Het doel van dit onderzoek is het bepalen en vergelijken van de effecten van L-arabinose toevoegen aan 1) water met sucrose, 2) water met sucrose en vet, en 3) water met sucrose en zetmeel op de glycaemische en insulinemische respons in gezonde…
ID
Bron
Verkorte titel
Aandoening
- Glucosemetabolismestoornissen (incl. diabetes mellitus)
Synoniemen aandoening
Betreft onderzoek met
Ondersteuning
Onderzoeksproduct en/of interventie
Uitkomstmaten
Primaire uitkomstmaten
De primaire uitkomstmaten zijn de glycaemische en insulinemische respons.
Secundaire uitkomstmaten
De secundaire uitkomstmaten zijn:
1) de verzadiging/honger gevoelens
2) de opvolgend ad libitum energie inname
3) de tolerantie van de testproducten
4) de gastro-entero endocrine markers respons
5) de excretie van L-arabinose in urine
6) L-arabinose in bloed
Achtergrond van het onderzoek
L-arabinose is een natuurlijke pentose die in planten voorkomt, bijvoorbeeld in
de suikerbiet. L-arabinose is een sucrase remmer en verlaagd de glucose en
insuline respons als het wordt geconsumeerd met sucrose. Alleen als L-arabinose
wordt geconsumeerd in een muffin, in cruesli of in een gemixte maaltijd, dan is
er geen significant verlagend effect op de glyceamische repsons. Vet, zetmeel
en eiwit zijn nutriënten die aanwezig zijn in vaste producten en veel minder in
drankjes. We hebben de hypothese dat deze macronutriënten het positieve effect
van L-arabinose verhinderen. We verwachten dat vet de glycaemische respons zal
verlagen door het vertragen van de maaglediging, wat ervoor zorgt dat er een
langzamere doorstroom van sucrose en L-arabinose is in het duodenum. Voor
zetmeel verwachten we dat het de glycaemische respons zoveel verhoogd zal zijn
dat het remmende effect van L-arabinose overschaduwd zal worden door een
vergrote aanwezigheid van glucose in het duodenum. In deze studie willen we
graag weten hoe groot de aparte effecten van vet en zetmeel zijn op de glucose
respons.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is het bepalen en vergelijken van de effecten van
L-arabinose toevoegen aan 1) water met sucrose, 2) water met sucrose en vet, en
3) water met sucrose en zetmeel op de glycaemische en insulinemische respons in
gezonde volwassenen.
De secundaire doelen zijn:
Het bepalen en vergelijken van de effecten van L-arabinose toevoegen aan 1)
water met sucrose, 2) water met sucrose en vet, en 3) water met sucrose en
zetmeel op:
1) de verzadiging/honger gevoelens
2) de opvolgend ad libitum energie inname
3) de tolerantie van de testproducten
4) de gastro-entero endocriene markers respons
5) de excretie van L-arabinose in urine
6) L-arabinose in bloed
Onderzoeksopzet
De studie is een gerandomiseerde, cross-over studie met 6 behandelingen. De
studie is blind binnen blokken. Alle proefpersonen ontvangen 6 behandelingen in
een gerandomiseerde volgorde. Er is een washout periode van minstens 3 dagen.
De testproducten worden in de ochtend geconsumeerd als de proefpersonen nuchter
zijn.
Onderzoeksproduct en/of interventie
Alle producten bevatten 50g sucrose en 250g water. De testproducten zijn: 1) Controle sucrose oplossing (50g sucrose) 2) L-arabinose sucrose oplossing (Controle + 5g L-arabinose) 3) Sucrose en vet oplossing (Controle + 22g vet) 4) Vet L-arabinose en sucrose oplossing (Controle + 5g L-arabinose + 22g vet) 5) Sucrose en zetmeel oplossing (Controle + 50g zetmeel) 6) Zetmeel L-arabinose en sucrose oplossing (Controle + 5g L-arabinose + 50g zetmeel)
Inschatting van belasting en risico
De interventie is niet therapeutisch voor de proefpersonen. Het risico voor de
proefpersonen is verwaarloosbaar en de last wordt gezien als gemiddeld.
