Het doel van de studie is om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillen in mondholte voor verschillende consumenten groepen. Als tweede, zullen de voedselinnames van de verschillende consumenten in beeld worden gebracht.
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Overige aandoening
Synoniemen aandoening
Aandoening
alleen gezonde deelnemers
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
6 studie parameters zullen gemeten worden van de mondhotle:
o Kauw test: de kauw efficiëntie zal bepaald worden met een artificieel model
food (Optosil), waarbij de deelnemer het sample 20 keer zal kauwen. Deeltjes
grootte en aantal deeltjes zullen bepaald worden van het uitgespuugde sample.
De kauw efficiëntie zal ook bepaald worden voor 1 commercieel verkrijgbaar
product.
o Tandheelkundige staat: De tandheelkundige staat zal bepaald worden aan het
aantal tanden, aantal kiezen en aantal verstandskiezen.
o Speeksel productie: De speeksel productie (mL/min) zal bepaald worden door de
hoeveelheid speeksel te wegen door iedere 30 seconden speeksel uit te spugen
voor 5 minuten, zowel ongestimuleerde als gestimuleerde productie. Voor de
gestimuleerde productie, zullen de deelnemers een stukje parafilm van 5x5cm
kauwen om zo het kauwgedrag na te bootsen. .
o Volume van de mondholte: Het volume van de mondholte (mL) zal bepaald worden
met de water-vasthoud methode. Deelnemers zullen een beker met water krijgen en
worden gevraagd om zoveel mogelijk water in hun mond te houden. Zodra het
maximum is bereikt, zullen ze het water uitspugen in een andere lege beker.
o Slik drempelwaarde: De slik drempelwaarde zal bepaald worden met de deeltjes
groote en aantal deeltjes gelijk voor het doorslikken. Deelnemers zullen een
artificieel model food (Optosil) kauwen zolans als zij willen. Gelijk voordat
de deelnemers het product willen doorslikken, zullen zij het uitspugen en de
deeltjes groote en aantal deeltjes zullen berekend worden. De slik
drempelwaarde zal bepaald worden voor 1 extra commercieel verkrijgbaar product.
o EAT-10 score: Een vragenlijst over zelf-geraporteerde slik problemen op basis
van 10 stellingen.
5 online vragenlijsten zullen ingevuld worden om de voedselinname van de
verschillende consumenten te begrijpen:
o Voedseldagboek: om te bepalen welke voedselproducten de consumenten op 2
dagen consumeren.
o Voedselkeuze vragenlijst: om te bepalen hoe belangrijk 9 factoren zijn voor
de voedselkeuzes.
o Gezondheid en smaak schalen: om te bepalen welke gezondheid en smaak aspecten
belangrijk zijn voor de voedselkeuzes
o Jeltema/Beckley Mouth Behaviour (JBMB) tool: om de textuur voorkeuren te
bepalen
o Voedsel context vragenlijst: om de belangrijke context factoren tijdens
voedselconsumptie te bepalen
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire studiey parameter is:
o BMI
Achtergrond van het onderzoek
Tijdens het eten van voedingsproducten, wordt er op het product gekauwd en zal
het gemengd worden met speeksel zodat het gemakkelijk doorgeslikt kan worden.
Uit vorig onderzoek is gebleken dat verschillende consumenten groepen een ander
eetgedrag hebben. Deze verschillen in eetgedrag kunnen gerelateerd zijn aan
fysiologische verschillen in de mondholte tussen de verschillende consumenten
groepen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen de
fysiologie in de mond en het eetgedrag van verschillende consumenten.
Doel van het onderzoek
Het doel van de studie is om een duidelijker beeld te krijgen van de
verschillen in mondholte voor verschillende consumenten groepen. Als tweede,
zullen de voedselinnames van de verschillende consumenten in beeld worden
gebracht.
Onderzoeksopzet
Het rekruteren van de deelnemers zal gedaan worden met behulp van advertenties
op de website: https://voedingonderzoek.wur.nl/orca, een email naar deelnemers
van de databases van de afdeling Humane Voeding en van het SenTo panel
("Senioren van de Toekomst''), social media en geprinte posters die op de
Universiteits Campus en bij bejaardentehuizen komen te hangen. Potentiële
deelnemers die reageren zullen een informatie brochure ontvangen via een email
en worden uitgenodigd voor een informatie sessie. Tijdens deze sessie, zal het
gehele onderzoek uitgelegd worden en alle vragen van de deelnemers zullen
beantwoord worden. Degene die door willen gaan met het onderzoek, zullen een
toestemmingsverklaring ondertekenen en een screening zal plaats vinden. Tijdens
de screening zullen deelnemers geselecteerd worden op basis van de inclusie en
exclusie criteria.
Gedurende de test sessie zullen er meerdere metingen gedaan worden om de
verschillen in de fysiologie van de mondholte te bepalen. Tijdens de test
sessie zullen er 5 fysiologische metingen gedaan worden. Dit zijn: speeksel
productie (ongestimuleerd en gestimuleerd), kauw efficiëntie (voor een
artificieel model food en wortels), slik test (voor een artificieel model food
en wortels), volume van de mondholte en tandheelkundige staat. Hierna zullen de
deelnemers 3 voedselproducten consumeren terwijl ze gefilmd worden om zo hun
eet stijlen te bepalen. Na de test sessie zullen er 5 vragenlijsten over
voedselinnames gestuurd worden naar de deelnemers.
