In deze studie wordt de opname van MK-7 vanuit een verrijkt yoghurt product vergeleken met de opname van MK-7 vanuit een standaard zuivelproduct en een MK-7-supplement. De mogelijk verbeterde opname van MK-7 vanuit het verrijkte yoghurtproduct vormt…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
preventie van hart-en vaatziekten
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Plasma MK-7 concentraties worden gemeten op de verschillende tijdspunten: t =
0, 2, 4 en 6 weken tijdens de interventieperiode en op t=3 dagen, 1 en 2 weken
tijdens de wash-out periode.
Secundaire uitkomstmaten
De marker voor vasculaire vitamine K-status (matrix-gla proteine (MGP)) en
algemene vitamine K-status (osteocalcine) worden gemeten op de tijdspunten t =
0, 4, 6, 7 en 8 weken.
Achtergrond van het onderzoek
Hart-en vaatziekten vormt nog steeds de voornaamste doodsoorzaak in de westerse
wereld. Gezonde voeding kan het risico op hart-en vaatziekten verminderen.
Echter, het is bekend dat de inname van bepaalde nutriënten onvoldoende is in
sommige doelgroepen, zoals de inname van vitamine K en omega-3 vetzuren. Uit
diverse studies is gebleken dat vitamine K, met name vitamine K2, de gezondheid
van botten en bloedvaten ondersteunt. Bepaalde vormen van vitamine K2, met name
menaquinone-7, zijn actiever in het lichaam dan vitamine K1. Zo wordt
menaquinone-7 beter uit de voeding opgenomen dan vitamine K1 en blijft deze
dagenlang aanwezig in het lichaam. Een nieuw ontwikkeld zuivelproduct bevat
niet alleen de combinatie van menaquinone-7 en visolie, maar ook een aantal
andere essentiële micronutriënten belangrijk voor algemene gezondheid, zoals
calcium, magnesium, vitamine C en D3. In een eerdere studie zijn reeds gunstige
effecten van dit verrijkte yoghurt product op de vitamine K-status aangetoond.
De resultaten van deze eerdere studie suggereerde dat de speciale zuivelmatrix
zorgt voor een verbeterde opname van menaquinone-7 in het bloed. In deze
vervolgstudie wordt verder onderzoek gedaan naar de opname van menaquinone-7
vanuit deze speciale zuivelmatrix en deze vergeleken met opname van
menaquinone-7 vanuit een supplement en een standaard zuivelproduct.
Doel van het onderzoek
In deze studie wordt de opname van MK-7 vanuit een verrijkt yoghurt product
vergeleken met de opname van MK-7 vanuit een standaard zuivelproduct en een
MK-7-supplement. De mogelijk verbeterde opname van MK-7 vanuit het verrijkte
yoghurtproduct vormt de belangrijkste doelstelling van deze studie.
Onderzoeksopzet
De 114 proefpersonen zullen verdeeld worden over 3 groepen (38 personen per
groep):
groep 1: dagelijks gebruik van een MK-7 supplement
groep 2: dagelijks gebruik van een standaard zuivelproduct met MK-7
groep 3: dagelijks gebruik van een verrijkt zuivelproduct met MK-7
Groep 1 ontvangt gedurende 6 weken een capsule bestaande uit 50 µg
menaquinone-7.
Groep 2 ontvangt gedurende 6 weken 2 standaard yoghurtproducten bestaande uit
50 µg menaquinone-7.
Groep 3 ontvangt gedurende 6 weken 2 verrijkte yoghurtproducten bestaande uit
50 µg menaquinone-7, visolie, calcium, magnesium, vitamine C, D3, , alle in een
concentratie van 15% per 100 ml van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Middels loting zal bepaald worden in welke groep de proefpersonen terecht
komen. Tijdens het onderzoek wordt aan de deelnemers wel bekend gemaakt tot
welke groep zij behoren. Voor het slagen van het onderzoek is het dagelijkse
innemen van de studieproducten van groot belang. De proefpersonen van groep 2
en 3 worden geadviseerd om de yoghurtproducten tijdens het ontbijt en de lunch
te nuttigen. De proefpersonen van groep 1 mogen de supplementen alleen met
water innemen en niet met yoghurt of melk, bij voorkeur bij het ontbijt of de
lunch.
