.
Doel van het onderzoek
Het effect van sensorsiche eigenschappen op verzadiging en voedselvoorkeuren
bepalen.
Onderzoeksopzet
De studie bestaat uit 3 test-dagen die 1 week van elkaar gescheiden zijn. Op
deze testdagen zullen proefpersonen een dieet eten met alleen maar zoete
producten (zoete dieet), een dieet eten met alleen maar hartige producten
(hartig dieet), of een dieet waarbij zowel zoete als hartige producten
voorkomen (controle dieet). De volgorde van de dieten is gerandomiseerd. Alle
drie de dieten worden gevolg door een ad libitum test maaltijd waarbij de
proefpersonen zelf mogen bepalen hoeveel ze eten van de aangeboden producten.
De inname in energie wordt hier gemeten. Daarnaast zullen tijdens de testdagen
hongerscores en voedselvoorkeuren worden gemeten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Consumptie van een dieet met alleen maar zoete producten (zoete dieet), een dieet eten met alleen maar hartige producten (hartig dieet), of een dieet waarbij zowel zoete als hartige producten voorkomen (controle dieet).
Inschatting van belasting en risico
De studie is niet-therapeutisch voor de deelnemers. Het risico voor deelname
aan dit onderzoek is verwaarloosbaar en in vergelijking met anders studies kan
de belasting voor de deelnemers als laag worden gezien. Er worden geen
invasieve metingen gedaan.
Publiek
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
NL
Wetenschappelijk
P.O. Box 8129
6700 EV Wageningen
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Sectie 4.2 uit het onderzoeksvoorstel
• Leeftijd: 18-35 years
• BMI: 18.5 - 25.0 kg/m2
• Gezond (beoordeeld door de deelnemer)
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Sectie 4.3 uit het onderzoeksvoorstel
• 'Restraint' eetgedrag (mannen: score > 2.25; vrouwen: score > 2.80)
• Gebrek aan eetlust
• Moeite met slikken en/of eten
• De laatste 2 maanden een energiebeperkend dieet gevolgd
• Gewichtsverlies of gewichtstoename van 5 kg of meer tijdens de afgelopen 2 maanden
• Maag of darm aandoening
• Nierafwijkingen
• Diabetes, schildklierziekte of andere hormonale aandoening
• Gebruik van dagelijkse medicijnen anders dan de pil
• Voor vrouwen: zwanger zijn of borstvoeding gevend
• Roken (minimaal 1 sigaret per dag)
• Vegetariërs
• Allergisch of intolerant voor voedselproducten die in de studie worden gebruikt
• Meegedaan hebbend aan een onderzoek waar de VoedselVoorkeurVragenlijst (LFPQ) is gebruikt: *RiceTime*, *LunchTime*, *Smaak-Geur*, SenSation, en *ProStudy*, of huidige deelname aan ander onderzoek van de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL36114.081.11 |