De huidige studie is gericht op het verkrijgen van meer inzicht in de leerprocessen die onze voedsel voorkeuren bepalen.Het hoofddoel van het onderzoek is het testen van de effectiviteit van drie verschillende conditioneringsmethoden in het…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
sensoriek en eetgedrag
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Effectiviteit van de drie verschillende conditioneringsmethoden in het
induceren van veranderingen in geurwaardering, gemeten voor 'aangenaamheid' van
de geur, responsen van het autonome zenuwstelsel (hartslag, huidgeleiding en
huidtemperatuur) en 'snuifgrootte'.
Secundaire uitkomstmaten
Verschillen in effectiviteit tussen de drie verschillende
conditioneringsmethoden in het induceren van veranderingen in geurwaardering.
Verschillen in de mate van verandering van 'lekkerheid' afgezet tegen de tijd.
Achtergrond van het onderzoek
Heden ten dage zijn we nog niet in staat om voorkeuren en verlangen voor nieuwe
voedsel produkten te voorspellen. Naast sensorische eigenschappen (zoals geur)
zijn voorgaande ervaringen ook belangrijk in het bepalen van voorkeuren en
verlangen naar voedsel producten en spelen ze een belangrijke rol in het vormen
van eetgedrag. Het is daarom van vitaal belang om te leren begrijpen hoe
voorkeuren worden gevormd en hoe het verkrijgen van voorkeuren kan worden
beinvloed of gemanipuleerd. Evaluatief conditioneren (EC) verwijst naar een
verandering in de valentie van een stimulus die wordt veroorzaakt door het
herhaald aanbieden van die stimulus in combinatie met een andere positieve of
negatieve stimulus. EC wordt daarom gezien als een mogelijke manier waarop
voorkeuren worden aangeleerd. Ondanks het feit dat er veel onderzoek naar EC
is gedaan zijn er niet veel studies voor handen die EC in een voedsel context
hebben onderzocht om inzicht te krijgen ten aanzien van het verkrijgen van
voorkeuren in relatie tot eetgedrag.
Doel van het onderzoek
De huidige studie is gericht op het verkrijgen van meer inzicht in de
leerprocessen die onze voedsel voorkeuren bepalen.Het hoofddoel van het
onderzoek is het testen van de effectiviteit van drie verschillende
conditioneringsmethoden in het induceren van veranderingen in geur valentie van
een nieuwe geur, nadat deze herhaald is gepresenteerd in combinatie met een
negatieve, neutrale of positieve stimulus. Meer specifiek gezegd is dit
onderzoek gericht op het identificeren van een conditioneringsmethode die de
grootste veranderingen in geur valentie teweeg weet te brengen, d.w.z. het
grootste conditioneringseffect in zowel appetitieve als aversieve richting.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek is een interventie experiment waarin proefpersonen worden
verdeeld over drie mogelijke conditioneringsmethoden (door middel van smaak
en/of visuele stimuli). Elke proefpersoon, onafhankelijk van zijn/haar
conditioneringsmethode, zal beginnen met een een baseline sessie voor en een
test sessie na de herhaalde blootstelling, waarin drie verschillende geuren
worden gepresenteerd. Tussen de baseline- en testsessie in zullen de
proefpersonen deelnemen aan 3 sessies waarin ze worden blootgesteld aan de drie
geuren in combinatie met de conditionerings-stimuli die behoren tot de drie
verschillende conditionerings-methoden (m.a.w. deze sessies verschillen per
conditioneringsmethode). Tijdens het presenteren van de geuren gedurende de
baseline-, blootstelling- en testsessies zal de 'lekkerheid' van de geuren
worden vastgesteld met behulp van expliciete en impliciete maten.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De interventie bestaat uit de verschillende conditioneringsmethodes: 3 sessies waarin de proefpersoon wordt blootgesteld aan 3 verschillende geuren die volgens een gedeeltelijk-reinforcement schema in 50% van de aanbiedingen worden gepaard met een ongeconditioneerde stimulus (positieve, neutrale of negatieve smaakstimuli en/of visuele stimuli), en in 50% van de aanbiedingen niet wordt gepaard met een stimulus. In iedere sessie worden alledrie de geuren 10x aangeboden; in totaal dus 30 geuraanbiedingen per sessie, waarvan 15 gepaard met een smaak en/of visuele stimulus.
Inschatting van belasting en risico
De proefpersonen zullen deelnemen in 3 experimentele sessie die in totaal
maximaal 165 minuten in beslag zullen nemen. Tijdens elke sessie zullen de
metingen ongeveer 30-45 minuten duren. Proefpersonen krijgen geur stimuli
toegediend met een olfactometer via slangetjes die losjes geplaatst zijn in de
neusgaten van de proefpersonen. Afhankelijk van de conditioneringsmethode
zullen er soms ook smaakstimuli worden toegediend met een gustometer via
slangetjes die tussen de lippen worden gehouden, of visuele stimuli
gepresenteerd op een computerscherm. Proefpersonen krijgen ook een aantal
sensoren op hun hand en borstkas geplaatst waarmee lichaamsreacties worden
gemeten. Ervaring leert dat deze sensoren geen ongemak veroorzaken. Het enige
ongemak wat proefpersonen kunnen ervaren word veroorzaakt door het feit dat ze
gedurende een periode van maximaal 45 minuten stil dienen te zitten in een
comfortabele stoel.
Publiek
Bomenweg 4
Wageningen 6700 AN
NL
Wetenschappelijk
Bomenweg 4
Wageningen 6700 AN
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- Normaal reukvermogen
- Volwassen mannen/vrouwen (18-45 jaar op eerste studiedag)
- Normale BMI (18.5 - 25.0 kg/m2)
- Gezond (zelfgerapporteerd)
- Akkoord gaan met de onderzoeks-procedures en met deelname
- Schriftelijk akkoord gaan met de onderzoeks-informatie
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- Overgevoeligheid (allergie of intolerantie) voor de geuren of smaken die gebruikt worden in het onderzoek
- Aandoening aan smaak of reuk vermogen
- Maagdarm aandoening
- Endocriende aandoening
- Gebruik van medicijnen, met uitzondering van paracetamol en orale anticonceptie medicijnen
- Zwanger zijn of borstvoeding geven
- Roken
- Verleden van of huidig excessief alchohol gebruik (>28 eenheden per week)
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL41058.081.12 |