Onderzoeksproduct en/of interventie
De 114 proefpersonen zullen verdeeld worden over 3 groepen (38 personen per groep): groep 1: dagelijks gebruik van een MK-7 supplement groep 2: dagelijks gebruik van een standaard zuivelproduct met MK-7 groep 3: dagelijks gebruik van een verrijkt zuivelproduct met MK-7 Groep 1 ontvangt gedurende 6 weken een capsule bestaande uit 50 μg menaquinone-7. Groep 2 ontvangt gedurende 6 weken 2 standaard yoghurtproducten bestaande uit 50 μg menaquinone-7. Groep 3 ontvangt gedurende 6 weken 2 verrijkte yoghurtproducten bestaande uit 50 μg menaquinone-7, visolie, calcium, magnesium, vitamine C, D3, , alle in een concentratie van 15% per 100 ml van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De proefpersonen worden gevraagd hun levensstijl, voedingsgewoonten, mate van inspanning of gebruik van alcohol niet te veranderen tijdens het verloop van deze studie. Tevens wordt van alle proefpersonen verwacht eventuele veranderingen in gebruikte medicatie en optreden van ziektes aan ons door te geven. Twee weken vantevoren en tijdens het onderzoek mogen geen grote hoeveelheden vitamine K-rijk voedsel of voedingssupplementen worden gebruikt. Dit betekent dat niet meer dan 1 plak kaas en maximaal 200 gram groene groenten per dag gegeten mag worden en verder geen kwark gegeten mag worden tijdens de gehele studieperiode.
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor de proefpersonen bestaat uit het volgende:
- dagelijkse inname 2 verrijkte of standaard yoghurtproducten, in totaal 500 ml
yoghurt, of dagelijkse inname van 1 supplement gedurende 12 weken
- 7 nuchtere bloed-afnames
- bezoek BioPartner Center (8 keer)
- beperking inname vitamine K-rijke voedingsmiddelen gedurende studie
Aan de proefpersonen zal gevraagd worden om 8 maal naar het BioPartner Center
te komen. De belasting voor dit onderzoek bestaat uit de dagelijkse inname van
2 verrijkte of standaard yoghurtproducten van elk 250 ml of 1
voedingssupplement gedurende 12 weken. Aan het nuttigen van deze
yoghurtproducten en voedingssupplementen zijn voor zover bekend geen risico*s
verbonden. Ook zijn er geen bijwerkingen van de studieproducten te verwachten.
Mochten zich wel bijwerkingen voordoen, dan dient u dit direct aan een van de
uitvoerende onderzoekers door te geven.
Tijdens het onderzoek vinden 7 bloedafnames plaats, deze bloedafnames zullen
uitgevoerd worden door ervaren onderzoekers.
Verder gelden er een aantal beperkingen voor de proefpersonen wat betreft het
eten van vitamine K-rijke voedingsmiddelen, namelijk er mag geen kwark,
maximaal 200 gram groene groenten en 1 plak kaas per dag gegeten worden vanaf
2 weken voor aanvang van de studie t/m het laatste studiebezoek in de wash-out
periode. Bij een te hoge inname van deze vitamine K-rijke voedingsmiddelen zou
het effect van de studieproducten moeilijk te meten zijn. Deelname aan deze
studie heeft geen invloed op de dagelijkse activiteiten van de proefpersonen.
Deelname aan het onderzoek levert geen direct voordeel op voor de deelnemer.
Voor de toekomst kan het onderzoek wel nuttige gegevens opleveren. Het
uiteindelijke doel van dit onderzoek is om de opname van MK-7 vanuit een
verrijkt yoghurt product te vergelijken met de opname van MK-7 vanuit een
standaardproduct en voedingssupplement.
Publiek
Oxfordlaan 70
6229 EV Maastricht
NL
Wetenschappelijk
Oxfordlaan 70
6229 EV Maastricht
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Gezonde mannen en postmenopausale vrouwen tussen de 45 en 65 jaar
Personen met een normaal lichaamsgewicht en lengte volgens BMI-index (tussen 23 en 30 kg/m2)
Personen die schriftelijke toestemming gegeven hebben deel te nemen aan de studie
Blanke personen
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Personen met hypertensie
Personen met hypercholesterolaemie
Personen met (een geschiedenis) van metabole ziekten of ziekten van het maag-en darmkanaal
Personen met (een geschiedenis) van chronische ontstekingsgerelateerde ziekten
Personen met (een geschiedenis) van diabetes mellitus
Personen met een hoge alcoholinname en/of personen die drugs gebruiken
Personen die met corticosteroiden behandeld worden
Personen die met orale antistolling behandeld worden
Personen met stollingsstoornissen
Personen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken
Personen die cholesterolverlagende medicijnen gebruiken
Personen die vitamine K-bevattende multivitaminen of vitamine K-supplementen gebruiken
Personen die grote hoeveelheden vitamine K-bevattende voedingsproducten gebruiken
Personen met koemelk allergie en een lactose intolerantie
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL39841.068.12 |
Ander register | Wordt nog geregistreerd |