L-arabinose is een pentose die van nature voorkomt in planten zoals de
suikerbiet. De veiligheid van L-arabinose is beoordeeld en heeft recentelijk
een self-affirmed GRAS status ontvangen. In Japan en de USA worden deze
producten al gebruikt in voedingsmiddelen. Ook in Europees onderzoek is
L-arabinose al gebruikt bij mensen.
Na het tekenen van de toestemmingsverklaring worden de volgende vragenlijsten
afgenomen: algemene en medische vragenlijst en de Nederlandse Vragenlijst voor
Eetgedrag. Bij de keuring worden de volgende metingen gedaan: lengte en
gewicht, nuchter bloedglucose en hemoglobine concentratie (via een vingerprik).
Op de avonden voor de testochtenden consumeren de proefpersonen elke keer
dezelfde maaltijd die ze zelf hebben bereid. Op de testochtend komen de
proefpersonen nuchter naar de universiteit. Er worden 8 bloedmonsters en
hongergevoelens vragenlijsten verzameld gedurende 180 minuten met aansluitend
een ad libitum maaltijd. Tevens verzamelen de proefpersonen 24 uur lang hun
urine in containers. De totale studie duurt 6 weken, dus inclusief de
informatiebijeenkomst, de keuring en het terugbrengen van hun urine moeten de
proefpersonen 14 keer naar de universiteit komen.
Publiek
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Wetenschappelijk
Stippeneng 4
Wageningen 6708 WE
NL
Landen waar het onderzoek wordt uitgevoerd
Leeftijd
Belangrijkste voorwaarden om deel te mogen nemen (Inclusiecriteria)
- 18-35 jaar oud ten tijde van het tekenen van de toestemmingsverklaring
- goed Nederlands sprekend, schrijvend en begrijpend
- gezond, beoordeeld door de deelnemer
- stabiel lichaamsgewicht: niet meer dan 5 kg aangekomen of afgevallen in de afgelopen 2 maanden
- normaal nuchtere glucose concentratie <6.1 mmol/L
- normaal hemoglobine concentratie: >8.5 mmol/L voor mannen en >7.5 mmol/L voor vrouwen.
Belangrijkste redenen om niet deel te kunnen nemen (Exclusiecriteria)
- vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
- allergie, intolerantie of overgevoeligheid voor voedingsmiddelen
- een medische ingreep gehad hebbend die het onderzoek kan beïnvloeden
- maag-darm problemen
- medicijn gebruik dat het onderzoek kan beïnvloeden
- huidig antibiotica gebruik of in de 2 maanden voorafgaand aan de screening
- wil de testproducten niet eten of drinken
- gebruik van voedingssupplementen die de studie kunnen beïnvloeden
- het huidig volgen van een medisch voorgeschreven of energie beperkt dieet, of in de 2 maanden voorafgaand
- excessief alcohol gebruik (*21 glazen/week gemiddeld)
- van plan zijn het activiteitenpatroon te veranderen gedurende de studie periode
- bloedvaten waarbij moeilijk een cannule ingebracht kan worden, beoordeeld door een verpleegkundige
- recente bloed donatie (<1 maand voor de start van de studie)
- van plan zijn bloed te gaan doneren tijdens duur van de studie
- geen huisarts hebbend
- werknemers of studenten die een thesis of stage doen bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen University
- huidige deelname aan ander onderzoek
Opzet
Deelname
Opgevolgd door onderstaande (mogelijk meer actuele) registratie
Geen registraties gevonden.
Andere (mogelijk minder actuele) registraties in dit register
In overige registers
Register | ID |
---|---|
CCMO | NL61428.081.17 |
OMON | NL-OMON22940 |