Primair doel: 1) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde van voedsel is op de hersenrespons tijdens het bekijken van foto's van voedselverpakkingen. Secundaire doelen: 1) Bepalen wat de invloed van het…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
geen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
Neurale activatie (percentage signaalverandering) geinduceerd door het zien van
foto's van voedselverpakkingen.
Secundaire uitkomstmaten
- Reaktietijden tijdens het uitvoeren van de functionele MRI taak.
- Oogbewegingen tijdens het uitvoeren van de functionele MRI taak.
- Gerapporteerde verwachte aangenaamheid, aankoopintentie, verwachte
gezondheidswaarde.
- Scores op 4 neuropsychologische taken: 1 ) een lexicale decisietaak (Kroese
et al. 2010)
2) een taak die meet in hoeverre toekomstige beloning gedevalueerd worden
(temporal discounting taak van Kirby, 1999)
3) een taak die inhibitie meet (STROOP)
4) een taak die werkgeheugen meet (N-Back)
Achtergrond van het onderzoek
Ondanks dat veel mensen de intentie hebben om gezond te eten of om ongezonde
producten te laten staan, vinden veel mensen het moeilijk om dit in praktijk te
brengen. Wanneer iemand op regelmatige basis ongezonde producten niet kan
weerstaan, kan dit een gewichtstoename of overgewicht of obesitas veroorzaken.
Waarom is het zo moeilijk om een gezonde keuze te maken en kan de
hersenactivatie die samenhangt met de gezondheid van voedsel dit verklaren? De
hersenmechanismes betrokken bij de regulatie van voedselinname en de motivatie
om bepaalde producten te eten zijn complex en veel is nog onduidelijk.
Onderzoek laat zien dat verschillende hersenstructuren, bijvoorbeeld de basale
ganglia, de insulaire cortex, de prefrontale cortex, de hippocampus, de
hypothalamus en de amygdala reageren wanneer mensen naar afbeeldingen van
voedsel kijken. Daarnaast veroorzaken afbeeldingen van ongezond (hoog in
energie/vet) voedsel een andere hersenactivatie vergeleken met foto's van
gezond (laag in energie/vet) voedsel. Een limitatie van de voorgaande studies
is dat de gezond/ongezond voedselcategorien verschilden in meerdere factoren.
Daarom is het onbekend of het verschil in verwachte gezondheidswaarde de
verschillen in hersenrespons verklaart, of dat andere factoren zoals de
hoeveelheid vet, de hoeveelheid suiker of hoe lekker het product is, een rol
spelen. In de hier beschreven studie, wordt met functionele MRI de
hersenactivatie gemeten op afbeeldingen van verpakt voedsel, dat alleen
varieert in de verwachte gezondheidswaarde. De verwachte gezondheidswaarde
wordt gevarieerd door middel van verpakkingscues terwijl het voedselproduct
zelf gelijk blijft. Naast de hersenactivatie worden ook reaktietijden en
oogbewegingen gemeten.
Doel van het onderzoek
Primair doel: 1) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de verwachte
gezondheidswaarde van voedsel is op de hersenrespons tijdens het bekijken van
foto's van voedselverpakkingen. Secundaire doelen: 1) Bepalen wat de invloed
van het moduleren van de verwachte gezondheidswaarde van voedsel is op de
reaktietijd in de fMRI taak 2) Bepalen wat de invloed van het moduleren van de
verwachte gezondheidswaarde van voedsel is op de zelfgerapporteerde verwachte
aangenaamheid en aankoopintentie 3) Bepalen wat de invloed van het moduleren
van de verwachte gezondheidswaarde van voedsel isop visuele maten van attentie
(oogbewegingspatronen en fixatietijden). 4) Bepalen hoe de visuele maten van
attentie samen hangen met de hersenrespons tijdens het bekijken van gezonde en
ongezonde voedselverpakkingen. 5) Bepalen hoe de scores op neuropsychologische
maten samenhangen met voedselkeuze en de hersenrespons tijdens de voedselkeuze.
Onderzoeksopzet
Observationeel onderzoek met invasieve metingen. Op de studiedag vullen de
proefpersonen na aankomst eerst een korte vragenlijst over honger/verzadiging
en datum van laatste menstruatie in. Daarna ondergaan de proefpersonen een
MRI-scan van 30 minuten. Tijdens de functionele MRI scan voeren de
proefpersonen voedselkeuzetaak uit met foto's van voedselverpakkingen die
varieren in twee niveaus van gezondheidswaarde (gezond en ongezond). Tijdens de
taak krijgen de proefpersonen achtereenvolgens een foto van een gezonde
voedselverpakking en van een ongezonde voedselverpakking te zien. Daarna wordt
de proefpersoon gevraagd om van deze twee foto's het product te kiezen die zij
op dat moment het liefst zou willen eten. Ook krijgen proefpersonen
verpakkingen van huishoudelijke artikelen te zien. Tijdens de MRI scan worden
oogbewegingen gemeten door middel van een MRI compatibele Eye-tracker (Nordic
Neurolabs). Na de MRI scan vullen de proefpersonen weer een korte vragenlijst
over honger en verzadiging in. Daarna gaan de proefpersonen de foto's van
voedselverpakkingen beoordelen op verwachte aangenaamheid, verwachte
gezondheidswaarde en aankoopintentie. Aan het eind van de sessie ontvangen (en
eten) de proefpersonen 1 van de gekozen producten tijdens de voedselkeuzetaak.
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet therapeutisch voor de proefpersonen. De proefpersonen
vasten 3 uur voor de start van de onderzoekssessie. De proefpersonen worden 30
minuten gescand door middel van MRI. Tijdens de functionele MRI scan bekijken
ze foto's van voedselverpakkingen en huishoudelijke producten en worden
oogbewegingen gemeten. Dit type onderzoek wordt vaker uitgevoerd en levert
vrijwel geen risico's op. MRI is een invasieve techniek maar het risico is
beheersbaar. Ondanks het voorafgaand screenen op claustrofobie is het mogelijk
dat proefpersonen claustrofobie-achtige verschijnselen ervaren tijdens hun
aanwezigheid in de MRI scanner, hoewel dit zeer zelden voorkomt bij mensen die
vrijwillig (zonder directe medische noodzaak) gescand worden. Samenvattend is
de belasting erg laag en zijn de risico's zeer klein.
Publiek
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
NL
Wetenschappelijk
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
1. Gezond (zelfgerapporteerd) 2. Body Mass Index (BMI) tussen 20 en 25 kg/m2 3. Rechtshandig 4. Geslacht: vrouw
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
1. Roken 2. Voedselallergie 3. Het hebben van een eetstoornis 4. Een verleden met medische of chirurgische behandelingen die een effect op de uitkomsten van het onderzoek kunnen hebben, zoals metabole of hormoon-gerelateerde afwijkingen, of aandoeningen aan de maag en/of darmen. 5. Het gebruik van medicijnen, met uitzondering van aspirine/paracetamol 6. MRI exclusie criteria a) Claustrophobie b) Metalen implantaten (bijvoorbeeld een pacemaker, metalen gewrichtprotheses, etc.) of metalen objecten in het lichaam die niet verwijderbaar zijn(bijvoorbeeld een piercing, gehoorapparaat, beugel, etc.) c) Zwanger zijn.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL35151.041.10 |