Inschatting van belasting en risico
De belasting voor de deelnemers wordt gezien als laag tot gemiddeld aangezien
ze 2 keer moeten komen, 1 keer voor de informatie sessie en 1 keer voor de test
sessie. De informatie sessie zal 20 minuten duren en de test sessie 70 minuten.
Daarnaast zullen 5 online vragenlijsten gestuurd worden naar de deelnemers. Dit
zal ongeveer 30 minuten duren. De test sessie wordt gezien als niet-belastend
en heeft geen risico's voor de deelnemer.
De studie zal inzicht geven in de verschillen in mondholte voor consumenten
verschillend in leeftijd, geslacht en etniciteit. Hierdoor zal er meer
duidelijk worden over de verschillen in eetgedrag.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
Het onderzoek bestaat uit 2 groepen deelnemers, groep A zal deelnemen in de fysiologie metingen van de mond en de online vragenlijsten. Groep B zal alleen deelnemen aan de online vragenlijsten. ;Inclusiecriteria groep A:
Goede algemene gezondheid
Gezond gewicht (BMI 18.5-25 kg/m2)
Geen voedselallergien of intoleranties voor de voedselproducten gebruikt in het onderzoek: wortels, kaas, knakworst
Geen baard of bereid zijn om deze af te scheren (in verband met de stickers die op het gezicht worden geplakt voor de video recordings)
Geen beugel of onverwijderbare piercing in of rondom de mond hebt (met uitzondering van een draadje achter de tanden)
Geen medicatie gebruikt waarvan u merkt (of in het verleden heeft gemerkt) dat deze effect hebben op uw speekselaanmaak en/of kauwen of wanneer dit als bij(verschijnselen) in de bijsluiter van het medicijn vermeld staat (dit wordt nagegaan door een vragenlijst);Past in een van de volgende groepen:
-Mannen en vrouwen geboren in China, Chinese nationaliteit en Aziatische etniciteit, leeftijd 18-30 jaar, wonend buiten China voor minder dan 1 jaar, geen missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan)
-Mannen en vrouwen geboren in Nederland, Kaukasische etniciteit, leeftijd 18-30 jaar, geen missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan)
-Mannen en vrouwen geboren in Nederland, Kaukasische etniciteit, leeftijd 65-85 jaar, maximaal 2 missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan);Inclusiecriteria groep B:
Goede algemene gezondheid
Gezond zelf-geraporteerde gewicht (BMI 18.5-25 kg/m2).
Geen beugel of onverwijderbare piercing in of rondom de mond hebt (met uitzondering van een draadje achter de tanden)
Geen medicatie gebruikt waarvan u merkt (of in het verleden heeft gemerkt) dat deze effect hebben op uw speekselaanmaak en/of kauwen of wanneer dit als bij(verschijnselen) in de bijsluiter van het medicijn vermeld staat (dit wordt nagegaan door een vragenlijst);Past in een van de volgende groepen:
-Mannen en vrouwen met een Chinese nationaliteit en Aziatische etniciteit, geboren in China, leeftijd 18-30 jaar, wonend buiten China voor minder dan 1 jaar, geen missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan)
-Mannen en vrouwen met een Nederlandse nationaliteit en Kaukasiche etniciteit, geboren in Nederland, leeftijd 18-30 jaar, geen missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan).
-Mannen en vrouwen met een Nederlandse nationaliteit en Kaukasiche etniciteit, geboren in Nederland, leeftijd 65-85 jaar, maximaal 2 missende tanden (verstandskiezen en niet-verwijderbare implantaten, kronen en bruggen zijn toegestaan).
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
Exclusiecriteria groep A:
Kauw en/of slik problemen die veroorzaakt zijn door neurologische problemen, zoals beroerte, Parkinson, Alzheimer, Huntington
Een energiebeperkt dieet gevolgd hebben in de afgelopen 2 maanden.
Is zwanger, de intentie hebben om zwanger te worden of geeft borstvoeding
Medewerker bent van de afdeling Humane Voeding (Wageningen Universiteit).
Thesis student or stagiaire bent van de vakgroep Sensory Science and Eating Behaviour (Wageningen Universiteit).
Deelnemer in een andere medische studie (met uitzondering van de EetMeetWeet studie).
Een niet-verwijderbare kunstgebit heeft.;Exclusiecriteria groep B:
Kauw en/of slik problemen die veroorzaakt zijn door neurologische problemen, zoals beroerte, Parkinson, Alzheimer, Huntington
Een energiebeperkt dieet gevolgd hebben in de afgelopen 2 maanden.
Is zwanger, de intentie hebben om zwanger te worden of geeft borstvoeding
Medewerker bent van de afdeling Humane Voeding (Wageningen Universiteit).
Thesis student or stagiaire bent van de vakgroep Sensory Science and Eating Behaviour (Wageningen Universiteit).
Deelnemer in een andere medische studie (met uitzondering van de EetMeetWeet studie).
Een niet-verwijderbare kunstgebit heeft.
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
Geen registraties gevonden.
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL62694.081.17 |